Hyvää synttäriä, Lennon!

Reykjavík on rakkauden ja rauhan kaupunki. Kun Yoko Ono vuonna 2007 mietti, minne pystyttäisi aviomiehelleen rakkaudentunnustuksen, hän päätyi Islanti-fanina Reykjavíkiin.

Friðarsúlan (Imagine Peace Tower) eli rauhantorni pystytettiin Reykjavíkin edustalla sijaitsevalle pienelle asumattomalle Viðeyn saarelle.

Rakkaudentunnustus ei ole mikään ihan pieni patsas. Näyttävä valoinstallaatio valaisee öistä taivasta satojen metrien korkeuksiin ja näkyy kirkkaina talvi-iltoina useiden kymmenien kilometrien päähän.

Valoinstallaatiota ympäröivään kiviaitaan on kirjoitettu 24 eri kielellä sanat Kuvittele rauha.

Valoinstallaatio sytytetään joka vuosi 9. lokakuuta John Lennonin syntymäpäivänä ja sammutetaan 8. joulukuuta eli päivänä, jolloin hänet ammuttiin.

Tänään, 9. lokakuuta, John Lennon olisi täyttänyt 75 vuotta. Tänään, kuten kaikkina aikaisempinakin vuosina samaan aikaan, Yoko Ono on saapunut Islantiin matkustaakseen pienellä lautalla Viðeylle. Yhdessä Reykjavíkin pormestarin kanssa hän rantautuu saarelle ja käy sytyttämässä valotornin. Rauhan ja rakkauden tornin sytyttämistä sekä Yoko Onon ja Reykjavíkin pormestarin puheita voi seurata Periscope-applikaation kautta (katso tarkemmin täältä).

Reykjavíkin edustalla sijaitsevalle Viðeyn saarelle on talvisin lauttayhteys lauantaisin ja sunnuntaisin. Lauttamatka kestää muutaman minuutin. Aikataulut löytyvät verkkosivulta www.elding.is 

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *