Itä-Pariisi

Kun entiset boheemit taiteilijakorttelit Montparnasse ja Montmartre ovat muuttuneet turistikohteiksi, on luova väki vaeltanut Itä-Pariisin entisiin työläiskortteleihin. Jännittävimmän yöelämän ja aidoimman Pariisin löytääkin nykyään itäisten 10., 11., 12., 19. ja 20. kaupunginosan kaduilta ja kujilta.

Stalingrad, Canal St-Martin, Château d’EAU ja Canal de l’Ourcq – 19. ja 10. arr.

Stalingradin ja Jaurèsin metroasemien ympäristöstä on kehkeytynyt suosittu terassi- ja ulkoilukeidas elokuvateattereineen ja petankinpelaajineen.

10. arrondissementtiin kuuluu kaksi rautatieasemaa (Gare du Nord ja Gare de l’Est), katettuja kauppakujia sekä Canal Saint-Martinin vauraan boheemit rannat kuuluisine kahviloineen (Hôtel du Nord, Chez Prune ja niin edelleen).

Kun menet Rue Chateau d’eau’ta eteenpäin, risteävää rue Faubourg Saint Denis’tä vasemmalle, päädyt katetulle Passage Bradylle, joka on intialaisravintoloistaan tuttu. Rue Faubourg Saint Denis‘n varrella on myös kivoja ranskalaisravintoloita ja -baareja.

19. kaupunginosassa Canal St-Martin jatkuu sulkujen jälkeen rentotunnelmaisena Canal de l’Ourcqina. Sen koilliskulmassa sijaitsee suuri Villetten tiedepuisto tiedekeskuksineen ja konserttisaleineen. Siellä pidetään kesäisin suuri Villette Sonique -musiikkifestivaali. Rauhan löytää Buttes Chaumontin puistosta tai sen läheiseltä Butte Bergeyren kukkulalta, jonka kollektiivipuutarhan edustalta aukeaa näkymä Sacré Coeurille asti (rue Georges Lardennois).

Kaupunginosan nähtävyyksiä:

Belleville, Gambetta ja Ménilmontant – 20 arr.

Bellevillen alue sijaitsee etupäässä 20. arrondissementissa, mutta leviää tulkinnasta riippuen myös kymmenennestä yhdeksännentoista kaupunginosan alueille – kapinallinen kun on. Jopa paroni Hausmann jätti ärhäkän Bellevillen rauhaan muuttaessaan kaupunkia uuteen uskoon 1800-luvun lopulla. Nykyään alueella onkin jäljellä runsaasti vanhoja kujia ja rakennuksia, jotka sekoittuvat iloisesti nykyarkkitehtuuriin ja kaupungin vuokra-asuntoihin. Bellevillessä asuvat vieri vieressä afrikkalaiset, tunisianjuutalaiset, pakistanilaiset ja aasialaiset siirtolaiset. Myös Edith Piaf vietti köyhän lapsuutensa Bellevillen kujilla laulellen.

Pääkatu rue de Bellevillen alkupäästä on muodostunut toinen kaupungin suurista kiinalaiskeskittymistä. Siitä ylöspäin sijaitsee ”Jourdainin kylä” pikkuputiikkeineen ja korttelikahviloineen. Rue Ménilmontantin ja boulevard de Bellevillen välistä löytyy maahanmuuttajien asutuskeskittymiä, taiteilijoiden valtaamia kujia ja piilotrendikkäitä baareja.

Boulevard de Ménilmontantin ympäristö oli 1800- ja 1900-luvun vaihteessa tunnettu chanson-tähdistään. Sen kadut ja musiikkihallit olivat Chevalierin, Mistinguettin ja Jean Gabinin valtakuntaa.

Rue de Ménilmontantin eteläpuolelta alkaa Gambettan kaupunginosa. Se on sekoitus vaihtoehtokulttuurin keskittymiä, bopoistuvaa asukaskuntaa sekä siirtolaisgettoa. Gambettan eteläpuolelta löytyy kuuluisa Père Lachaisen hautausmaa, 20. arrondissementin ainoa varsinainen turistinähtävyys.

Kaupunginosan nähtävyyksiä:

Oberkampf, Bastille ja Bercy – 11. ja 12. arr.

Boulevard de Ménilmontantin toiselta puolelta alkaa baarien ja ravintoloiden täyttämä alue, joka jatkuu rue Oberkampfia 11. kaupunginosan halki kolmannen kaupunginosan rajalle asti. Iltaisin Oberkampf on vilkas bilekortteli, päivisin sen sivukaduilta löytää ranskalaisen pikkukylän tunnelmaa. Rue d’Oberkampfin, Républiquen aukion ja Rue du Fauborg du Templen rajaama alue on halpojen vaatekauppojen ja islam-kirjakauppojen maata.

Niitä alempana 11. arrondissementissä sijaitsee Bastillen aukio, jonka ympärille on versonut trendikäs ravintoloiden, baarien, pikkukauppojen ja gallerioiden alue. Bastillen vierellä sijaitsee monille pariisilaisillekin tuntematon, mutta ihastuttava satama Port d’Arsenal, josta lähtee kanavaristeilyjä Canal St Martinille.

Bastillesta itään, Ledru Rollinin metron liepeiltä löytyy monia leppoisia pikku ravintoloita ja kuppiloita. Faidherbe Chaligny -metron lähiympäristö kuuluu sekin perinteisiin, charminsa säilyttäneisiin käsityöläisalueisiin. Nykyisin sinne on alkanut ilmestyä monenkirjavia gallerioita ja designputiikkeja, joissa saattaa tehdä todellisia löytöjä. Rue du Faubourg Saint Antoinelta etelään sijaitsevan 12. kaupunginosan kiinnostavinta antia lienevät Pariisin parhaisiin toreihin kuuluva Place d’Aligre sekä Avenue Daumensilin varrella sijaitseva Viaduc des Arts -maasilta. Silta kätkee sisälleen ateljeita, kauppoja, gallerioita ja kahvilan.

Cour St. Emilionin metron liepeillä sijaitseva Bercy Village kauppoineen ja elokuvateattereineen sekä sen vieressä nököttävä Parc de Bercy tarjoavat ajanvietettä. Urheiluhullujen ja megakonserteista pitävien kannattaa pitää mielessä Bercy Omnisport -halli.

Kaupunginosan nähtävyyksiä:

Porte de bagnolet, Porte de Montreuil ja Porte de Vincennes

Porte de Bagnolelta löytyy maaseutu! Nimittäin Campagne à Paris -niminen pikku omakotitaloalue, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Seikkailu hitusen Pariisin itärajan yli vie suureen Bois de Vincennes -puistoon lampineen ja lettukioskeineen. Sinne avataan myös eläintarha. Porte de Montreuilista alkaa iso Montreuil’n kirpputorialue, josta voi tehdä löytöjä. Uusi 3t-ratikka sahaa Pariisin itärajalla.

Kaupunginosan nähtävyyksiä:

  • Montreuilin kirpputori
  • Bois de Vincennes
  • Campagne à Paris

© Anuliina Savolainen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *