Tripsterin suosikit: 5 x Espoon upein ulkoilusaari + saaristoveneet

Espoon saaristo on monelle suuri tuntematon ja siksi ylikansoittamaton luontohelmi. Ulkoilusaarille pääsee kätevästi saaristoveneillä. Tutki eri saarten tarjontaa: toisilta löytyy idyllinen kesäravintola, toisilta ihania uimarantoja, keittokatoksia ja telttailumahdollisuus. Kaikilla pääset patikoimaan ihanissa saaristomaisemissa. Lähimatkailu on nyt in ja saaristoretki on lomanviettoa parhaimmillaan.

Hyppää saaristoveneen kyytiin ja lähde viettämään kesäpäivää saaristoon! Saaristoliikenne on vuonna 2020 toiminnassa 6.6.–30.8. Katso tästä saaristoliikenteen aikataulut ja hinnat.

* Yhteistyössä: Espoo Marketing ja Perille-hanke. Pääkuva: Pentalan saari © Tuulia Kolehmainen

Pentalan saari

Pentala © Tuulia Kolehmainen
Pentala © Tuulia Kolehmainen

Pentalan saaressa yhdistyvät Espoon merellinen historia, luonto ja kulttuuri. Espoon saaristoluontoon pääsee tutustumaan 2,3 km pituisella hyvin merkityllä luontopolulla. Pentalan saareen voi saapua Espoon saaristoveneellä Nokkalan, Haukilahden ja Otsolahden satamasta tai omalla veneellä.

Saaristomuseo Pentala

Pentalan kotimuseo, Gurlin talo © Tuulia Kolehmainen
Saaristomuseo Pentala, Gurlin talo © Tuulia Kolehmainen

Saaren tunnetuin nähtävyys on tietysti Pentalan saaristomuseo. Museoalue koostuu hyvin säilyneestä, valtakunnallisesti merkittävästä kalastaja- ja huvilamiljööstä. Museoalue on esteetön, mutta rakennuksista vain osa.

Museokauppa ja kahvila Lillstugan palvelevat museon aukioloaikoina. Museon sydän on Gurlin talo. Opastetulla käynnillä kotimuseossa pääsee tutustumaan Gurli Nyholmin kiehtovaan kotiin sekä kalastajapariskunta Arvid ja Gurli Nyholmin koskettavaam tarinaan ja yhteiselämän vuosikymmeniin. Pentalan saaren viimeisen asukkaan, kalastaja Arvidin lesken Gurlin tavarat on palautettu talossa alkuperäisille paikoilleen. Gurlin talossa voi vierailla vain oppaan seurassa.

Ravintola Paven

Ravintola Paven © Tuulia Kolehmainen
Ravintola Paven © Tuulia Kolehmainen

Kesä- ja tilausravintola Paven sijaitsee Saaristomuseo Pentalan läheisyydessä. Viehättävä puinen rakennus on toiminut purjehduspaviljonkina jo 1900-luvun alusta saakka.

Ruokalistalla nähdään maistuvia merenherkkuja, kuten lohikeittoa, grillattua mustekalaa, katkarapuja ja toast skagenia, mutta myös jokunen liha-annos. Ravintola on suosittu kesäjuhlien ja häiden pitopaikka.

Iso Vasikkasaari

Iso Vasikkasaari © Tuulia Kolehmainen
Iso Vasikkasaari © Tuulia Kolehmainen

Matinkylän kaupunginosaan kuuluvan Ison Vasikkasaaren luonto on vehreää ja rehevää. Saaren keskiosassa on nurmialue, jonka itäpuolella Bastuviken-nimisen lahden pohjukassa on pieni, julkinen hiekkaranta. Luontopolkuja löytyy myös liikuntarajoitteisille ja näköalatornista pääsee ihailemaan hurmaavia sisäsaaristomaisemia. Saarelle pääsee saaristoveneellä Nokkalan, Haukilahden ja Otsolahden satamasta.

Keittokatoksia saa käyttää omien eväiden grillaamiseen vuoden ympäri, kesäisin palvelee lisäksi ravintola Gula Villan.

Kunnallisneuvos ja pankinjohtaja Abel Landén osti 1700-luvulta lähtien kalastajien asuttaman saaren vuonna 1878. Tuohon aikaan oli tapana, että varakkaat ihmiset viettivät koko kesän vilkasta seuraelämää huvilasaarilla. Saaren yksitysalueella sijaitsee yhä edelleen Espoon saariston kenties kiehtovin rakennus: Landénin 1897 rakennuttama huvimaja, jonka arkkitehtuuri jäljittelee Poseidonin temppeliä. Myös saaren nimistö viittaa Landeniin ihailemaan antiikin Kreikkaan.

Ravintola Gula Villan ja Iso-Vasikkasaaren kahvila

Ravintola Gula Villan © Visit Espoo
Ravintola Gula Villan © Visit Espoo

1800- ja 1900-lukujen vaihteen viehättävässä puuhuvilassa sijaitsevassa Gula Villanissa on ajan patinaa ja idyllistä kesätunnelmaa. Ravintolaksi tämä varakkaiden kesähuvilana toiminut rakennus muutettiin 1985.

Ravintolan ruoka on skandinavisen merellistä, Välimeren ja Keski-Euroopan viinit suurimmaksi osaksi biodynaamisia.

Iso-Vasikkasaaren kahvila toimi aikoinaan kalastaperheen kotina.

Stora Herrö

Stora Herrö © Riikka Laatikainen
Stora Herrö © Riikka Laatikainen

Nimensä mukaisesti suuren, 44-hehtaarisen saaren rannat ovat enimmäkseen kallioisia, mutta itärannalta löytyy myös hiekkaisia lahdelmia rantaniittyineen. Saarella on yksityisiä mökkejä, mutta suurin osa pohjois- ja itärannoista on kaikille yhteistä ulkoilualuetta.

Saaristoveneellä pääset tänne ulkoilemaan, uimaan, patikoimaan, tarkkailemaan häikäiseviä saaristomaisemia näköalatornista ja lämmittämään eväitä ulkoilukatosten alla tai muilla tulipaikoilla, joita löytyy häikäisevistä maisemista rantakallioiden huipuilla. Telttailukin on täällä suosittua.

Rövaren

Rövaren © Suvi Kajamaa
Rövaren © Suvi Kajamaa

Saavu saaristoveneellä – tai omalla purjeveneellä – telttailemaan, ulkoilemaan, valokuvaamaan maisemia ja syömään tulipaikoilla lämmitettäviä eväitä – ja tietysti nauttimaan upeasta saaristoluonnosta.

Kalliorantaisen Rövaren-saaren maasto on pääasiassa kalliomänniköitä sekä mustikka- ja puolukkakankaita. Lounaisrannan rantaniityllä kasvaa monia karunkauniita merenrantakasveja. Korkeimmalta kalliolta avautuvat näkymät Porkkalanniemelle.

Gåsgrund

Gåsgrund © Visit Espoo
Gåsgrund © Visit Espoo

Gåsgrund on Espoon kauneimpia ulkoilusaaria. Maasto vaihtelee ihanista silokallioisista rannoista reheviin niittyihin ja kuivaan kangasmetsään.

Lapsille sopivia hiekkarantoja on saaren pohjoisrannalla. Keittokatoksiakin löytyy eväiden lämmittämistä varten. Matalaan pohjoisrantaan pääsee helposti myös kajakilla.

Saaristovenesatamat

Mutta kuinka näille upeille saarille sitten pääsee? Saaristovenesatamia on ympäri Espoota, kuten Tapiolassa, Matinkylässä, Haukilahdessa, Kivenlahdessa ja Soukassa. Tarkista saaristoveneiden aikataulut etukäteen.

Lisäksi voit vuokrata kaikista satamista myös Skipperin kaupunkisoutuveneen ja lähteä souturetkelle.

Nokkalan venesatama

Nokkalan satama © Visit Espoo
Nokkalan satama © Visit Espoo

Nokkalaan pääsee hurauttamaan kätevästi metrolla vaikka Helsingin keskustasta ja jatkamalla matkaa kaupunkipyörällä Matinkylästä ja pyörän voi jättää satamassa olevalle kaupunkipyöräasemalle ravintolareissun tai saaristoajelun ajaksi.

Venekerhojen ylläpitämän sataman pursien lipumista voi seurata laiturilta tai satamassa sijaitsevasta näköalaravintola Nokkalan Majakasta käsin. Vieressä sijaitsevat myös Matinkylän uimaranta, Café Merenneito ja huvilaravintola Villa Pentry.

Nokkalanniemi 2, Matinkylä.

Haukilahden venesatama

Haukilahden venesatama © Tuulia Kolehmainen
Haukilahden venesatama © Tuulia Kolehmainen

Haukilahden satama on yksi Espoon suosituimmista. Sataman perinteikkääseen Ravintola Haukilahden Paviljonkiin pääsee vaikka omalla veneellä. Kivenheiton päässä sijaitsee myös kaunis Mellstenin uimaranta ja Café Mellsten.

Mellstenintie 12, Haukilahti.

Kivenlahden venesatama

Kivenlahden venesatama © Visit Espoo
Kivenlahden venesatama © Visit Espoo

Kivenlahden venesatamassa on kaupungin hallinnassa 349 venepaikkaa. Satamassa toimii Kivenlahden Venekerho ry. Sataman perällä sijaitsee Marinsataman saaristovenelaituri, jolta voi kesäkaudella hypätä saaristoveneen kyytiin tutkimaan Espoon upeaa saaristoa.

Sataman tuntumassa on kreikkalainen Ravintola Marine. Suurelle terassille kannattaa aurinkoisena päivänä istahtaa aterialle tai juomalle.

Marinsatamantie 5, Kivenlahti.

Otsolahden venesatama

Otsolahden venesatama © Visit Espoo
Otsolahden venesatama © Visit Espoo

Tapiolan venekerhon kotisatamaan pääsevät vierasveneilijätkin maksettuaan yöpymismaksun sataman kahvilaan Café Otsolahteen. Alueelta on vain puolisen kilometriä Tapiolan keskustaan, metroasemalla ja tärkeimpien palvelujen äärelle.

Satamasta löytyy kahvila-baari-ravintolan lisäksi minigolfrata ja melontakeskus, josta voi vuokrata kanootteja, kajakkeja ja sup-lautoja.

Sateenkaari 9, Tapiola.

Soukan venesatama

Soukan venesatama © Visit Espoo
Soukan venesatama © Visit Espoo

300-paikkainen satama sijaitsee Suomenlahden veneilyreittien lähellä ja se täyttää Pidä Saaristo Siistinä ry:n vaativat kriteerit.

Juhlatilaksi vuokrattava Paviljonki sijaitsee kauniilla paikalla Klobbenin mäellä, josta on hienot näkymät merelle kolmeen ilmansuuntaan. Kesällä Paviljongin terassilta avautuu näkymä venesatamaan, talvella jäällä liikkuvat pilkkijät, luistelijat ja hiihtäjät.

Soukanlahdentie 15, Soukka.

Lisää vinkkejä Espoo-sovelluksesta

Löydät kaikki artikkelissa mainitut paikat aukioloaikoineen ja reittiohjeineen Tripsteri-sovelluksen ilmaisesta Espoo-oppaasta!

Postaus on toteutettu yhteistyössä Espoo Marketing Oy:n kanssa, osana Perille asti -hanketta, joka sai rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2017–2020.

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Camilla Krook 04.05.2020 06:37

Moi, kivan jutun olette tehneet saaristosta, kiitos. Pyytäisin muutaman korjauksen; saaren nimi on Iso-Vasikkasaari. Helsingisä on Vasikkasaari, sen takia on tärkeätä puhua oikealla nimellä. Moni nimittäin erehtyy saarista. Iso-Vasikkasaareen ei enää pääse Kivenlahdesta, tämä reitti muutos tuli muutama vuosi sitten. Otaniemestä pääsee Iso-Vasikkasaareen. Voitte tarkistaa aikataulusta. Saaressa on myös kahvila. Kahvila sijaitsee vuorolaivalaiturin välittömässä läheisyydessä, vanhassa kalastajatorpassa. Tervetuloa kahville!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Paula Kultanen Ribas 04.05.2020 09:32

Kiitokset Camilla kommentista ja tarkennuksista ja kiva, että tykkäsit jutusta! Lisäsimme kahvilan mukaan juttuun ja päivitimme tiedon, että Kivenlahden satamasta ei enää ole yhteyttä Isoon Vasikkasaareen. Saaren nimi meillä olikin jo Iso-etuliitteen kera. Virallisessa nimessä ei ole väliviivaa. :) Mukavaa kevättä ja toivotaan, että saaristoliikenne starttaa aiotun mukaisesti, jotta pääsemme nauttimaan Espoon ihanasta saaristosta ja kahvilan herkuista!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *