Helsingin kahvilat

Pääkaupungin monipuolisesta kahvilatarjonnasta löytyy niin vanhoja jugendkahviloita ja konstailemattomia torikahviloita kuin esimerkiksi majakkalaivakahvila, kissakahvila ja entiseen mielisairaalaan perustettu kahvila.

Monessa kahvilassa on kesällä lyhyemmät aukioloajat kuin muulloin, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa kahvilan kotisivuilta tai Facebook-sivuilta.

Kuva: Café Torpedon Facebook-sivulta
Kuva: Mustikkamaan Café Torpedon Facebook-sivulta

Helsingissä on erilaisia kahviloita jokaiseen makuun ja tilanteeseen. Niin raakakakkujen, smoothien, pienpaahtimoiden laatukahvin kuin suomalaisten korvapuustien ystävät löytävät oman lempipaikkansa.

Helsingin kahvilaskenen voi sanoa todella puhjenneen kukkaansa viimeisen 15 vuoden aikana. Erityisesti kantakaupunkiin tupsahtelee nykyisin uusia kahviloita kuin hipstereitä Flow’hun. Kahviloissa istuvat sulassa sovussa läppärityöläiset, lehteä selaavat vapaapäivän viettäjät, lattevanhemmat muksujensa kanssa, trenditietoiset ystäväporukat ja turistit ympäri maailmaa.

RAMS Roasters © Tuulia Kolehmainen
RAMS Roasters © Tuulia Kolehmainen

Monet kuppilat ovat tunnelmaltaan rentoja. Kahvi valmistetaan silti kunnianhimoisesti, mikä tosin näkyy myös usein hinnoissa. Kaupungin keskustasta löytyy myös vanhoja ja arvokkaita kahvihuoneita, jotka panostavat perinteiseen miljööseen ja klassikkoleivoksiin.

Suurimmassa osassa kahviloista on itsepalvelu, joten ei kannata jäädä odottamaan tarjoilijaa pöytään. Ostokset maksetaan samalla, kun ne tilataan kassalla. Leivonnaiset, täytetyt leivät ja salaattibaarit ovat nähtävissä lasivitriineissä kassan vieressä. Lähes kaikkialla käy maksuvälineenä kortti. Tarjoilijoille ei ole tapana jättää tippiä, muttei se kiellettyäkään ole.

Enemmistö kahviloista sulkee ovensa yhdeksältä tai kymmeneltä, mutta pienet paikat menevät usein kiinni jo kuudelta. Viikonloppuisin ystävät ja pariskunnat kokoontuvat kahviloihin aamiaiselle tai brunssille. Valitettavan monet kahvilat ovat silti kiinni sunnuntaisin.

Uusia kahviloita

Helsingin katukuvaan ilmestyy jatkuvasti uusia kahviloita ja vanhoja poistuu. Pääkaupunkiin on viime aikoina avattu uusia kahviloita, jotka ovat erikoistuneet esimerkiksi amerikkalaisiin herkkuihin, suolaisiin piirakoihin tai vegaanisiin tarjoiluihin.

Klassikot

Cafe Ekberg
Cafe Ekberg on klassikko.

Lähes kaikki helsinkiläiset tuntevat nämä klassikkokahvilat. Perinteikkäissä kahviloissa on kauniit miljööt ja laadukkaat tarjoiltavat, mutta kannattaa varautua korkeaan hintatasoon ja ruuhkaisuuteen.

Jos kaipaat kunnon kermaista kaakaota tai jäätelöannosta, suuntaa Helsingin keskustaan makeistehtailijan vuonna 1891 perustamaan Karl Fazer Cafeen (Kluuvikatu 3, avoinna ma-pe 7.30-22, la 9-22, Su 10-18). Kahvilan yhteydessä on ravintola ja karkkipuoti, josta löydät ihania tuliaisia kotiinviemisiksi. Kahvilassa on tarjolla myös aamiaista ja brunssia. Paikka on tosin erittäin suosittu ja siksi hälyisä erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin.

Maittavista aamiaislautasistaan tunnetun Cafe Engelin (Aleksanterinkatu 26, avoinna arkisin 8-21, la 9-21, su 10-19) ikkunoista voit ihailla Tuomiokirkkoa ja Senaatintoria. Myöhäisinä kesäiltoina Cafe Engelistä ostetaan laadukkaat eväät, kuten lasi punaviiniä ja leivos, talon sisäpihalla olevan ulkoilmaelokuvateatteri Kesäkino Engelin katsomoon.

Kluuvin kaupunginosassa, Akateemisen kirjakaupan toisessa kerroksessa, sijaitsee lukutoukkien suosima Cafe Aalto (Akateeminen kirjakauppa, 2. krs, Pohjoisesplanadi 39, avoinna ma-pe 9-21, la 9-19, su 11-18). Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1969 Kirjatalon, jonka entisen puhelinkeskuksen paikalle Stockmann rakennutti kahvilan vuonna 1986. Suurin osa huonekaluista on Alvar Aallon käsialaa, mutta Muurahais-tuolit ovat Arne Jacobsenin suunnittelemat.

Kuva: Cafe Aallon Facebook-sivulta
Kuva: Cafe Aallon Facebook-sivulta

Esplanadin puistoa on kaunistanut vuodesta 1867 lähtien huvilamainen Cafe Kappeli (Eteläesplanadi 1, avoinna joka päivä klo 9-24). Kappeli on ollut monen taiteilijan kohtaamispaikka Eino Leinosta Oskar Merikantoon, Juhani Ahosta Jean Sibeliukseen ja Akseli Gallen-Kallelaan. Voit ihailla suurista ikkunoista Havis Amandan suihkulähdettä ja eteläsatamaa. Ehkä pääset istumaan yksityisesti johonkin kulmaloosheista. Kappelissa on myös suuri terassi Esplanadin puiston yhteydessä. Miinusta vain siitä, että paikka on tyyris ja yleensä hyvin täynnä.

Esplanadin puiston kupeessa sijaitsee valtavista leivonnaisistaan tunnettu Cafe Esplanad (Pohjoisesplanadi 37, avoinna ma-pe 8-21, la 9-21, su 10-21). Kaksikerroksinen kuppila on tosin usein hälyisä ja ruuhkaisa, eivätkä sen suolaiset syötävät yllä herkullisten leivonnaisten tasolle.

Lähellä Cafe Esplanadia on arvokas Cafe Strinberg (Pohjoisesplanadi 33, avoinna ma-ti 9-22, ke-pe 9-24, la 9-24, su 10-20; toisen kerroksen ravintolalla on eri aukioloajat), jonka katutason takaosasta löytyy myös Marimekon desingilla sisustettu sympaattinen Marikahvila (avoinna aamupäivästä alkuiltaan) ja toisessa kerroksessa sivistystä henkivä Kirjastobaari (avoinna ma-ti 17-23, ke-la 17-24, su kiinni, kesätauolla 4.7.-7.8.2016). Cafe Strinbergin terassilta voi lämpimällä säällä bongailla istumassa julkisuuden henkilöitä.

Bulevardilla palvelee hienostunutta 1930-luvun tyyliä henkivä Cafe Ekberg (Bulevardi 9, ma-pe 7.30 – 19.00, la 8.30 – 17.00, su 9.00 – 17.00, kesäisin yleensä kiinni). Cafe Ekberg tarjoaa arkisin aamiaisia ja viikonloppuisin brunssia. Kahvilan vieressä on Ekbergin leipomon myymälä. Hmm, sitä pullan ja leivän tuoksua!

Kuva: Taideterassin Facebook-sivuilta
Kuva: Taideterassin Facebook-sivuilta

Helsingin parhaat kesäkahvilat

Mikä olisikaan suloisempaa lämpimänä kesäpäivänä kuin istua veden äärellä ja juoda jääkahvia! Jos todella haluat päästä konstailemattomaan vanhanajan Suomi-tunnelmaan, nauti kahvisi muovijakkaralla keikkuen pahvimukista Kauppatorin, Hietaniemen torin tai Hakaniemen torin telttakahvilassa. Sumppi ei ehkä ole kummoista, mutta tunnelmaa on senkin edestä. Kahvin maun voi peittää munkkipossulla. Muista varoa ahneita lokkeja!

Äläkä unohda torien yhteydessä olevien vanhojen kauppahallien kahviloita! Urbaanimmat torikahvilat löytyvät Töölön torilta ja Fredrikintorilta Punavuoresta.

Töölönlahden rannalla majailevat Helsingin ehkä suloisimmat ulkoilmakahvilat eli Sinisen Huvilan Terassi (Linnunlauluntie 11 H, avoinna huhtikuusta syyskuun loppuun joka päivä hyvällä säällä klo 10-22) ja Siniseen huvilaan kesällä 2015 avattu Taideterassi (Linnunlauluntie 11, avoinna kesällä joka päivä klo 10-21.30) ja vähän kauempana Kahvila Tyyni (Helsinginkatu 54, avoinna kesällä joka päivä klo 9-20). Sinisen Huvilan terassi on vuonna 1896 rakennetun sinisen huvilan pihapiirissä ja terassilta aukeaa upea maisema alas Töölönlahdelle. Taideterassi on itse Sinisen Huvilan terassilla. Kahvila Tyyni on aivan veden äärellä, ja voit nauttia virvokkeista vaikka aurinkotuolissa laiturilla.

Kalasatamasta pääsee kesäkuussa 2016 avattua Isoisänsiltaa pitkin Mustikkamaalle. Mustikkamaallakin on kahviloita, kuten kesällä 2016 laivaan avattu Café Torpedo (Mustikkamaantie 5, avoinna ma-to 11–20, pe-la 11–22, su 11–18).

Urbaania sykettä tarjoaa Töölössä Korjaamon Kesäpiha (Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51 a-b, avoinna joka päivä klo 11-22, K-18 klo 20 alkaen). Kesäpiha sijaitsee vehreällä sisäpihalla, ja sen yhteydessä on monipuolinen Kulttuuritehdas Korjaamo ja korttelikino Kino Korjaamo.

Cafe Regatta
Cafe Regatta © Tuulia Kolehmainen

Jos kaipaat kesämökkitunnelmaa, suuntaa Töölössä Cafe Regattaan (Merikannontie 8, avoinna joa päivä vuoden ympäri klo 9-21). Sen punainen tupa on alunperin 1800-luvun lopulla kahvisuku Pauligin kalastajilleen verkkovajaksi rakennuttama vaja. Maalaisromanttisella rantaterassilla voit nauttia esimerkiksi mustikkapiirakkaa tai korvapuustia, ja eläinystävänkin saa ottaa mukaan.

Jos teet retken Seurasaareen, käy myös Seurasaaren sillan kupeessa mantereella Villa Angelicassa (Tamminiementie 3, auki joka päivä 11-22). Villa Angelica on auki ympäri vuoden, mutta erityisen viehättävä sen katettu veranta ja kukkien täyttämä puutarha ovat kesäisin. Talvisin kahvila ja sen lasitettu veranta ovat asiakkaiden mukaan kodikkaita. Romanttinen huvila on valmistunut vuonna 1901, ja miljöö on ainutlaatuinen. Tarjoiltavat ovat hintavia, mutta itsetehdyt kakut ja suolaiset piirakat ovat suussasulavia.

Kuva: Kahvila Siilin Facebook-sivuilta
Kuva: Kahvila Siilin Facebook-sivuilta

Puu-Käpylään on avattu vuonna 2015 kesäkahvila Siili (Ilmattarentie 8 C, avoinna kesällä joka päivä 30.8. asti ma-la klo 10-20, su 10-18). Laatukahviin panostava Siili sijaitsee somassa vanhassa puutalossa. Ruokalistalla on muun muassa vegaanista lounaskeittoa, raakakakkuja (lue raakakakuista lisää alempaa), leivoksia ja voileipiä. Viikonloppubrunssin (la-su ko 10-15, 19 euroa) voi nauttia puutarhassa pöytiin tarjoiltuna.

Helmet keskustan tuntumasta

Kuva on majakkalaiva Relandersgrundin Facebook-sivuilta
Kuva on Majakkalaivan Facebook-sivuilta

Majakkalaiva Relandersgrund

(Aleksanterin kadun päässä laiturissa, avoinna päivittäin 1220.30)

Aivan omanlaisensa kahvilakokemuksen saa kesäisin punavalkoisessa Relandersgrundissa. Suomen vanhin majakkalaiva on ankkuroitunut kauniisiin maisemiin Katajanokan rantaan. Terassikahvila ja majakkalaivan sisustuskauppa ovat avoinna 1.5.15.10.

Helsingin pitkältä rantaviivalta löytyy muutenkin kesäisin useita laivakahviloita.

Kahvila Lähde

(Lapinlahdentie 1, avoinna joka päivä klo 12–18)

Hietaniemen hautausmaan viereen on avattu Kahvila Lähde entiseen Lapinlahden mielisairaalaan. Lapinlahden mielisairaala valmistui vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi psykiatriaan erikoistuneeksi sairaalaksi. Sen kuuluisin potilas on Aleksis Kivi, joka vietti sairaalassa viimeiset elinvuotensa 18711872. Kahvilasta saa kotitekoisia leivonnaisia ja keittolounasta. Ruokailun jälkeen voi nauttia sielunruokaa toisen kerroksen taidegalleriassa, käydä kirpputorilla tai saunassa ja käyskennellä vehreällä pihamaalla Hietalahden rannalla.

Kuva on Kissakahvila Helkatin Facebook-sivuilta.

Kissakahvila Helkatti

(Fredrikinkatu 55, lähellä Kampin metroasemaa, avoinna ti-la 11-19. Kahvila on ikärajaton. Paikan varaaminen ei ole pakollista, mutta voi olla joskus tarpeen. Tekemällä varauksen ennakkoon varmistat sisäänpääsyn haluamanasi ajankohtana.)

Jos kaipaat pörröistä kokemusta, muista, että Helsinki sai kesällä 2015 ensimmäisen kissakahvilansa! Kissakahvila Helkatti (entinen Kissakahvila Helsinki) sijaitsee Kampissa, ja se on kuuden katin koti. Jos olet kissarakasta elämänkumppania vailla, kahvila järjestää myös satunnaisesti pikadeitti-iltoja. Jokaiselta asiakkaalta peritään eteisessä viiden euron kissanhoitomaksu, jolla voi nauttia puolestatoista tunnista kisujen seurasta kahvilaherkkujen (ostettava erikseen) äärellä.

Suklaabistro Chjoko

(Liisankatu 9, avoinna ma-pe 9–18, la 10–16, su suljettu)

Maistuisiko esimerkiksi tyrnin ja kanelin, kirsikan ja basilikan tai samppanjan makuinen pralini? Kruununhaassa sijaitsevassa Suklaabistro Chjokossa voi nauttia jumalaisen makuisista, käsintehdyistä suklaaherkuista ja macaron-leivoksista. Myymälästä voit ostaa myös mukaasi kotiiviemiseksi tai lahjaksi kauniisti pakattuja pralineja, suklaatikkareita ja luksussuklaalevyjä. Lauantaisin on saatavilla ennakkovarauksella varattava herkuttelusetti (25€/hlö), paitsi ei kesäisin. Aurinkoisella terassilla maistellaan paikan päällä tehtyjä italialaisia suklaajäätelöitä. Lue myös Tripsterin juttu vegaanijäätelöistä Helsingissä, sillä niitä saa myös Chjokasta. Muista myös Chjokon maidoton mustaherukka-macaron.

Huippuhyvät kahvit ja raakakakkuja Helsingissä

Helsinki seuraa maailman kahvihifistelijöiden trendejä, joten kaupungista löytyy vuodesta 2015 pidettyjen kahvifestivaalien lisäksi jo useita kahviloita, joista saa intohimoisien baristojen tekemää pienpaahtimoiden kahvia. Joissain paikoissa kahvi jauhetaan paikan päällä kuppi kerrallaan. Maidottoman ruokavalion noudattajat ja vegaanit ihastuvat osan kahviloista raakakakkuihin.

Kuva konseptiputiikista on Johan & Nyströmin Facebook-sivuilta
Kuva konseptiputiikista on Johan & Nyströmin Facebook-sivuilta

Huippuhyvää pienpaahtimoiden kahvia saat Helsingin keskustassa La Torrefazionesta (Aleksanterinkatu 50, 2. kerros, avoinna ma-pe 7.30-20, la 9-19, su 10-18.30, kahvilat myös Lasipalatsissa ja Kampin keskuksessa), Etu-Töölössä Cafetoria Roasterystä (Runeberginkatu 31, kesäaukioloajat ma-pe 9-17, la 10-16, su kiinni) ja Sörnäisistä Kahvila Sävystä (Aleksis Kiven katu 12, avoinna ma-to 7.30-18, pe 7.30-17.00, la 10-16, su 10-15). Kahvila Sävystä saa myös vegaanista jäätelöä. Ota sumppi mukaan tai nauti paikan päällä! Muista myös laatukahvin airueet Café Andante Punavuoressa ja ihastuttava Artisan Café Kaisaniemessä.

Espressokahveihin ja -laitteisiin erikoistunut suomalainen yritys Kaffecentralen sijaitsee sekä Kampissa (Fredrikinkatu 59, avoinna ma-pe 8–19, la 10-17, su suljettu) että Punavuoressa (Korkeavuorenkatu 25, avoinna ma-pe 8-18, la 10-17, su suljettu), ja myymälöissä on myös muutama asiakaspaikka.

Ekologisella kahvinpaahtaja Johan & Nyströmillä on tunnelmallinen konseptiputiikki punatiilisessä makasiinirakennuksessa Katajanokan rannassa (Kanavaranta 7, ma-pe 8-19, la 9-18, su 11-17). Herkkujen joukossa on usein raakakakkuja. Konseptiputiikissa järjestetään myös kahvikursseja.

Helsingin kulturellit museokahvilat

Kiasman kahvilan terassi. Kuva: Susanna Kesänen
Kiasman kahvilan terassi. Kuva: Susanna Kesänen

Monen Helsingin museon yhteydessä on viehättävä kahvila, joissa voi nauttia myös lounasta. Kahviloissa ja museokaupoissa asioiminen ei edellytä museon sisäänpääsylipun ostamista.

Erityismaininnan ansaitsee Suomenlinnassa puuhuvilassa sijaitsevan Lelumuseon Samovaaribaarin vehreä kesäterassi (Suomenlinna C66 auki ma-su klo 11-18, talvikaudella klo 16 ja 17 asti). Rautatientoria vastapäätä Ateneumin Ateneum Bistrossa (Kaivokatu 2, avoinna ti ja pe klo 10-18, ke ja to 10-20, la ja su 10-17. Tarjoilu loppuu puolituntia ennen sulkemista.) voi herkkujen äärellä nauttia taiteesta seinillä.

Café Samovarbar Suomenlinnassa
Café Samovarbar Suomenlinnassa © Tuulia Kolehmainen

Ultramodernia designiä, lasiseiniä ja laadukasta syötävää kaupungin ytimessä tarjoavat Kiasma Cafe (Mannerheiminaukio 2, avoinna ti 10-17, ke ja pe 10-20.30, la 10-18, su 10-17, ma suljettu) ja Musiikkitalon kahvila (Mannerheimintie 13 A, avoinna ma-pe 10.30-19, la-su 11-19), jonka ikkunoista voit katsella vuonna 2006 palaneiden VR:n makasiinien raunioita.

Musiikkitaloa vastapäätä, Helsingin kaupunginmuseolle kuuluvan vaaleanpunaisen Hakasalmen huvilan puistomiljööstä löytyy Cafe Huvila  (Mannerheimintie 13 B, avoinna ti-pe 8-18, la-su 10-18), jossa voi aistia menneen ajan tunnelmaa.

El Fant
El Fant

Tuomiokirkon luona Torikorttelissa sijaitsee moderni El Fant (Katariinankatu 3, ma-ti 8.30–18, ke-to 8.30–22, pe 8.30–23, la 10–23, su 12–16), joka on lähellä sijaitsevan, vastaremontoidun Helsingin kaupunginmuseon uusi kahvila. Tasokkaassa kahvilassa kannattaa nauttia aamiaista tai brunssia. Sieltä saa myös vegaanista jäätelöä. Iltaisin paikka muuttuu viinibaariksi.

Muista myös nämä kivat kahvilat Helsingissä

Keskusta: Robert’s Coffee Jugend, Cafe Java Lasipalatsissa, Cafe Roasberg, Café Veranda (Finlandia-talo), Cafe Artist (Svenska Teaternissa), Cafe Neuhaus (suklaapuoti), Vanhan Kuppila ja Espresso House (Stockmann, Forumin kauppakeskus ja Kampin kauppakeskus).

Kluuvi: Fratello Torrefazione, Ihana Kahvila Baari

Kallio: IPI Kulmakuppila, Gastro Cafe Kallio, Bear Park Cafe (gay-kahvila), Cafe Cardemumma, Camel Cafe (somalialainen), Daniel’s Cafe

IPI Kulmakuppila
IPI Kulmakuppila

Kruununhaka: Cafe Lov (saksalainen), Papu Cafe (vietnamilainen), Espresso Edge

Kaivopuisto: Cafe Ursula, Cafe Caruselli, Cafe Compass (ulkoilmakahvila)

Ullanlinna: RAMS Roasters

Torikorttelit: Sofian Tea – Teesalonki (Kiseleffin talo)

Punavuori: Relove, Brooklyn Cafe, Kakkugalleria, Lokal (myös design-puoti), Moko Market (myös Sörnäisissä.

Eira: Birgitta (kesäravintola Hernesaaren rannassa)

Hernesaarenrannan Birgitta
Hernesaarenrannan Birgitta © Tuulia Kolehmainen

Kamppi: Kahvi Charlotta, Gran Delicato, Cafe Rouge, Kampin kauppakeskuksen kahvilat

Kaisaniemi: Steam Coffee (löytyy myös Kampista Tennispalatsin toisesta kerroksesta), Gaudeamus Kirja & Kahvi (Helsingin yliopiston Kaisa-talossa)

Vallila: Helsingin Kahvipaahtimon Päiväkahvibaari, Uppopulla, DesignCafe Helsinki, Cafe Milano, Aschan Coffee & Deli

Töölö: Tin Tin Tango, Kahvila Marocco, Relove (myös kirpputori), Cafe Korvari (Kaurismäkeläistä tunnelmaa!)

Suomenlinna: Cafe Silo, Cafe Vanille, Cafe Piper

© Elisa Helenius

Lataa ilmainen DayTripster!

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *