Musée des Arts et des Métiers

Tieteelle ja tekniikalle pyhitetyssä Musée des Arts et des Métiersissä insinöörin ja keksijän työ näyttää runolliset kasvonsa.

Museossa on esillä yli 8000 esinettä ja härveliä varhaisista kaukoputkista 1930-luvun hiukkaskiihdyttimeen, teollisuusrobottiin, kuukävelijään. Vaakoja, sekstantteja, avaruuskelloja, laskukoneita, telefooneja, kangaspuita, mittauslaitteita ja moottoreita ja ah, niin, siroja ensimmäisiä lentokonemalleja.

Elegantein lentokoneista on Clément Aderin kehittämä vaaleanpunainen, höyhenpropellinen malli (1897). Tällä voisi Lapin-turisteja huijata: Auguste La Riven keksimä eriskummallinen revontulentekokone vuodelta 1863. Toisessa salissa odottaa hauska hatuksi naamioitu kamera vuodelta 1895. Yksityisetsivän kätevä apuväline!

Toinen toistaan komeammat gramofonit, ensimmäiset kamerat, morselennättimet ja televisiot palauttavat internetajan kasvatit takaisin historialliseen jatkumoon. Jättimäinen Cray-2-tietokone vuodelta 1985 sekä yksi kahdeksasta IMB 7030 -tietokoneesta ovat ihailtavissa laskukoneiden jälkeen.

Visiitti huipentuu upeaan keskiaikaiseen kappeliin, jonka lasimaalausten seasta nousee muun muassa propelliajoneuvo, formula-auto, varhainen sähköpyörä ja bussin esi-isä. Siellä keinuskelee myös kuuluisa Foucalt’n heiluri todistaen, että Maa jatkaa pyörimistään. Heilurin pää on kopio, sillä alkuperäinen kuula irtosi kaapelista vuonna 2010 ja kolhiutui pahasti. Tuo vanha 28-kiloinen pallukka, joka todisti vuonna 1851 Pariisin Panthéonissa Maan pyörimisliikkeen, mököttää nyt vitriinissä.

Salaperäiseen tunnelmaan pääsee jo Arts et Métiers -metroasemalla linjan 11 varrella — kuparinhohtoinen, hammasrattailla koristeltu asema on eräs Pariisin kauneimpia.

Musée des Arts et des Métiers on avoinna ti-su klo 10-18 ja to 10-21 Sisäänpääsy 6,50 €, ilmainen sisäänpääsy alle 26-vuotiaille EU-kansalaisille. Ilmainen sisäänpääsy kaikille joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai ja torstaisin klo 18. alkaen. 60 rue Réaumur 3. arr, Pariisi Metro Arts et Métiers
www.arts-et-metiers.net

Lue lisää:
Pariisin kaupunginosat -> keskusta
Pariisin nähtävyydet
Museot ja muut kulttuurikeskukset
Pariisin parhaat pikkumuseot

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *