Eiffel-torni

Eiffel-torni on Pariisin ehdottomasti näkyvin maamerkki, joka pilkottaa jostain vinkkelistä lähes joka korttelista. Öisin torni sykkii ja kimaltelee juhlavalaistuksessa 10 000 lampun valojärjestelmän voimin. Maailman tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvan tornin näkemisellä on hintansa: parhaana sesonkiaikana torniin saattaa olla useamman tunnin jono (iltaisin yleensä lyhyempi).

Jos mielii välttyä jonotukselta, Eiffeliin kannattaakin varata netistä  lippu etukäteen tietylle ajalle, viimeistään visiittiä edeltävänä iltana.  Lipun, jossa ilmenee visiitin päivämäärä ja tarkka ajankohta, voi rekisteröidä myös kännykkään, ellei käsillä ole tulostinta. ticket.toureiffel.fr

Tästä 324 metriä korkeasta monumentista on verraton näköala yli Pariisin ja sitä ympäröivien maisemien. Eiffelin hiljattain uudistettu ensimmäinen kerros on nyt varustettu upealla, läpinäkyvällä lasikattauksella, mistä käsin voi tähyillä suoraan alla avautuvia näkymiä. Elämys on ainutlaatuinen. Samaisessa kerroksessa voi uppoutua myös Eiffel-tornin historiaa kartoittavaan virtuaalivisiittiin.

Gustave Eiffel suunnitteli 10 100 tonnia painavan ”rautarouvan” vuoden 1889 maailmannäyttelyyn. Viime tipassa valmistunut, aikansa tekniikan mestarinäyte oli 40 vuoden ajan maailman korkein rakennus. Baabelin torniksi haukuttu rakennelma hirvitti kaupunkilaisia, ja se oli tarkoitus purkaa 20 vuoden kuluttua. Torni pelastui, kun sitä päätettiinkin käyttää radiomastona.

Torniin on mahdollista ostaa lippu kolmelle eri tasanteelle. Lippujen hinta määräytyy tasanteiden lisäksi sen mukaan, haluaako tornin valloittaa jalkaisin – joka jo sinänsä on elämys (ainakin reisilihaksille)
– vai hissillä. Normaalikuntoinen ihminen kykenee kiipeämään ainakin ensimmäiselle tasanteelle portaita pitkin. Kolmannelle tasanteelle pääsee vain hissillä.

Korkein tasanne sijaitsee 280 metrin korkeudessa. Selkeällä ilmalla huipulta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät peräti 75 kilometrin päähän. Tasanteelle on rakennettu myös vuonna 1923 kuolleen Gustave Eiffelin rekonstruoitu, vahanukeilla koristeltu työhuone. Tornin huipulla näkee usein muutamia omituisesti korahtelevia, kalvakoiksi valahtaneita ihmisiä – moniin iskee yläilmoissa korkeanpaikankammo.

Toiselta tasanteelta kaupunkia pääsee zoomailemaan 120 metrin korkeudesta. Rakennukset erottuvat selväpiirteisempinä kuin ylempää, ja näkymät pysyvät mahtavina. Tasanteella on  lattiaikkuna, lahjatavarakauppa, näköalagalleria sekä kioski.

Ensimmäinen ja alin tasanne sijaitsee 57 metrin korkeudessa. Näköalagallerian opastaulujen avulla on helppo paikantaa muun muassa Riemukaari, Montparnassen torni ja Invalidikirkko kultaisine kupoleineen. Näkymät ovat kauneimmillaan iltaisin juuri ennen auringonlaskua.

Champ de Mars 75007  Bir Hakeim, RER Champ de Mars-Tour Eiffel, bussit 42, 69, 72, 82,87
Aukioloajat: talviaikaan 9.30–23, kesällä 9–00. Viimeinen hissi 3. tasanteelle lähtee tuntia ennen sulkemisaikaa.
www.tour-eiffel.fr

Lue lisää:
Pariisin nähtävyydet
Montparnassen torni
Länsi-Pariisi
Päiviä Pariisin historiasta – 1850-1900

Liput Eiffel-torniin

Haluatko opastetun vierailun? Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiquetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

© Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (1):

Henna 01.08.2017 13:30

Onko nämä tour-eiffel.fr sivuilta ostetut liput "jonon ohi" -lippuja?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anneli Airaksinen 02.08.2017 12:36

Liput ovat "jonon ohi" siinä mielessä ettei tarvitsee jonottaa enää lipputiskillä kunhan on printanut ne, ja tsekannut lipuista, mihin aikaan torniin pääsee. Sen sijaan turvallisuustarkastuksen eteen saattaa muodostua jonoa... Joka tapauksessa paikalle kannattaa tulla reilusti etuajassa ! Hyvää Pariisin matkaa :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *