20 x Rantaraitti: Espoon parhaat uimarannat, rantaravintolat ja luontokohteet

Patikoi, pyöräile, souda, lenkkeile ja ui tai viivähdä venesatamissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Entä miltä kuulostaisi wakeboarding vesiurheilukeskus Laguunissa, näköalojen ihailu Kasavuorella tai herkkupurilaiset Nokkalan Majakan kattoterassilla? 

Rantaraitti on Espoon rantaviivaa mukaileva, yli 40 kilometriä pitkä ulkoilijan paratiisi, jonka maisemat vaihtelevat luonnonsuojelualueesta uimarantoihin ja idyllisistä rantaravintoloista melonta- ja vesiurheilukeskuksiin.

Tripsterin vinkeillä löydät Espoon parhaat merenrantakohteet!

*Yhteistyössä: Espoo Marketing ja Perille asti -hanke. Pääkuva: Kasavuori, Soukka © Aila Osala

5 x Espoon paras uimaranta

Rantaraitin varrella on suuri määrä puhdasvetisiä uimarantoja, joista suurimmalla osalla on myös ravintoloita ja muita palveluita.

Haukilahden uimaranta

Haukilahden uimaranta © Visit Espoo
Haukilahden uimaranta © Visit Espoo

Haukilahden eli Mellstenin ranta on rantaraitin vilkkaimpia taipaleita ja Espoon suosituin uimaranta. Uimaan pääsee laiturilta tai hitaasti syvenevää hiekkarantaa pitkin. Pukukopit ja suihkut takaavat freesin olon suolaisen kylvyn jälkeen. Talvella rannalla pääsee uimaan kaupungin ylläpitämään avantoon.

Rannan läheisyydessä on kokonaista kolme kahvila-ravintolaa, ja sataman saaristovenelaiturista voi lähteä uinnin jälkeen vaikka retkelle Espoon saaristoon. Rannasta voi lisäksi vuokrata Skipperin kaupunkiveneen.

Mellstenintie 6.

Matinkylän uimaranta

Matinkylän ranta © Tuulia Kolehmainen
Matinkylän ranta © Tuulia Kolehmainen

Tässä saattaa hyvinkin olla pääkaupunkiseudun lapsiystävällisin uimaranta. Matala, erittäin hitaasti syvenevä vesi lämpenee suojaisassa poukamassa varsin hyvin, ja rantaa riittää auringonoton lisäksi myös rantalentiksen pelaamiseen ja lasten vempeleisiin kuten liukumäkeen ja keinuihin. Aikuiset pääsevät uimaan kätevimmin laiturin portaita pitkin. Pukukopit ja suihkutkin täältä löytyvät.

Rannan kummassakin päädyssä on suositeltava kahvila-ravintola: vasemmalla Café Merenneito ja oikealla tyylikkään moderni näköalaravintola Nokkalan Majakka. Nokkalan satamasta kesäretkeä voi jatkaa saaristoveneellä vaikkapa Pentalaan tai Isoon Vasikkasaareen.

Nokkalanpolku 2.

Westendin uimaranta

Westendin ranta © Visit Espoo
Westendin ranta © Visit Espoo

Lähinnä Tapiolaa sijaitseva Westendin uimaranta, Länsiväylän kupeessa, kunnostettiin innokkaiden uimareiden iloksi 2017. Lapsiystävällinen ranta syvenee hitaasti ja pitää sisällään myös leikkihärveleitä, vessat, suihkut ja vaihtosermit. Kesäisin uimavalvonta.

Westendintie 4.

Kivenlahden uimaranta

Kivenlahden uimaranta on yksi Espoon suurimmista ja viihtyisimmistä. Vehreiden lehtipuiden reunustamalla rannalla on pukukopit, kioski ja kesäkahvila sekä rantalentisverkko. Kesäisin uimavalvonta.

Kivenlahdenkatu.

Hanikan uimaranta

Hanikan kauniiden saaristomaisemien ranta tunnetaan myös Soukan tai Suinonsalmen rantana. Lapsiperheiden suosimalla rannalla on vaihtosermit, mutta ei suihkuja. Kioskipalvelut löytyvät tien toiselta puolen.

Suvisaarentie 9.

6 x Espoon paras rantaravintola

Rantaraitin varrella pääsee maistelemaan monipuolista ruoka- ja juomatarjontaa: kahvia, kuohuviiniä ja tasokkaita mereneläviä. Merenrannalla lepää kotoisia kahviloita, moderneja baari-ravintoloita ja 1800–1900-lukujen tunnelmallisia kesähuvilaravintoloita.

Nokkalan Majakka

© Nokkalan majakka
© Nokkalan majakka

Onko tässä Espoon paras rantaravintola? Jos Tripsteriltä kysytään, niin kyllä! Moderni arkkitehtuuri sopii merelliseen ympäristöön erinomaisesti: Nokkalan Majakka on kuin tyylikäs risteilyalus ja niin lähellä merta, että on kuin näkymiä katselisi laivasta. Huonona päivänä maisemia voi ihailla lasitetulta terassilta, kauniina päivänä suosittelemme lumoavaa kattoterassia.

Entä ravintolan tarjonta? Listalla komeilee moderneja, herkullisia annoksia, kuten vegeburgereita, jokirapusalaattia ja ribsejä, jotka maistuvat vaikkapa raikkaan roseviinin kera. Myös maidotonta ja gluteenitonta tarjontaa on, ilmoita ravintolalle ruokarajoitteista etukäteen. Kahvit ovat aromikkaita Kaffa Roasteryn paahdoksia, ja drinkkipuolelta suosittelemme Helsinki Distilling Companyn tisleitä, kuten puolukkaginiä. Kesäperjantaisin Nokkalan Majakassa viihdytään DJ-musan letkeissä rytmeissä.

www.nokkalanmajakka.fi.

Villa Pentry

Matinkylän rannan keltainen puuhuvila on idyllinen kesäjuhlien viettopaikka tai lounas- ja illallisravintola. Ruokalista on skandinavisen merellinen ja lasten listakin Villa Pentryllä on. Lounas on edullinen, vain noin 10 euroa. Laajalta viinilistalta löytyy myös vegaanisia ja alkoholittomia viinejä.

Huvilan rakennutti 1900-luvun alussa Uspenskin katedraalin isännöitsijänäkin toiminut venäläinen kauppaneuvos Nikolai Matrosoff.

www.villapentry.fi

Haukilahden paviljonki

Haukilahden satama ja paviljonki © Tommi Heinonen
Haukilahden satama ja paviljonki © Tommi Heinonen

Haukilahden vierasvenesatamassa sijaitseva Paviljonki henkii kansainvälistä luksustunnelmaa. Ravintolan asiakaskunnasta kertoo jotain sekin, että listalta tilataan säännöllisesti Dom Perignonin sampanjaa 200 euron pullohintaan. Isoista ikkunoista näkee merelle, ja lämpimänä päivänä pääsee nauttimaan 230-paikkaisesta kesäterassista.

Haukilahden Paviljonkia luotsaavat kuuluisan Leo Salosen pojat. “Lexaa” tituleerataan suomalaisen kulinarismin ja ravintolaliiketoiminnan kantaisäksi ja kansakunnan keittiömestariksi. Hän on toiminut aikoinaan muun muassa Katajanokan Kasinon, Helsingin Suomalaisen klubin ja Töölön Motin keittiömestarina ja palvellut korkea-arvoisia asiakkaita, joista kuuluisin taitaa olla presidentti Urho Kekkonen. Pojat jatkavat isänsä viitoittamalla tiellä loihtimalla laatuannoksia kotimaisista raaka-aineista.

haukilahdenpaviljonki.fi

Ravintola Blägä

Blägä, Laguuni © Tomi Tähti Photography
Blägä, Laguuni © Tomi Tähti Photography

Keilaniemen yllä kelluvasta Blägästä on hauska seurailla Vesiurheilukeskus Laguunin aktiviteetteja: suppaavia, melovia ja wakeboardausta harrastavia vesireippailijoita. Ruokalista on painottunut pieneen suolaiseen, kuten salaatteihin, merellisiin leipiin ja kehuttuihin hampurilaisiin.

laguuniin.fi/ravintola

Ranta ravintolarestaurant

© Ranta ravintolarestaurant, Radisson Blu Espoo
© Ranta ravintolarestaurant, Radisson Blu Espoo

Hotelli Radisson Blu Espoon ravintola on parhaimmillaan kesäisin, jos lämpötila sallii ulkoruokailun mukavalla terassilla ja nimensä mukaisesti rantamaisemissa. Suomalaista luontoa sisustuksessa hyödyntävän ravintolan ruokalistalla on suppea mutta mielenkiintoinen valikoima kauden aineksia. Cocktail-listalta voi valita perusdrinkkejä ja olutlistalta erimaalaisia oluita.

www.raflaamo.fi/en/espoo/ranta-ravintolarestaurant

Ravintola Johannes

© Ravintola Johannes
© Ravintola Johannes

Hotelli Hanasaaren ravintola Johannes toimii aamiaisravintolana, á la carte -ravintolana ja viinibaarikin täältä löytyy. Aamiaisella käytetään runsaasti luomua ja tuoreita aineksia. Kesäaamiaisen vaihtoehdoksi voi tilata piknik-korin ja vaikkapa aterioida laiturilla meren liplatuksessa.

Illemmalla menu keskittyy pohjoismaisiin saaristomakuihin, lähiruokaan ja kestävään tuotantoon. Lista vaihtelee sesongin mukaan ja tarjoaa etenkin kalaa, kasviksia ja juustoja.

Samppanjaa ja puna- ja valkoviinejä on laaja, eurooppalainen valikoima. Maista myös Hanasaaren keittiömestarin Henrik Österbergin kehittämää Soppa-artesaaniolutta. Pöytävaraus suositeltava!

www.hanaholmen.fi/kokoushotelli/ravintolat

4 x Espoon paras rantakahvila

Café Merenneito

© Café Merenneito
© Café Merenneito

Matinkylän uimarannan kahvila on mainio paikka siemailla virvokkeita uinnin lomassa tai jääteetä ja kuohuviiniä laiturilta merta katsellen. Reilun kaupan kahvin kanssa maistuvat oman uunin pikkusuolaiset ja makeat. Rantaraitin lenkkeilijät tulevat tänne jätskille tai lounaalle. Ruokalistalta löytyy esimerkiksi bouillabaisea.

Talvella täällä on tunnelmallista piipahtaa jäällä kävelyn, luistelun tai hiihtolenkin lomassa. Juhannuksena Café Merenneidossa pidetään perinteiset tanssiaiset.

www.cafemerenneito.fi

Café Mellsten

© Café Mellsten
© Café Mellsten

Haukilahden uimarannalla sijaitsevan Mellstenin terassi kurottautuu lähes käden ulottuville merestä. Tämän lähemmäs etelämaalaista hiekkarantaa ei monessakaan rantakahvilassa pääse.

Café Mellstenin tarjontaan kuuluvat lounaat, pizzat, salaatit, pikkusuolaiset, jäätelöt ja pullat sekä kahvi- ja teejuomat. A-oikeuksin varusteltuun kahvilaan voi tietysti tulla myös skumppalasillisella tai drinkille.

Café Mellsten on avoinna lähes vuoden ympäri: loppiaisesta lokakuun loppuun.

www.cafemellsten.com

Café Otsolahti

© Café Otsolahti
© Café Otsolahti

Tapiolan söpöön rantakahvilaan on kiva tulla kahville, aamupalalle, Fat Lizard -oluselle, Aperol Spritzille tai vaikka 8,50 euron keittolounaalle. Parhaiten paikka tunnetaan gourmet-hodareistaan, joiden täytteenä on esimerkiksi bratwurstia, välimerellistä maustemakkaraa, pekonia, paneer-juustoa tai porsaan ribsejä. Hodareita saa myös gluteenittomana ja vegenä, muttei vegaanisena. Jälkkäriksi maistuu Sjundbyn paikallinen käsintehty ja jäätelö.

Otsolahden satamasta löytyy kahvilan lisäksi minigolfrata ja melontakeskus, josta voi vuokrata kanootteja, kajakkeja ja sup-lautoja tai Skipperin kaupunkiveneen.

www.cafeotsolahti.com

Tarvaspää Cafe Zoceria

Café Zoceria, Tarvaspää © Tuulia Kolehmainen
Cafe Zoceria, Tarvaspää © Tuulia Kolehmainen

Ympäri vuoden avoinna oleva huvilakahvila Gallen-Kallelan taidemuseon pihalla on tunnelmallinen paikka nauttia kahvit. Kaunis historiallinen rakennus kesäterasseineen, edessä siintävä Tarvaspään ateljeelinna, toisella puolella avautuvat merimaisemat ja kaunis puutarha ovat nähtävyys jo itsessään.

Kahvilan tarjonta on aivan ensiluokkainen: salaatti- tai keittolounaan lisäksi on kahvin kanssa tarjolla herkullisia kakkuja myös gluteenittomille, maidottomille ja vegaaneille. Maista ainakin kukkaiskoristeista kesäkurpitsa-porkkanakakkua, mehevää punajuuri-suklaakakkua tai raakakakkuja.

1859 rakennettu kahvilarakennus, Villa Linudd, oli alun perin Leppävaaran Albergan kartanon kesähuvila ja kalastusmaja, kunnes Gallen-Kallelat muuttivat sen talviasuttavaksi 1912. Gallen-Kallelan Mary-vaimo peri entisen kartanon tilukset lapsettomaksi jääneeltä tädiltään Amalia Kiseleffiltä.

www.tarvaspaa.fi

4 x Rantaraitin luontokohde

Rantaraitilla patikoidessa vastaan tulee upeita luonnonsuojelualueita ja lintutorneja, näköalakallio ja luontokeskus reilun kaupan kahviloineen.

Laajalahden luonnonsuojelualue ja Villa Elfvik

Laajalahden luonnonsuojelualue © Tuulia Kolehmainen
Laajalahden luonnonsuojelualue © Tuulia Kolehmainen

Pääkaupunkiseudun laajimpiin lukeutuvan luonnonsuojelualueen tehtävänä on suojella matalaa merenlahtea ja sen lähiympäristöä. Täällä pääsee näkemään erittäin monimuotoista elämää: lintuja, nisäkkäitä ja kasveja, joita pääkaupunkiseudulla ei muutoin juuri tapaa.

Esteettömästä lintutornista käsin voi tähyillä pesimä- ja muuttolintuja (huhti–toukokuussa ja elo–syyskuussa) ja kesäisin myös söpöjä otsatukkaisia ylämaan lehmiä, jotka laiduntavat kosteikon niityillä. Alueella on tavattu lähes 300 lintulajia: yleisimpiä ovat sinisorsa, haapana ja alueen nimikkolintu silkkiuikku. Keväällä alueella ihaillaan suokukkojen soidintansseja, kesällä kuuluu ruokokerttusten ja satakielten laulu ja talvella bongaillaan viiksitimaleita.

Huomaathan, että rantaniityllä ja vesialueella kulkeminen on sallittu vain silloin, kun lahti on jäässä.

Alueen Otaniemestä puoleisesta päästä (Konemiehentie 2) pääsee kävelemään kolmen kilometrin pituisen lenkin pitkospuita pitkin Villa Elfvikin luontokeskukseen, joka sijaitsee vuonna 1904 valmistuneessa jugendrakennuksessa Laajalahden luonnonsuojelualueen laitamilla. Ympäristövalistuskeskuksen sisällä toimii pysyvä luontonäyttely, luontokoulu ja reilun kaupan kahvila. Perusnäyttely Eläköön Espoo esittelee Espoon luonnon tärkeimpiä ominaispiirteitä, kuten saaristoa, lintuvesiä ja lehtoja. Vaihtuvissa näyttelyissä esitellään täydentäviä luontoelämyksiä.

Villa Elfik © Tuulia Kolehmainen
Villa Elfik © Tuulia Kolehmainen

Café Elfvikin tarjonta kunnioittaa luontoa sekin: suurin osa herkuista on luomua, kasvisvoittoista tai vegaanista. Kahvila on avoinna vain viikonloppuisin.

Elfvikintie 4.

Finnoon lintukosteikko

Suomenojan eli Finnoon allas on 17 hehtaarin laajuinen järvi-kosteikko. Alue oli aiemmin luonnontilainen merenlahti, kunnes se pengerrettiin vuonna 1963 erilleen merestä.

Suomenojan allasta kiertää luontopolku, jonka varrella on kaksi lintutornia. Alueen linnuston erikoisuuksia ovat liejukana, harmaasorsa ja mustakurkku-uikku. Suomenojan allas on Suomen tärkeimpiä pesimäalueita näille lajeille.

Hyljeluodontie 3.

Hanikan lintutorni ja luontopolku

Hanikan luonnonsuojelualue ja lintutorni © Visit Espoo
Hanikan lintutorni © Visit Espoo

Hanikan luontopolun pituus on viitisen kilometriä ja polun varrella näkee huikean vaihteleviea maisemia: reitti kulkee pitkospuilla, vehreissä metsissä ja kallioiden huipuilla, muinaisrantojen ja muinaishautojen ohitse.

Pronssikautiset muinaishaudat eli hiidenkiukaat sijiatsevat reitin korkeimmalla paikalla, Sundsbergetin laella. Soukan ja Hanikan kalliot olivat aikoinaan saaria muinaisella Litorinamerellä, joka lainehti Etelä-Espoossa 3000 vuotta sitten.

Kosteikon suojissa piilottelevat vesilinnut näkee parhaiten Hanikan lintutornista.

Suvisaarentie 9.

Kasavuoren näköalapaikka

Kasavuori, Soukka © Tuulia Kolehmainen
Kasavuori, Soukka © Tuulia Kolehmainen

Kasavuorelta on mykistävän komea näköala merelle. Kyseessä on kallioinen mäki Soukassa, Espoonlahden itärannalla. Länsireunan huippu kohoaa 44 metrin korkeuteen merenpinnasta, ja yläilmoista on avara näkymä Suomenlahdelle ja lounaisen Espoon rannikolle.

Kasavuori kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin kallioalueisiin. Paikan historia on kiinnostava: vuori on toiminut sodanaikaisena tähystyspaikkana ja siellä oli rannikon puolustusketjuun kuulunut merkkitulipaikka.

Suuntaa kohti näköalakalliota polkukiipeilyseikkailun jälkeen. Sateella ja lumisäällä kannattaa varoa liukasta kalliota. Kasavuori on Espoon parhaita paikkoja tarkkailla muuttolintujen lähtöä.

Soukan rantatie 34.

Lisää vinkkejä Espoo-sovelluksesta

Löydät kaikki artikkelissa mainitut paikat aukioloaikoineen ja reittiohjeineen Tripsteri-sovelluksen ilmaisesta Espoo-oppaasta!

Tämä kierros toteutettiin osana Espoo Marketing Oy:n toteuttamaa Perille asti -hanketta. Perille asti -hanke sai rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2017–2020.

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *