Pariisin yöelämä

Pariisin yöelämä on vilkasta ja iltojen kulttuuritarjonta monipuolista. Konsertteja on joka makuun ja baareissa löytyy niin hämyisiä vaihtoehtopaikkoja kuin kosmopoliittisen hohdokkaita hotellin baareja ja muodinmukaisia cocktailpaikkoja.

Tavallisesti pariisilaisten ilta alkaa apérosta, suurin piirtein työpäivän jälkeen nautittavasta alkudrinkistä. Huomaa, että työpäivä voi Pariisissa kestää seitsemään-kahdeksaan. Perinteinen apéroaika on seitsemän maissa, ennen ruokailua siis. Apéro voi tarkoittaa lasillista jonkun kotona tai baarissa. Siihen liittyy lupaus pikkunaposteltavasta. Baareista saa usein aperoaikaan ilmaisia pähkinöitä tai muuta pikku nakerreltavaa. On kohteliasta viedä isäntäväelle jotain juotavaa, jos saa kutsun kotiaperitiiville.

Apéro on eräälainen silta, joka vie baarista ruokapöytään – tai sitten se silta sortuu suoraan yöelämän virtaan.

Baarit

Raja baarin, ravintolan, kahvilan ja konserttipaikan välillä on usein häilyvä. Illan suosittu bilepaikka saattaa olla aamulla täynnä iäkkäitä lehdenlukijoita ja päivällä lounastavia työläisiä. Myös hinnat vaihtelevat: halvimmat baarit ja tanssipaikat löytyvät Itä- ja Pohjois-Pariisista, kalleimmat läheltä turistinähtävyyksiä ja porvarillisesta Etelä- ja Länsi-Pariisista.

Jos ei toisin mainita, baarit sulkevat ovensa kahden maissa. Tarjoilu saatetaan lopettaa jo yhden jälkeen. Sen jälkeen on käytettävä seurustelutaitojaan – tai  taustatietojaan – jatkopaikan löytämiseksi.

Perushinta pienelle olutlasilliselle on kolmen euron kieppeillä. Halvimmillaan sen saa parilla eurolla, mutta joissain kuuluisissa baareissa hinta saattaa nousta jopa 10 euroon. Viinilasillisen hinnat lähtevät parista eurosta.

Pyrimme päivittämään baarivinkkejä jatkuvasti, sillä niitä syntyy ja kuolee tiheään. Jos haluaa pelata varman päälle, voi suunnata baarikaduille, noille yöelämän autobaanoille.

Onni voi löytyä myös hotellin baarista. Vaikka ei olisi varaa yöpyä historiallisessa luksushotellissa, kosmopoliittista tunnelmaa voi maistaa kahvin hinnalla sellaisen baarissa. Hotellit houkuttelevat baariin myös mitä erilaisimmilla konsepteilla. Niistä lisää pian!

Lue lisää:

 

Yökerhot, tanssipaikat ja keikkapaikat

Pariisin lukuisissa yökerhoissa voi tanssia perusjumputuksen lisäksi monenlaisten musiikkityylien tahtiin. On konemusiikkia, hiphoppia, R’n’B:tä, soulia ja maailmanmusiikkia tarjoilevia diskoja – löytyypä jopa pari aamuun asti auki olevaa rokkiklubia. Julkkiksien bongaajillekin löytyy omat, tyyriit yökerhonsa.

Isoimpiin diskoihin on sisäänpääsymaksu ja vip-sekä tavisjonot. Usein sisäänpääsyn hintaan kuuluu yksi juoma, jonka saa lunastaa tiketillä. Pienemmät klubit ovat usein halpoja tai ilmaisia.

Pariisissa muoti-ilmiöt näkyvät vahvasti myös musiikissa. Aiemmin kaupunki jorasi housen ja elektromusiikin tahtiin, nyt myös rock on kovassa huudossa. Kun rock-tyyli saapui Ranskaan 1950-luvulla, outo musiikki kesytettiin kääntämällä sanat ranskaksi. 1960-luvulla pinnalle nousi Ranskan Elvikseksi nimetty Johnny Hallyday. Hänen ranskankielinen yéyé-musiikkinsa (lausutaan jeejee) tarkoittaa monelle samaa kuin rock.

Kansainvälisesti tunnetuimpia ranskalaislaulajia, kuten Yves Montandia, Edit Piafia ja Serge Gainsbourgia, yhdistää se, että he ovat kuolleet. Ehkä juuri siksi vanhakantaisia chanson-konsertteja on valitettavan vaikea löytää Pariisista. Kun nykyään puhutaan ranskalaisesta laulannasta, puhutaan la nouvelle chansonista, perinteistä chanson-perinnettä ja modernia poppia, rockia tai elektronista musiikkia sekoittavasta tyylistä, jota edustavat esimerkiksi Camille, Benabar ja Dominique A.

Sanataituruudesta ei ole luovuttu: 1990-luvulta lähtien I Amin ja MC Solaarin vanavedessä alkoi taivaalta tipahdella erityylisiä slam- ja rap-artisteja. Ranskalaiset tunnetaan myös elektronisesta musiikista, housesta ja technosta. Tyylisuuntaukselle on annettu nimikin: French Touch.

Näitä kaikkia tyylilajeja ja tietenkin vierailevien ulkomaalaisten artistejen biisejä pääsee paitsi tanssimaan myös ihastelemaan livenä Pariisin lukuisissa keikkapaikoissa. Ajankohtaista tietoa kevyen musiikin konserteista antaa Lylo: www.lylo.fr

Paljon lisää vinkkejä Pariisin yöelämään löydät Mondo Pariisi -matkaoppaastamme.

© Anuliina Savolainen

Pariisi-opas


[the_grid name=”Pariisi”]

Ranska

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *