Lontoo kesän tapahtumat 2016

Ah, nyt se alkaa: Lontoon kesä! Elävää musiikkia kaupunkifestivaaleilla, oopperaa Trafalgar Squaren valkokankaalta, valtava Pride oheistapahtumineen, salaisia puutarhoja, urheilua ja maailman suurin katukarnevaali. Lontoossa tapahtuu aina, mutta kesällä tapahtumia on vaikea päästä pakoon. Paras siis heittäytyä mukaan! Tässä Lontoon kesän 2016 tapahtumakalenteri, josta voit poimia tärkeimmät tapahtumat lomasuunnitelmiisi.

4.4.–17.7.2016 – Udderbelly Festival

Julistan Lontoon kesän höpsöimmän tapahtumapaikan: Udderbelly-festivaalin ylösalaisin käännetty violetti lehmäteltta. Thames-joen rantaan pystytetyn lehmän sisällä voit nähdä komediaa, sirkusta ja perheille suunnattua ohjelmaa. Jos et saa lippuja, aina voit laiduntaa olut kädessä teltan ulkopuolella, jossa sijaitsee Lontoon suurin ulkoilmabaari. Tarjolla on myös ruokaa.

Paikka: Southbank Centre, Belvedere Road Coach Park
Metro: Embankment/Waterloo
Liput: Sisäänpääsy baarialueelle on ilmainen. Lippujen hinnat tapahtumiin vaihtelevat.
Kotisivut: ww.udderbelly.co.uk

2.6.–5.6.2016 – Sundance Film Festival

Sundance-festivaali tuo Lontooseen parhaimmat elokuvansa tammikuussa pidetyiltä Amerikan festareiltaan.
Paikka: Picturehouse Central, Trocadero, Shaftesbury Avenue
Metro: Piccadilly Circus
Liput: 15 puntaa per näytös
Kotisivut: www.picturehouses.com/cinema/Picturehouse_Central

2.6.–26.6.2016 – Spitalfields Summer Festival

Ei mikään tavallinen festivaali vaan musiikkia vähemmän tyypillisissä paikoissa: nähtävyyksissä, museoissa, kahviloissa, kirkoissa, hautausmailla, puistoissa ja katumarkkinoilla. Tarjolla on mm. folkkia, jazzia, oopperaa, kuorolaulua, elektronista- ja nykymusiikkia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi musique concrete -tyylin elektroninen musiikki patologian museossa 5000 lääketieteellisen näytteen ympäröimänä? Tai maailmankuulun Circa -sirkusryhmän yöllinen esitys Tower Hamletin vanhalla hautausmaalla?
Paikka: Spitalfieldsin alue Itä-Lontoossa
Metro: Liverpool Street ja läheiset metroasemat
Liput: Hinnat vaihtelevat tapahtumien mukaan. Liput voi varata kotisivuilta
Kotisivut: www.spitalfieldsmusic.org.uk/season/summer-festival-2016

8.6.–23.6.2016 – Hampton Court Palace Festival

Elävää musiikkia varttuneempaan makuun kesäilloissa historiallisen palatsin pihalla. Tämän kesän esiintyjälistalla ovat Tom Jones, Van Morrison, Katherine Jenkins, Art Garfunkel, George Benson, Caro Emerald, Jools Holland & his Rhythm & Blues Orchestra, Anastacia ja the Royal Philharmonic Concert Orchestra. Prameassa palatsissa kannattaa viettää samalla koko päivä, jos matka-aikataulu sen sallii.
Paikka: Hampton Court
Paikallisjuna: Hampton Court Station. Paikallisjunat lähtevät Lontoon Waterloon asemalta puolen tunnin välein. Matka-aika 40 minuuttia.
Liput: 45–95 puntaa. Kannattaa varata etukäteen.
Kotisivut: hamptoncourtpalacefestival.com

9.6.2016 – Trafalgar Square Big Screens

Lontoon keskustan Trafalgar Squaren valkokankaalla nähdään The Royal Operan samanaikaisesti esittämä ooppera, Verdin Nabuco. Ennen esitystä kurkistetaan kulissien taakse. Tapahtumaan kannattaa mennä hyvissä ajoin etukäteen ennen klo 19 alkua, jotta mahtuu mukaan. Ota matkaan istuinalusta ja piknik (lasiset eväät kielletty).
Paikka: Trafalgar Square
Metro: Charing Cross / Leicester Square
Liput: Ilmainen tapahtuma
Kotisivut: www.roh.org.uk/about/bp-big-screens/london

10.6.–26.6.2016 – Lontoon Pride

Lontoon Pride on valtava LGBT+ tapahtuma, joka on paljon muutakin kuin massiivinen ja äänekäs Lontoon keskustan läpäisevä kulkue. Lähes kaksi viikkoa kestävään ohjelmaan kuuluu esimerkiksi teatteria, elokuvaa, komediaa ja musikaaleja. Lisäksi voi lähteä erilaisille home- ja lesboteemaan sopiville kävely- ja bussikierroksille tai polkemaan pöyrää Lontoon halki. Juhlinta huipentuu viimeiseen viikonloppuun. Lauantaina marssitaan näyttävästi läpi kaupungin. Tänä vuonna marssin yllä lentää ja esiintyy – ensimmäistä kertaa –  Britannian kuninkaallisten ilmavoimien taitolentoryhmä, Red Arrows. Kulkueen jälkeen on konsertti Trafalgar Squarellä. Sunnuntaina on vuorossa suuri Pride in the Park -ilmaistapahtuma Vauxhall Pleasure Gardensissa. Festivaalia muistuttavan tapahtuman loputtua väki virtaa ympäri Lontoota monille virallisille ja epävirallisille jatkoille.
Paikka: Ympäri kaupunkia
Liput: Osa tapahtumista on ilmaisia. Lippujen hinnat vaihtelevat.
Kotisivut: prideinlondon.org

2.6.–12.6.2016 – Cockpit Arts Open Studios

Holbornin ja Deptfordin kaupunginosissa sijaitsevat kaksi taiteilijataloa avaavat studionsa yleisölle seuraavasti: 1.) Holbornin studiot 2.–5.6. ja 2.) Deptfordin studiot 10.–12.6. Inspiroidu Lontoon taiteilijoiden, käsityöläisten ja suunnittelijoiden töistä – ja löydä uniikkeja tuliaisia.
Paikka: 1.) Cockpit Yard, Northington Street, Holborn / 2.) 18–22 Creekside, Deptford.
Metro/juna: 1.) Holborn, Chancery Lane, Russell Square / 2.) Deptford, Deptford Bridge
Liput: Ilmainen pääsy
Kotisivut: cockpitarts.com/shop-cockpit/open-studios

11.6.2016 – Fork to Fork Food Festival

Lontoossa on niin paljon erinomaisia ravintoloita – miten löytää aikaa parhaimpien kokeilemiseen? Luoteis-Lontoon Fork to Fork -ruokafestivaalilla on mukana lukuisia tunnettuja keskihintaisia Lontoon ravintoloita: Polpo, Ottolenghi, Moro, The Modern Pantry, The River Cafe, Tom’s Kitchen, Pied à Terre ja Wahaca. Festivaalin ruoantuoksuisista kojuista voit ostaa näiden ja monien muiden ravintoloiden herkkuja. Palanpainikkeeksi käy viini tai pienpanimojen oluet. Ohjelmaan kuuluu myös keskustelutilaisuuksia ruoka-alan ammattilaisten kanssa, live-esityksiä kahdella lavalla ja viihdykettä lapsiperheille.
Paikka: ARK Franklin Primary, London NW6
Metro: Queens Park
Liput: 8 puntaa (alle 12-vuotiaat ilmaiseksi). Ruoka ja juoma maksavat erikseen.
Kotisivut: franklinforktofork.com

11.6.–12.6.2016 – Kuningatar Elisabetin syntymäpäivien juhlintaa

Lue lisää 90-vuotispäivien ohjelmasta ja Lontoon kuninkaallisista nähtävyyksistä aiemmin kirjoittamastani artikkelista Kuningatar Elisabet 90 vuotta – osallistu syntymäpäiville.

13.6.2016 – World Naked Bike Ride

Tuhansia nakuja pyöräilijöitä Lontoon kaduilla. Tapahtuma on protesti autoilua ja öljyriippuvuutta vastaan.
Paikka: Kuusi eri reittiä, jotka kaikki päättyvät alkuillasta Wellingtonin kaarelle.
Liput: Ilmainen tapahtuma
Facebook-sivu: www.facebook.com/pages/WNBR-London/182853265124724

15.6.–19.6.2016 – Taste of London

Suurella ruokafestivaalilla voit kokeilla Lontoon huippuravintoloiden napostelulautasia, katsoa kuuluisia keittiömestareita työssään tai osallistua pienpanimojen oluenmaistajaisiin. Mukana on yli 40 ravintolaa, joista monilla on Michelin-tähtiä. Kokeilun arvoisia makuluomuksia tarjoavat esimerkiksi The Cinnamon Club, Sea Containers, Roka, Duck & Waffle, Club Gascon, MEATliquor sekä kasvisravintolat Vanilla Black ja Amico Bio. Ruokakojuista löydät myös herkkutuliaiset kotiin tai hotelliin vietäviksi.
Paikka: Regent’s Park
Metro: Regent’s Park
Liput: Perusliput 16–28 puntaa (jolla saa olla festivaaleilla 4–5 tuntia). Erikoisliput 32–65 puntaa.
Kotisivut: london.tastefestivals.com

18.6.–19.6.2016 – Open Garden Squares Weekend

Millaisia salaisuuksia piilee Lontoon lukittujen porttien takana? Se selviää, kun yli 200 puutarhaa, pihaa, aukiota, viljeltyä kattoterassia, siirtolapuutarhaa ja muuta yleensä suljettua ulkotilaa avataan yleisölle. Mukana on esimerkiksi kauppojen, kahviloiden, taiteilijoiden, historiallisten rakennusten ja koulujen pihoja. Ota osaa opastetuille kävely- ja pyöräilykierroksille, perheille suunnattuun ohjelmaan tai mene kuuntelemaan runon lausuntaa ja musiikkiesityksiä suurkaupungin piilotettuihin keitaisiin.
Paikka: Ympäri Lontoota
Liput: Etukäteen netistä ostettuna 12 puntaa, paikan päältä 14 puntaa. Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Yhdellä lipulla pääsee kaikkialle, tosin osaan paikoista on tehtävä varaus ja muutamiin pääsee vain voittamalla lippuarvonnassa.
Kotisivut: www.opensquares.org

19.6.2016 – Isänpäivä Britanniassa

Eihän tämä nyt varsinainen tapahtuma ole vaan pikemminkin muistutus siitä, että isän kanssa matkaavat voivat tehdä tästä tapahtuman. Jokainen isä ilahtua varmasti siitä, että voi viettää kaksi isänpäivää vuoden sisällä. Hauskaa se on etenkin silloin, kun isänpäivä tulee yllätyksenä johon muu perhe on jo varautunut.

27.6–10.7.2016 – Wimbledonin tennisturnaus

Maailman vanhin ja kuuluisin tennisturnaus on kooltaan valtava. Kolmentoista päivän aikana Lounais-Lontoon Wimbledonissa tarvitaan yli 50 000 palloa ja noin 250 tarkoin koulutettua pallotyttöä ja -poikaa.
Paikka: All England Lawn Tennis & Croquet Club, Wimbledon
Metro: Southfields
Liput: Liput alkaen 37 puntaa. Osa lipuista on jo myyty arvonnoilla tai Ticketmaster-lippupalvelun kautta. Lippuja saman päivän kilpailuihin saa jonottamalla. Myynti alkaa klo 8 mutta pääkenttien paikat taitavat mennä niille, jotka jonottavat lippuja teltoissaan tai taivasalla makuupusseissaan yön yli. Pienemmille kentille on varattu joka päivälle tuhansia lippuja, joita on helpompi saada.
Kotisivut: www.wimbledon.com

1.7.–10.7.2016 – British Summertime Hyde Park

Joka kesä Lontoon Hyde Parkiin rakennetaan suuri lava, jossa esiintyy huippusuosittuja bändejä ja muusikoita. Tänä kesänä lavalla nähdään eri iltojen pääesiintyjinä Massive Attack, Florence + the Machine, Mumford & Sons, Take That, Stevie Wonder ja Carole King. Joka pääesiintyjällä on useampi lämmittelijä, joihin kuuluvat Patti Smith, TV on the Radio, Warpaint, Lamar, Jamie XX, Alabama Shakes, Olly Murs ja Ella Eyre.
Paikka: Hyde Park
Metro: Marble Arch / Hyde Park Corner
Liput: Suurin osa lipuista 60–80 puntaa.
Kotisivut: www.bst-hydepark.com

5.7.–10.7.2016 – Hampton Courtin palatsin kukkanäyttely

Brittiläisyys ja puutarhanhoito kuuluvat erottamattomasti yhteen. Jos puutarhanhoito kiinnostaa, suuntaa heinäkuussa Hampton Courtin palatsiin Lontoon laitamille. Suuren kukkanäyttelyn ohjelmassa on esittelypihoja ja -puutarhoja, ruusufestivaali sekä perhospuutarha, jossa lentää tuhansia eksoottisia perhosia. Lauantaina on ohjelmaa myös lapsiperheille. Historiallinen palatsi on itsessäänkin vierailemisen arvoinen.
Paikka: Hampton Court Palace
Paikallisjuna: Hampton Court Station. Junat Lontoon Waterloon asemalta kulkevat 30 minuutin välein. Matka-aika on noin 40 minuuttia.
Liput: 20,50–37 puntaa.
Kotisivut: www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-hampton-court-palace-flower-show

7.7.–17.7.2016 – Summer Series at Summerset House

Komean neoklassisen Somerset Housen sisäpihalle viritetään lava, jolla voit nähdä tunnettuja ja nousevia tähtiä. Esiintyjälistalla ovat mm. Hiatus Kaiyote, Everything Everything, James Morrison, St Germain, UNCLE: REDUX, Laura Mvula, Courtney Barnett, Caravan Palace, Jack Savoretti, Benjamine Clementine ja Paul Heaton & Jacqui Abbott.
Paikka: Somerset House, The Strand
Metro: Temple / Charing Cross
Liput: 30–35 puntaa
Kotisivut: www.somersethouse.org.uk/music/summer-series-2016

8.7–10.7.2016 – Wireless Festival

Kolmepäiväinen festari Finsbury Parkissa. Lavalle nousevat Calvin Harris, Chase & Status, Boy Better Know, Kygo, Martin Garrix, Miguel, J. Cole ja paljon muita esiintyjiä.
Paikka: Finsbury Park
Metro: Finsbury Park
Liput: Yksi päivä 62,50 puntaa; kaksi päivää 106,50 puntaa; kolme päivää 155,50 puntaa.
Kotisivut: wirelessfestival.co.uk

9.7.2016 – Sunfall Festival

Uusi underground-musiikkiin keskittyvä festivaali kattaa seuraavat genret: jazz, electronica, house, hip hop, dubstep, techno, soul, drum & bass ja disco. Puistofestivaalilla Etelä-Lontoossa esiintyvät mm. Jamie XX, Goldie, Joy Orbison, Benji B, Kamazi Washington ja Moodymann.
Paikka: Päivällä Brockwell Park, Herne Hill. Illalla kahdeksan jatkopaikkaa.
Paikallisjuna: Herne Hill
Liput: 55–60 puntaa
Kotisivut: www.sunfall.co.uk

9.6.2016 – Trafalgar Square Big Screens

Ilmaista live-oopperaa Trafalgar Squarelle viritetyltä valkokankaalta. Lontoon The Royal Opera esittää Verdin oopperan Il trovatore. Ennen esitystä näytetään valmisteluja kulissien takana. Tapahtuma alkaa klo 18.45 mutta saavu paikalle hyvissä ajoin, jos haluat saada istumapaikan maasta. Ota mukaan istuinalusta ja piknik (mutta ei mitään lasista).
Paikka: Trafalgar Square
Metro: Charing Cross / Leicester Square
Liput: Ilmainen tapahtuma
Kotisivut: www.roh.org.uk/about/bp-big-screens/london

15.7.–10.9.2016 – BBC Proms

Suuri klassisen musiikin festivaali, jolla kuullaan tänä vuonna 91 konserttia 58 päivän aikana. Festivaali on käymisen arvoinen ihan vain senkin vuoksi, että se pidetään Lontoon näyttävimmässä konserttisalissa, Royal Albert Hallissa. Festivaalin päättää Hyde Parkissa järjestettävä Proms in the Park -tapahtuma.
Paikka: The Royal Albert Hall ja Hyde Park
Liput: Hinnat vaihtelevat.
Kotisivut: www.bbc.co.uk/proms

22.–23.7.2016 – The London Anniversary Games

Yhden päivän urheilutapahtuma on lähtölaukaus Rion olympialaisiin. Maailman yleisurheiluhuiput (mukana esimerkiksi Usain Bolt) ja paraolympialaisten tähdet hiovat Lontoossa suorituksiaan ennen matkaansa Brasiliaan.
Paikka: Queen Elizabeth Olympic Park
Metro: Stratford (tai DLR: Stratford International)
Liput: 13–133 puntaa riippuen istumapaikan sijainnista
Kotisivut: www.britishathletics.org.uk/british-athletics-series/london-anniversary-games

6.8.2016 – 51st State Festival

Housemusiikin juuria luotaavalla festivaalilla ovat mukana tänä vuonna Kings of House (Louie Vega, Tony Humphries, David Morales), Soul II Soul, Roger Sanchez, Todd Terry, Marshall Jefferson, Mike Dunn, Crystal Waters sekä monet muut nykytähdet ja takavuosien suosikit. Lavojen nimet kertovat hyvin ohjelmasta ja musiikkityyleistä: We Love Soul, Back to 95, Studio 51, Groove Odyssey ja Hot Wuk.
Paikka: Trent Park
Metro: Cockfosters
Liput: Jäljellä olevat liput 60 puntaa
Kotisivut: www.51ststatefestival.com

13.8.2016 – River Rat Race

Tuhannet ihmiset uivat, hyppivät, melovat ja liukuvat Thames-joen rantaan viritetyllä kymmenen kilometrin reitillä. Märkä esterata vaatii hyvää kuntoa ja huumorintajua. Tapahtuman tuotot menevät kodittomien hyväntekeväisyysjärjestö Shelterille.
Paikka: Excel, London Docklands ja Royal Victoria Dock
Liput: Yksin osallistujien liput ovat halvempia mitä aiemmin ne ostaa. Nyt on myynnissä lippuja alkaen 70 puntaa. Ryhmäliput ovat suhteessa edullisempia.
Kotisivut: ratrace.com/londonratrace2016

27.8.–28.8.2016 – South West Four

Lounais-Lontoon Claphamissä on järjestetty elektronisen musiikin festivaali virallisesti vuodesta 2004 saakka. Nyt paikalle saapuvat esimerkiksi Sven Väth, Jamie Jones vs Joseph Capriati, Danny Tenagnia, Mar T vs Cuartero, Cired D sekä Ibizan Amnesia-klubi.
Paikka: Clapham Common
Metro: Clapham South
Liput: Vain yhden päivän lippuja jäljellä tämän artikkelin julkaisun aikaan: 59,50–62,50 puntaa.
Kotisivut: www.southwestfour.com

28.–29.8.2016 – Notting Hillin karnevaali

Mikä on maailman suurin katujuhla? Lontoon Notting Hillin karnevaali vie voiton miljoonalla vuosittaisella kävijällä. Notting Hillin kaupunginosan valtaa aina elokuun viimeisenä sunnuntaina ja maanantaina tapahtuma, joka paljastaa alueen menneisyyden. Äveriäs kaupunginosa tunnetaan pastellinvärisistä taloistaan ja tietenkin Hugh Grantin ja Julia Robertsin tähdittämästä romanttisesta elokuvasta. Se oli kuitenkin vielä 1960- ja 70-luvulla huonossa maineessa. Notting Hillissä asui lähinnä Karibian meren alueelta muuttaneita siirtotyöläisiä ahtaissa oloissa. He aloittivat Notting Hillin karnevaalin vuonna 1966. Nyt joka vuosi elokuun lopussa lakimiehet, pankkiirit ja muut alueen nykyiset asukkaat nakuttelevat lastulevystä tehdyt suojaseinät kotiensa puolustukseksi, kun Notting Hilliin virtaa koko Lontoon Länsi-Intian kommuuni ja paljon muitakin, etenkin nuoria lontoolaisia. Pitkässä kulkueessa nähdään kuorma-autojen lavoille viritettyjä mielikuvituksellisia lavarakennelmia, värikkäitä pukuja ja massiivisia höyhenkoristeita. Sitten kaduilla pauhaavat soundsystemsit ja käryävät grillatut jerk-kanat. Pussikaljat kaivetaan esiin ja tanssijalat nousevat pikkutunneille saakka. Sunnuntai on perhepäivä.
Paikka: Notting Hillin kaupunginosa
Metro: Notting Hill Gate / Latimer Road / Bayswater (metroasemilla on poikkeusaukioloajat festivaalin ajan. Katso tarkemmat tiedot festivaalin kotisivuilta)
Liput: Ilmainen tapahtuma
Kotisivut: www.thelondonnottinghillcarnival.com

Lue myös: Itä-Lontoon parhaat kaupunkifestivaalit

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *