Pariisi lasten kanssa

Pariisi tarjoaa lapsiperheille ikimuistoisia elämyksiä. Pienellä ennakkosuunnittelulla välttää ikävät yllätykset ja maksimoit riemun. Varsinkin korttelin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Vinkkejä majoitukseen

Jos mukana on vauva tai vielä vaunuissa viihtyvä taapero, majoitus kannattaa suunnitella niin, ettei metroa ole pakko käyttää tai ainakaan vaihtaa koko ajan – eli valita kortteli, jossa viihtyy ja josta pääsee moneen paikkaan jalan tai yhdellä metronhurautuksella.

  • Isot puistot tarjoavat paljon iloa lapsille, joten niiden lähellä on hyvä majailla.
  • Majoittumalla huoneistohotellissa, jossa on oma keittiö, säästät ravintolakuluissa.
    Tässä muutama lapsiystävällinen kortteli hyvien yhteyksien päässä:

Ydinkeskustassa: Montorgueilin kävelykatu (1. arr.)

Châtelet – les Hallesin lähellä kannattaa majoittua vaikkapa lähelle rue Montorgueilin kävelykatua. Lähellä mm.: Marais’n vilkas ostos- ja museokaupunginosa, Halles -kauppakeskus, Seine, Pompidou-keskus ja Louvre, Happy Families -perhekahvila (5, Rue du Cloître Saint-Merri) ja Seinen saarten lettu- ja jäätelömahdollisuudet (esim. Berthillon).

Batignolles-kortteli (17. arr.)

Lähellä mm. romanttinen Square de Batignolles -puisto, Club des Cinq -kahvila Viisikko-faneille (57, rue des Batignolles), Parc Clichy-Batignolles – Martin Luther King, jossa leikkikenttä ja skeittipuisto.

Plussaa: paljon lapsiperheitä, paljon kauppoja ja ravintoloita, sympaattinen ja autenttinen. Syrjässä pahimmilta turistivirroilta, mutta Montmatre nähtävyyksineen kävelymatkan päässä.

Jourdain-metron ympäristö (19. ja 20. arr.)

Paljon kauppoja ja kahviloita lapsille ja aikuisille, suora metrolinja (11) keskustaan. Lähellä mm.: Buttes Chaumontin ja Bellevillen puistot, 400 coups -lapsikahvila (12 Bis Rue de la Villette), le Dragon Savant -lelukauppa (36–42 Rue de la Villette).

Plussaa: huokea, eloisa ja varsin leppoisa ja lapsiperheiden suosima alue.

Javelin metron ympäristö (15. arr.)

Isojen valtaväylien takaa löytyy porvarillisväritteisen hiljaisia pikkukatuja pikkukauppoineen. Lähellä myös moderni Citroën-puisto yläilmoihin vievine kaasupalloineen. Plussaa: Seinen vieressä, kävelymatkan päässä mm. Eiffel-tornista, hyvät yhteydet, rauhallinen kaupunginosa.

Jardin des Plantesin ympäristö (5. arr.)

(Metrot Jussieu, Monge): Läheltä löytyy kiehtovan Jardin des Plantesin ja sen luonnontieteellisen museon lisäksi La Baleine -perheravintola (47, rue Cuvier), Seine ja Latinalaiskortteli.

Plussaa: vasemman rannan suloista pariisilaiselämää lähellä Seineä.

Sananen liikkumisesta

Vaunujen kanssa seikkaileminen ruuhkametrossa voi olla mieleenjäävä elämys kerran, mutta jokapäiväisenä aktiviteettina se on painajainen. Hissejä ei yleensä ole, joten vaunuja saa kantaa portaita ylös ja alas. Pahimpien ruuhkapiikkien aikaan vaunut eivät mahdu metroon, vaan ne on taitettava kasaan ja pidettävä lapsi sylissä. Varsinkin yksin lapsen kanssa matkustavalle tämä voi käydä tuskalliseksi. Kantoliina tai -reppu sen sijaan ovat metrossa käteviä.

Busseihin voi mennä vaunujen kanssa keskiovesta, joiden edustalla niille on varattu paikkoja, mutta lippu on sen jälkeen käytävä leimaamassa kuskin vieressä. Uusissa ratikoissa on kaikkein ilmavimmat olot.

Automatisoidussa metrossa numero 1 ei ole kuskia. Lasten kanssa voi mennä ensimmäiseen vaunuun, jolloin tuntuu siltä, kuin itse olisi junan ohjaksissa!

Kahviloissa ja ravintoloissa

Pariisilaiskahviloissa ja -ravintoloissa pikku ihmiset viihtyvät siinä missä isotkin, varsinkin sen jälkeen, kun ranskalaisravintoloista tuli savuttomia. Perusravintoloissa lapsille ei tavallisesti kuitenkaan ole mitään erityisjärjestelyitä. Syöttötuoli ei ole itsestäänselvyys, vaipanvaihtopiste on harvinaisuus, vessat usein pieniä ja varsinkin kahviloissa usein sekakäytössä.

Erityiskohtelun puute ei ole tylyyttä vaan osoitus ranskalaisten tavasta kasvattaa lapsia: lapsi tulee syntyessään mukaan vanhempiensa elämään, ja hänen oletetaan sopeutuvan siihen. Kasvatuksen huomaa myös siinä, että ranskalaislapset opetetaan sanomaan päivää ja näkemiin, ja näiden perussanojen unohtamista pidetään vähän epäkohteliaana. Sama pätee kyllä aikuisiinkin!

Ehkä siitäkin syystä, että ranskalaisten äitiysloma on vain alle neljä kuukautta (ja isyysloma lähes olematon!), varsinaisia mammakahviloita ei ole syntynyt siinä määrin kuin Suomessa – äitejä, isiä ja lapsia voi kohdata joka kahvilassa. Mutta lapsikahviloitakin on – lue niistä lisää: Pariisin kivoimmat lapsikahvilat

Puistot, nukketeatterit ja sirkukset

Katutaikureiden katselu, vesilintujen syöttäminen ja puistoissa leikkiminen ovat ilmaista hupia lapsille. Lähes joka puistosta löytyvät karusellit ovat myös taattu ilon aihe. Poneilla pääsee ratsastamaan ainakin seuraavissa puistoissa: Jardin du Luxembourg, Buttes Chaumont ja Parc Montsouris. Niistä kaikista löytyy myös nukketeatteri (guignols) ja ankkalampi.

Karuselleja on kaupunki pullollaan, kaikissa puistoissa, monilla aukioillakin. Kyytiin pääsee parilla eurolla. Kielimuurit ylittävää hauskuutusta saa myös sirkuksista. Esimerkiksi vanhan ajan tunnelmaa henkivä Cirque d’Hiver (110 rue Amelot – 11. arr., Metro Filles du Calvaire) ihastuttaa sekä lapsia että vanhempia. Näytösten hinnat alkaen 10 euroa, alle 3-vuotiaat lapset pääsevät sylissä istuessa ilmaiseksi. www.cirquedhiver.com

Vincennes’n puistoalue

Pariisin itäpuolen “keuhko” Bois de Vincennes on oiva kohde lapsiperheille. Isosta metsiköstä löytyy poniajelua, veneilymahdollisuuksia, lampi saarineen ja lettukahviloita, ravintoloitakin. Alue on suuri ja siellä suunnistaminen voi olla vaikeaa, joten kannattaa opiskella karttaa ennen lähtöä!

Zoo de Vincennes

Lähellä Porte Dorée -metroa on vastikään uudelleen avattu eläintarha Zoo de Vincennes, jossa asustaa tuhatkunta enemmän tai vähemmän eksoottista eläinlajiketta, muun muassa Euroopan suurin kirahvisiirtokunta. Leijonat loikoilevat lämmitettyjen kivien päällä. Vincennen eläintarhan suurimmat vetonaulat ovat Huan Huan ja Yuan Zai, Kiinan Ranskalle vuonna 2012 lainaamat pandakarhut. Eläintarhan pääsymaksu on 14-22 euroa.
Löytyy avenue Daumesnilin ja route de la Ceinture du Lac’in risteyksesssä, 12. arr.
Lähin metro: Saint Mandé
www.parczoologiquedeparis.fr

Ferme de Paris

Vincennen metsikön uumenista löytyväään Ferme de Paris -kotieläinpuistoon on ilmainen sisäänpääsy. Siellä voi tutustua kotoisiin possuihin, kaneihin, lampaisiin, vuohiin, hevosiin, lehmiin ja kanoihin. Puisto löytyy raviradan (Hippodrôme) kupeesta osoitteesta 1 Route du Pesage, 12. arr. Lähin RER-pysäkki Joinville le Pont

Aquarium

Lapset pääsevät Porte Dorée’n trooppiseen akvaarioon sisälle ilmaiseksi ja aikuiset vitosen hintaan. Sieltä löytyy kaikenlaisia eläviä meren eläviä, joukossa muun muassa vahvaleukainen koirakala.
www.aquarium-portedoree.fr

Jardin des Plantes

Pariisin kasvitieteellisessä puutarhassa kukoistaa harvinaisia kasvilajikkeita, joista monet tunnetaan lääkekasveina. Ulkotilat sopivat puiden ja kasvien bongaamiseen. Runsaan ja vanhan puukannan lisäksi lapset voivat opiskella eksoottisten kasvien latinankielisiä nimiä trooppisessa les Grandes Serres -kasvihuoneessa (57 rue des Cuvier, metro Gare d’Austerlitz / Jussieu / Place Monge).

Kiinnostavatko dinosaurukset ja kaiken maailman eläinlajit? Siinä tapauksessa kohti Jardin des Plantesin Muséum d’Histoire Naturellen eli Pariisin luonnontieteiden museon teemagallerioita.

Evoluutioon pureutuvan Grande Galerie de l’Evolutionin tunnetuin nähtävyys koostuu kymmenien täytettyjen eläinharvinaisuuksien ”esiinmarssista”. Sydäntä riipaiseva on sali, jossa esitellään sukupuuttoon kuolleita lajeja.

Galerie d’Anatomie Comparée keskittyy puolestaan yli tuhannen selkärankaisen luokitteluun, ja vuonna 1898 avattu Galerie de Paléontologie esittelee miljoonia vuosia vanhojen fossiilien sarjan.

Päärakennuksen kyljessä sijaitsevasta Galerie de Minéarologie et Géologiessa löytyy vaikuttava kokoelma jalometalleja, korukiviä ja jättikokoisia kiteitä.

6–12-vuotiaille lapsille suunnattu luonnontieteellinen puuhamaa Galérie des Enfants du Muséum vie retkelle ekologian ja luonnonsuojelun maailmaan. Näyttely on jaettu neljään ekolokeroon: kaupunkiin (Pariisinkin kokoisesta suurkaupungista löytyy uskomaton määrä villieläimiä ketuista alkaen), jokeen, trooppiseen metsään ja maapalloon. Tekstit ovat myös englanniksi.

Kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä toimii maailman vanhin eläintarha, joka perustettiin vuonna 1794. Ménagerie-eläintarhan asukkien elinolosuhteet ovat yhä tylyt, vaikka vuosien varrella parannuksia onkin yritetty saada aikaan. Tarhan asukkaisiin kuuluu aikansa kuluksi uskomattoman taidokkaasti solmuja sitova Wattana sekä tämän sellitoveri Nénette, molemmat suuria orankipersoonallisuuksia.

(36 rue Geoffroy St-Hilaire–5.arr. Metro Gare d’Austerlitz / Jussieu / Place Monge)

Jardin d’Acclimatation

Perinteinen huvipuisto Bois de Boulognen isolla puistoalueella. Sisään pääsee 3 eurolla (maksullinen 3 vuotta täyttäneille), jonka jälkeen huveihin voi ostaa yksittäislippuja tai sarjalippuja (15 lipun sarja 35 euroa). www.jardindacclimatation.fr/information

Bontonin verkkosivu

Cité des Enfants

Villetten tiedekeskus tarjoaa perheen pienimmille virikkeellistä ohjelmaa Cité des Enfants -puuhamaassa, missä lapset saavat konkreettisen ensituntuman tieteiden maailmaan. Puolentoista tunnin mittaiset visiitit on suunniteltu sisällöltään mahdollisimman pedagogisiksi, mutta lapset käyvät laitteet läpi omalla rytmillään. Tarjolla on kymmeniä, toinen toistaan kiehtovampia vempeleitä, vipuja ja väkipyöriä, joita on lupa kerrankin käyttää mielensä mukaan. Niiden avulla pääsee tutustumaan ihmiskehon toimintaan, maapallon kieliin, tv-uutisten tekoon tai vaikkapa hammaspyörästöjen periaatteeseen.

Yhtä vaikuttava elämys lienee tarkkailla infrapunavalolla valaistusta tunnelista käsin aitoa muurahaiskekoa, missä muurahaiset ahertavat loppumattomissa töissään. Innostusta herättää myös ‘perhostalo’ upeine asukkaineen ja lastenkamari, missä muhii joukko koteloita valmiina hätkähdyttävään muodonmuutokseensa.

Ilmeisesti aika kuluu tieteen parissa touhutessa kuin siivillä, sillä useimmat lapset on määräajan kuluttua suorastaan häädettävä pois.

Cité des Enfants on jaettu kahteen osastoon lasten iän mukaan: 3-5 tai 5-12- vuotiaat, mutta puuhamaata ollaan uudistamassa, minkä jälkeen ikäjaottelu on joustavampaa.

Ti-pe ensimmäinen visiitti klo 9.45, viimeinen klo 15.15. La-su ensimmäinen visiitti klo 10.30, viimeinen klo 16.30. Tiedekeskus on kiinni maanantaisin ja auki tiistaisin! Hinta noin 6 euroa, maksimi kaksi aikuista lasta kohden

Cité des Sciences et de l’Industrie, 30 avenue Corentin-Cariou, 19. arr. Metro Porte de la Villette
www.cite-sciences.fr

Cinéaqua

Täällä tapaa hain, voi silittää kalaa ja ihmetellä koralliriuttoja. Suuressa akvaariokeskuksessa pääsee ihmettelemään vedenalaista flooraa ja faunaa. Jättimäisissä akvaarioissa asustaa 500 eri kalalajia. Yhteensä kaloja on altaissa 15 000. Kompleksiin kuuluu myös kolme elokuvateattereita, joissa näytetään vedenalaiseen maailmaan liittyvä elokuvia.

Jardins du Trocadéro – 16. arr. Metro Trocadéro
Avoinja joka päivä klo 10h–19
Hinnat alkaen 13 euroa

Muita museoita lapsille

Monissa Pariisin museoissa järjestetään lapsille temaattisia ateljeita (mm. Louvre, Pompidou-keskus, Musée d’Orsay…)

Musée du Quai Branly

Quai Branlyn loivasti nousevilla ja laskevilla “poluilla” on helppo liikkua lasten ja vaunujen kanssa ja alakerrassa on vaipanvaihtotilat. Museon kiehtovat etnologiset esineet ja alkuperäiskansojen taideteokset ovat lastenkin mieleen.
37, quai Branly – 7. arr. Metro Pont de l’Alma

Musée en Herbe

Täällä lapset tutustuvat taiteen saloihin hauskaa pitäen. Pariisin kaupungin tukema museo järjestää kaikenlaisia näyttelyitä ja puuhaa perheen pienimmille. Parhaillaan siellä on menossa Tintti-näyttely.
21 Rue Hérold, 1. arr.
www.musee-en-herbe.com

Palais de la Découverte

Grand Palais’n rakennuksessa olevan Palais de la Découverten näyttelyt kattavat laajan skaalan eri tieteen aloja astronomiasta geologiaan. Tarjolla on lukuisia havainnollistavia esityksiä suprajohteista staattiseen sähköön.
6 av Winston Churchill – 8. arr. Metro Champs-Elysée-Clemenceau, bussit 42, 73, 83, 93
www.palais-decouverte.fr

Lapsikohteita Pariisin ulkopuolella

Disneyland

Disneyland Paris, aikaisemmalta nimeltään Eurodisney, on Euroopan johtava lomakohde. Se avasi ovensa yleisölle vuonna 1992. Nykyisellään 2 Disney-teemapuistoa, 7 teemahotellia, 68 ravintolaa, lukuisat live-showt sekä golf- ja muut liikuntamahdollisuudet tarjoava keskus lähes pakottaa puistovieraan syytämään setelinsä Disney-tarjontaan. Innokkaimmat yöpyvät paikan päällä hotellissa. Yhden päivän huvipuistolipun hinta lähtee 45 eurosta (aikuiset), 39 € (3-12-vuotiaat lapset).

Koko aluetta ei tuskin ehtii koluta läpi yhden päivän aikana. Sesonkiaikaan, kuten jouluna, Halloweenina ja Keski-Euroopan kesälomaviikkoina elokuussa reilun tunnin kestävä laitejonotus on tavallista. Mikäli mielii käydä koko alue läpi, kannattaa siihen varata riittävästi aikaa.

Kannattaa saapua paikalle heti puiston avaamisaikaan ja suunnata suosituimpiin laitteisiin (esim. Space Mountain 2) ensimmäiseksi. Lyhimmät jonot laitteisiin on paraatin aikaan. Ravintolajonotukselta voi välttyä ajoittamalla ruokailunsa joko ennen kello 11.30 tai kello 14.00 jälkeen. Ravintoloita alueelta löytyy jokaiselle kukkarolle. Edullisimmillaan Mikkipurilaisateria irtoaa 6-8 eurolla, kun taas à la carte -ravintoloissa Disney-herkuistaan saa maksaa reilut 20 euroa. Vaikka puistossa varsinainen eväsretkeily onkin kielletty, sujuu jonottelu joutuisammin, jos repusta löytyy juomapullon lisäksi pikkupurtavaa.
Joka päivä auki oleva huvipuisto aukeaa klo 10, sulkemisajat vaihtelevat kuukausittain klo 18:n ja 22:n välillä.
www.disneylandparis.com

Miten mennä: Matka Pariisin keskustasta RER A-junalla Disneylandiaan, Marne la Valléehen kestää noin 35 minuuttia (RER Marne la Vallée/Chesny). Disneyland aukenee edessä heti Marne la Vallée/Chesny-aseman ulkopuolella. Sisäänpääsyjonot etenevät nopeasti.

Parc Asterix

Vuonna 1989 perustettu Asterix-puisto tarjoaa oivallisen ranskalaisvastineen Disneylandille. Huvipuistosta löytyy Alberto Uderzon ja René Goscinnyn sarjakuvista tuttu gallialaismaailma, jonka sankareina seikkailevat Asterix ja Obelix. Huvipuisto on amerikkalaiskilpailijaansa huokeampi ja pienempi kokonaisuus ja hyvä päivämatkakohde koko perheelle. Ilmainen alle 7-vuotiaille.

Huvipuisto tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille hauskanpitäjille. Useamman tekolammen ympärille rakennettu alue koostuu kuudesta eri teemamaailmasta, joista löytyy vempaimia joka makuun vuoristoradasta ja vauhdikkaasta tukkijoesta alkaen.

Vetonauloihin kuuluvat myös uskomattoman taitavat delfiinit, jotka esiintyvät hihkuvalle yleisölle ahtaissa altaissaan. Asterix-fanien mieleen on varmaankin aitoakin aidompi gallialaiskylä, missä on ilo törmätä kerrankin kolmiulotteisiin sarjakuvahahmoihin. Urhea Asterix on siis sinnitellyt elossa suuren Mikki-Hiiren rinnalla, vaikka toisin povattiin…

Huvipuistossa on 40 pikaruokalaa ja kuusi ravintolaa, joissa on tarjolla monenlaisia erilaisia ruokavaihtoehtoja. Alueella on mahdollisuus myös hotellimajoitukseen. Parc Asterix sijaitsee Pariisista 38 kilometriä koilliseen lähellä Charles de Gaullen lentokenttää.

Puisto on avoinna huhtikuusta marraskuuhun.

Sekä Charles de Gaullen lentokentältä että Pariisin Carroussel du Louvrelta on suora bussiyhteys puistoon. Osoite Pariisissa: 99 rue de Rivoli, josta pääsee bussilaiturille Hall Charles V:n kautta. Lisätietoja: www.parcasterix.fr/en/getting-park

www.parcasterix.fr

@ Anuliina Savolainen ja Anneli Airaksinen

Juttua varten ovat vinkkejään antaneet myös Pariisin mammat -facebook-ryhmän jäsenet. Kiitos!

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *