Reykjavíkin yöelämä – toimi näin

Reykjavíkin yöelämä on maailmankuulua. Maailman pohjoisimmassa pääkaupungissa biletetään parin kadun varrella olevissa pienissä baareissa ja ahtailla klubeilla. Sisäänpääsymaksuja tai narikoita ei ole, vaan tapana on seilata baarista baariin ja jäädä sinne, mistä löytyvät sen illan parhaimmat bileet. Narikoiden puutteessa päällystakit ripustetaan sinne, missä tilaa on.

Näillä ohjeilla bile-iltasi Reykjavíkissa onnistuu.

1. Älä lähde liian aikaisin liikkeelle. Perjantai- ja lauantai-iltoina bileet alkavat vasta reippaasti aamuyhden jälkeen. Yhdentoista pintaan baareissa seilaa lähinnä eksyneen näköisiä turisteja. Illallisen jälkeen mene aloittelemaan drinkkibaariin (esim. Hotelli Marinan cocktail-baariin) tai käy sporttibaarissa katsomassa joku peli (esim. Bjarni Fel, Austurstraeti). Yöelämän kliimaksi koetaan aamukahden ja viiden välillä.

2. Älä pukeudu ulkoiluvaatteisiin. Ellet halua näyttää eksyneeltä turistilta. Reykjavikilaiset panostavat ulkonäköönsä. Etenkään viikonloppuisin ei säästellä meikissä, koruissa, paljettien määrässä tai turkiksissa. Mitä fiinimpi, sen paikallisempi.

3. Ota vastaan olutsade. Baarit ovat pieniä ja menon yltyessä riehakkaaksi kaljaa läikkyy. Aina. Olutkaato niskaan ei ole henkilökohtainen loukkaus, vaan usein toistuva vahinko. Rapatessa nyt vaan roiskuu. Kyllä se tanssiessa kuivahtaa.

4. Varaa rahaa tai juo limua. Alkoholi on Islannissa pirullisen kallista. Oluttuopista saa pulittaa noin seitsemän euroa, vodkasta ja mikseristä noin kympin ja monimutkaisemmista cocktaileista jopa lähemmäs 20 euroa.

5. Suora toiminta kannattaa. Reykjavíkin baareissa löytää helposti seuraa: sekä kaveriseuraa että jatkoseuraa. Jos haluat iskeä jonkun komean Pohjolan viikingin tai islantilaisnaisen, etene päämäärätietoisesti. Hyvä iskulause on “Me emme ainakaan ole sukua keskenämme!” Jos haluat sanoa jotain hauskaa islanniksi, voit kuiskata korvaan “Vilty gliima”. Eli haluatko painia.

6. Älä varaa seuraavaksi aamuksi mitään menoa. Parhaimmat bileet päättyvät vasta aamuviideltä. Omaksi ja kanssamatkustajien iloksi älä varaa tulivuorenylitysvaellusta seuraavalle päivälle kello yhdeksän. Tee kuten paikalliset: nuku ainakin puoleenpäivään, hae aamiaiseksi pitsa Eldsmidjanista (Laugavegur 81 tai Bragagata 38) ja käy parantelemassa oloa paikallisissa uima-altaissa.

Góða skemmtun! – Pitäkää hauskaa!

 

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *