Länsi-Pariisi

Ensinäkemältä läntistä Pariisia ei välttämättä hahmota omaksi kokonaisuudekseen. Mitä yhteistä 16. arrondissementin vauraalla hienostorouvalla, 8. arrondissementin liikemiehellä ja 7. kaupunginosan diplomaatilla muka voi olla? Ehkäpä se, että heidän asuttamillaan kaupunginosilla on suhteellisen porvarillinen leima – ainakin, jos niitä vertaa Itä- ja Pohjois-Pariisiin. Länsi-Pariisissa baarit ja kahvilat ovat kalliimpia ja vaihtoehtokulttuuria löytyy vain vähän. Sen sijaan alue pitää suojissaan Pariisin tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Champs-Elysée ja Trocadero – 8. ja 16. arr.

Champs-Elysée, Riemukaari ja presidentinpalatsi. Näiden hulppeiden nähtävyyksien loisteessa kylpevä 8. arrondissementti ei ole niinkään paikka asua, vaan vierailla, tehdä töitä tai katsella avenue Montaignen näyteikkunoita lottovoitosta haaveillen. Suurten juhlien kuten jalkapallon MM-ottelun tai kansallispäivän aikana Champs-Elyséelle tullaan juhlimaan. Hinnat ovat Pariisin korkeimpia, joten ruokalistaa kannattaa vilkaista, ennen kuin istuu terassille.

Taiteellisesti kiinnostavia paikkoja ovat Grand Palais ja Petit Palais lähellä Place de la Concordea. Kahdeksannesta kaupunginosasta löytyy myös VIP-väen suosimia klubeja, joista uusin on Pont Alexandre III -sillan alla sijaitseva Showcase. Pohjoisessa sijaitsee kaunis Monceaun puisto. Koillisessa olevan Gare Saint Lazaren lähettyvillä loisto vaihtuu tavanomaiseen ranskalaiseen katumaisemaan.

Riemukaaren kohdalla 8. kaupunginosa vaihtuu 16. arrondissementiksi. Komeimmat kuvat Eiffel-tornista saa Trocaderon puistosta, jonka erottaa tornista vain Seine. Puistossa sijaitsee myös Palais de Chaillot’n komea museokompleksi sekä jättimäinen Cinéaqua-akvaarionähtävyys haikaloineen. Muita kuudennentoista kaupunginosan kiinnostavia paikkoja ovat nykytaiteen keskus Palais de Tokio sekä Maison de la Radio France, jossa voi kuunnella ilmaiskonsertteja. Pienistä museoista näkemisen ja maistamisen arvoinen on Viinimuseo.

Iltaisin tässä osassa kaupunkia ei tapahdu paljonkaan. Laaja 16. kaupunginosa on tunnettu vauraana asuinalueena ja toimistokeskittymänä. Maison de la Radio Francen ympäristössä on hitunen vanhan ajan tunnelmaa. Siellä voi ihailla jugendarkkitehti Hervé Guimardin kädenjälkeä.

Nähtävyyksiä:

Champ de Mars ja Quai d’Orsay – 7. arr.

Seinen toisella puolella sijaitsevaan 7. arrondissementtiin vierailijoita vetävät erityisesti Eiffel-torni ja Invalidihotelli, Musée du Quai Branly sekä Musée d’Orsay. Majesteettisten talojen lisäksi seitsemännestä kaupunginosasta löytyy piilossa olevia pieniä puistoja ja hiljaisia kujia sekä (näyteikkuna)ostoksia rakastaville matkailijoille designkauppoja ja Pariisin vanhin tavaratalo, Le Bon Marché. Rodinin museossa ja sen pittoreskissa puutarhassa on hyvä hiljentyä veistostaiteen ja ajatuksen lennon keskellä. Täällä sijaitsevat myös useimmat ministeriöt ja merkittävimmät suurlähetystöt. Esimerkiksi Ranskan ulkoministeriötä kutsutaan sijaintinsa takia quai d’Orsayksi. Kaupunginosassa asuu kaupungin perinteisin ja vakavaraisin porvarisväestö.

Nähtävyyksiä:

Läntisestä Pariisista kivenheiton päässä on La Défense. 1970-luvulla Pariisin sisärenkaan ulkopuolelle alettiin rakentaa La Défensen liikekeskusta. Huippumoderniin keskukseen syntyi torni toisensa viereen. Samalla kiisteltiin siitä, oliko moderni rakentaminen kaunista vai ei.

La Défensestä on muodostunut Euroopan suurin bisneskeskus: sen pilvenpiirtäjät levittäytyvät 80 hehtaarin alueelle. Useiden suurten yritysten pääkonttorit sijaitsevat siellä. Alue on myös 30 000 asukkaan koti.

Léonard De Vincin kansainvälisen bisneskoulun välittömässä tuntumassa asuu myös satoja opiskelijoita. He arvostavat toimistoajan jälkeen hiljentyvän asuinalueensa turvallisuutta. La Défensessa jalankulkijat ja muu liikenne kulkevat eri tasoissa. Keskusaukiota rajaavat Riemukaaren isoveli La Grande Arche, CNIT -kongressikeskus sekä Pariisin suurimpiin kuuluva kauppakeskus Les Quatre Temps.

Kaupunginosan nähtävyyksiä:
Grande Arche

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *