Kuningatar Elisabet 90 vuotta – osallistu syntymäpäiville

Kuningatar Elisabet täytti 90 vuotta 21.huhtikuuta, mutta britit juhlivat hallitsijansa synttäreitä 12. kesäkuuta asti. Haluatko ottaa osaa kuningattaren synttäripirskeisiin? Tripsteri listaa tärkeimmät päivämäärät ja kertoo Lontoon nähtävyyksistä, joissa voi virittäytyä kuninkaalliseen tunnelmaan.

Olipa brittimonarkiasta mitä tahansa mieltä, suurin osa briteistä rakastaa kuningatar Elisabetia. Ja jos ei rakasta, niin ainakin arvostaa. Onhan maailman rikkain ja vaikutusvaltaisin monarkki hallinnut Iso-Britanniaa ja Brittiläistä kansainyhteisöä jo yli 63 vuotta, mikä on kauemmin kuin yksikään kuningas tai kuningatar häntä ennen. Vielä 90-vuotiaanakaan hän ei ole luovuttanut valtaistuinta prinssi Charlesille – mikä on monien mielestä hyvä asia. Täti jatkaa edustustyötään, johon kuuluu kaiken maailman virallisia vierailuja ja minuuttiaikatauluja.

Syntymäpäivien tapahtumakalenteri

12.-15.5.2016

Windsorissa pidetään joka ilta puolentoista tunnin ulkojuhlat, jonne on raahattu 900 hevosta. Miksikäs ei – kuningatarhan rakastaa hevosia.  Paikalla on myös yli 1500 ratsastajaa ja muuta esiintyjää kuten Kylie Minogue, Jess Glynne, Katherine Jenkins, Andrea Bocelli ja Beverly Knight. Lavalla nähdään myös kuuluisia näyttelijöitä, esimerkiksi Jennifer Saunders ja Helen Mirren (joka esitti Elisabet II:sta vuonna 2006 julkaistussa elokuvassa, The Queen). Videoprojisointien ja näyttävien valojen avulla juhlistetaan Elisabetin elämää ja saavutuksia. Itse hänen majesteettinsakin saapuu paikalle neljäntenä iltana.

Vaikka Windsor ei ole kaukana, ei sinne kannata kuitenkaan suunnata. Kaikki 25 000 lippua myytiin hetkessä loppuun. Tapahtumaa voi halutessaan seurata vaikka hotellista käsin television ITV-kanavalta 15.5.

10.6.2016

St. Paulin tuomiokirkossa pidetään kutsuvieraille juhlajumalanpalvelus, joka televisioidaan ainakin Britanniassa. Tänään on myös kuningattaren puolison, prinssi Philipin, 95-vuotispäivät – vaikka kuningattaren varjoon hänen syntymäpäivänsä taitaakin taas jäädä.

11.6.2016

Trooping the Color -paraati Lontoossa eli kuningattaren viralliset syntymäpäiväjuhlat. Kuninkaallisen perheen jäsenet köröttelevät The Mallia pitkin premeissa vaunuissaan White Hallilta Buckinghamin palatsiin ja takaisin. Kadun varren tungoksesta saattaa hyvinkin nähdä vilauksen maailman mahtavimmasta kuninkaallisesta perheestä. Kello 13 kuninkaalliset vilkuttavat parvekkeelta. BBC näyttää tapahtuman suorana kello 10 alkaen.

Huom! Jos olet Lontoossa noin viikkoa aiemmin ja liikut The Mall -bulevardin suunnalla, saatat päätyä keskelle paraatin harjoituksia.

12.6.2016

Syntymäpäivien juhlinta huipentuu sunnuntaina 12. kesäkuuta, jolloin katuja ympäri valtakuntaa suljetaan autoilta katujuhlien ajaksi. Naapurustojen asukkaat kantavat pöydät ja tuolit ulos ja koristelevat katunsa Union Jack -lippukoristein. Lontoossakin voi törmätä katujuhliin, etenkin jos lähtee pois keskustasta.

Kuningatar itse pitää ennennäkemättömän laajat katupippalot Lontoon Buckinghamin palatsin edustalla The Mall -bulevardilla. The Patron’s Lunch -pikniklounaalle on kutsuttu 10 000 vierasta hyväntekeväisyys- ja kansalaisjärjestöistä. Mutta miksi kuningatar pitää näin suuret juhlat juuri järjestöille? Siksi, että Elisabet on yli 600 järjestön virallinen suojelija.

The Mallin juhlintaa voi katsoa suorana lähetyksenä viereisiin Green Parkiin ja St James’s Parkiin viritetyiltä suurilta valkokankailta. Paikalle mahtuu 15 000 ensimmäistä ja turvatarkastuksiet ovat tiukat, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa, jos haluaa mukaan.

6.8.2016

Buckinghamin palatsissa ja sen kyljessä sijaitsevilla The Royal Mews -talleilla pidetään perheille suunnattu tapahtuma, Family Festival: The Queen’s 90th Birthday. Kyse ei ole enää virallisista juhlinnoista, vaikka lapsille sen voi sellaisena tarvittaessa esittääkin. Ohjelmassa on muun muassa askartelua, tarinatuokioita englanniksi ja pelejä.

Lontoon kuninkaalliset nähtävyydet

Lontoon nähtävyyksistä monet liittyvät suoraan kuninkaallisiin.

Kimaltelevan koristeellinen Buckinghamin palatsi on auki yleisölle vuonna 2016 aikavälillä 23.7.–2.9., jolloin kuningatar lomailee Edinburgissa. Buckinghamin palatsin sisäänpääsylipulla pääsee myös Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen’s Wardrobe -näyttelyyn, joka kertoo hänen majesteettinsa vaikutuksesta kuninkaalliseen muotiin ja yhteyksistä brittiläisiin muotisuunnittelijoihin. Esillä on ennennäkemätön määrä kuningattaren pukuja – yhteensä 150 asua ja somistetta lapsuudesta nykypäivään.

Myös Kensingtonin palatsi esittelee kuningatar Elisabetin pukuja Fashion Rules Restyled -näyttelyssä (1.3.–31.10.2016). Nyt tosin esillä on myös prinsessa Margaretin ja prinsessa Dianan pukuja. Suuri osa palatsista ja sen puutarhasta ovat aina avoinna yleisölle. Kiinni ovat ne osat, joissa asuu kuninkaallisia kuten Prinssi Williamin ja Kate Middletonin perhe, prinssi Harry, kreivejä ja kreivittäriä.

St Paulin katedraali ja Westminster Abbey tunnetaan kuninkaallisista häistä, hautajaisista ja juhlallisista seremonioista. Tower of London eli Lontoon Tower ja Lontoon laitamilla sijaitseva Hampton Court -palatsi paljastavat verisiä tai muuten vain kummallisia tarinoita Britannian ja sen monarkkien historiasta.

 

Lue myös:

© Milla Kontkanen

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *