Musée d’Orsay

Viime vuosisadan alun suurta maailmannäyttelyä varten rakennetun Orsayn muodonmuutos ränsistyneestä rautatiesasemasta ja sotavankien vastaanottokeskuksesta tyylitellyksi museoksi saatettiin päätökseen vuonna 1986. Musé d’Orsayn huiman korkea lasi- ja teräskatto luo oman avaran ja valoisan tunnelmansa tähän Louvren kovia kokeneeseen pikkusiskoon.

Orsayn museo tunnetaan myös valtaisasta uusbarokkikellostaan. 1970-luvulla asema pelastui nipin napin purkutuomiolta ärhäkän protestiliikkeen ansiosta. Italialainen arkkitehti Gae Alenti vastasi kehuttujen sisätilojen muutostöistä.

Musée d’Orsayn kokoelmat jatkavat siitä, mihin Louvre päättyy: esillä on länsimaista taidetta vuosilta 1848–1914. Orsay on tunnettu vaikuttavasta impressionististen töiden kokoelmastaan. Courbet, Van Gogh, Monet, Manet, Edgar Degas, Renoir ja Georges Seura esittäytyvät täällä jälkipolville koko loistossaan.  Impressionistinen näkemys olemassaolosta sietämättömästä keveydestä on esillä museon kolmannessa kerroksessa.

Museon ensimmäinen kerros upeine kivipäällysteisine auloineen on myös näkemisen arvoinen. Kerroksen keskikäytävälle on sijoitettu 1800-luvun uusklassisen veistostaiteen galleria. Toisessa kerroksessa esittäytyy naturalismin ja symbolismin parhaimmisto. Täällä voi vaikka verrata Auguste Rodinin veistostaidetta hänen lahjakkaan muusaoppilaansa Camille Claudelin tunnevoimaisiin töihin. Hieno art nouveau -kokoelma kattaa mestarit Guimardista Gaudiin.

1 rue de la Légion d’honneur – 7. arr. Metro Solferino
Ti–ke ja pe–su 9.30–18, torstaisin 9.30– 21.45, maanantaisin suljettu
www.musee-orsay.fr

Lue lisää:
Länsi-Pariisi
Pariisin nähtävyydet
Museot ja muut kulttuurikeskukset
Pariisin parhaat pikkumuseot
Päiviä Pariisin historiasta 1850-1900
Pariisin parhaat pikkumuseot

© ANneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *