Espoon Nuuksion parhaat majoituspaikat, nähtävyydet, elämykset & ravintolat

Pääkuva: © Marjaana Tasala, Visit Espoo

Postaus on toteutettu yhteistyössä Espoo Marketing Oy:n kanssa, osana Perille asti -hanketta, joka sai rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2017–2020.

Nuuksion kansallispuistossa pääsee patikoimaan, melomaan, ajelemaan fatbikella, tutustumaan suomalaiseen kansanperinteeseen ja luontoon, syöttämään poroja, nauttimaan nokipannukahvit tai huikean lähiruoka-aterian. Yöpyä voi niin luksushuvilassa, eräkämpässä kuin puuhun ripustetussa teltassakin.

Lue Tripsterin vinkit, niin löydät Nuuksiosta itsellesi mieluisimman majoituspaikan, tehtävää, nähtävää ja syötävää. Löydät kaikki paikat osoitteineen, reittiohjeineen ja aukioloaikoineen DayTripster Appin Espoo-oppaasta, jonka voit ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Playstä.  

Huomioitavaa pandemian aikana

Nuuksion kansallispuisto Espoossa

Nuuksion kansallispuisto on Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitseva vehreänä humiseva kansallispuisto, jonka koko on noin 53 neliökilometriä. Aluetta hallinnoi Metsähallitus. Partiolaisten suosiossa ollut metsä muokattiin kansallispuistoksi 1990-luvun puolivälissä.

Puistossa tiedetään elävän uhanalaisia eläin-, kasvi- ja sienilajeja. Puiston tunnuseläimen, liito-oravan, asuttamia metsikköjä on Nuuksion alueella lähes 200. Kansallispuiston pääalueella on kolmisenkymmentä järveä.

Nuuksion kansallispuiston kauniit luontopolut on merkitty puissa olevilla symboleilla, ja puistossa on useita grillaus-, nuotio- ja leirintäpaikkoja.

Nuuksion nähtävyydet ja elämykset

Suomen luontokeskus Haltia ja välinevuokraamo

Luontokeskus Haltia © Tuulia Kolehmainen
Suomen luontokeskus Haltia © Tuulia Kolehmainen

Haltia on suomalaisen metsäluonnon paras infopiste ja elämyskeskus, joka on saanut inspiraatiota kansalliseepos Kalevalan tunnelmasta. Rakennuksessa voi tutustua moninaisiin tarinoihin pohjoisesta luonnosta, eläimistä ja lajeista. Tekniikkaa käytetään oivaltavasti.

Luontokeskus Haltiasta voit vuokrata retkelle tarvittavat varusteet läskipyörästä rinkkaan ja lastenkantorepusta sadeviittoihin ja kajakeista saappaisiin. Talvella myös lumikenkiä.

Nuuksion kansallispuisto on yksi hienoimmista Suomen patikointikohteista. Suomen luontokeskus Haltian alueella voi testata esimerkiksi 1,8 km pituisen Maahisenkierroksen, joka alkaa Solvallan Urheiluopiston Arenan P-paikalta. Lyhyen matkan päässä autolla tai patikoiden voi lähteä esimerkiksi Nuuksion Haukkalammen reitille, joka on helppo koko perheen metsäkierros.

www.haltia.com

Nuuksion Taika ja Wäinölä

Nuuksion taika © Tuulia Kolehmainen
Nuuksion taika © Tuulia Kolehmainen

Nuuksion taika on erä- ja luonto-opas Satu de Weerdin perustama – nimensä mukaisesti taianomainen – perheyritys, jossa toimii myös muusikko ja luontoyhteysohjaaja Ulla Hillebrandt.

Ainutlaatuisia elämyksiä tarjoavat suomalaiseen kansanperinteeseen syventyvät opastetut luontopolut, kuten Karhun kannoilla, Parantajan polulla ja Kalevalan kankailla. Eräopaskokit valmistavat ruokaa suoraan metsässä.

Lisäksi Nuuksion Taika järjestää shamaanirumputyöpajoja, metsäjoogaretriittejä, mytologialuentoja ja perinnetanssiaisia. Karhujuhlien teemoina ovat muun muassa karhun syntymäpäivät ja peijaiset.

Hirsirakennus Wäinölä on kunnianosoitus suomalaiselle kansanperinteelle. Kansanmusiikki soi, suomalaisin perinnesoittimin tietysti, ja tunnelmasta nautitaan tilausravintolana toimivan Wäinölän kotimaisia herkkuja.

www.nuuksiontaika.fi

Natura Viva ja Haukanpesän välinevuokraamo

Natura Viva
© Natura Viva, Visit Espoo

Nuuksion luontoretki kannattaa aloittaa Haukanpesältä Natura Vivan opastamana. Natura Viva sai alkunsa rakkaan luontoharrastuksen jalostamisesta työksi. Suomen ainoa ympärivuotinen täydenpalvelun melontakeskus opastaa kaikenlaiseen luontoretkeilyyn suurella sydämellä ja pitkällä kokemuksella.

Nuuksiossa Natura Viva järjestää opastettuja luontoretkiä, melonta-, sup-lauta- ja fatbike-retkiä, vuokraa välineitä ja tarjoaa kahvilapalveluja Haukanpesän luontotuvalla.

Vuokrakanoottiin mahtuu vaikka nelihenkinen perhe ja vastapäiselle Haukkalammelle on kiva lähteä melontaretkelle. Tunnin kanootin tai sup-laudan vuokra maksaa 20 euroa, fatbiket 30 euroa/2 tuntia. Haukanpesän läheisyyteen pääset bussilla tai omalla autolla.

www.naturaviva.fi/fi/nuuksio

Poropuisto ja Sea & Mountain Adventures

Nuuksion poropuisto © Tuulia Kolehmainen
Nuuksion poropuisto © Tuulia Kolehmainen

Nuuksion Poropuisto on Suomen eteläisin kohde, jossa pääsee näkemään poroja. Kesyt porot tulevat syömään jäkälää kädestä ja oppaat kertovat porojen elämästä.

Tunnelmallisen kodan nuotiotulilla pääsee nauttimaan nokipannukahvia ja tikkupullaa ja pienestä matkamuistopuodista voi ostaa kotiin viemisiä. Pääsylipun voi ostaa etukäteen verkkokaupasta tai paikan päältä.

Perheyritys Sea & Mountain Adventures on järjestänyt vastuullista luontomatkailua Nuuksiossa vuodesta 1994 lähtien. Yritys pyörittää tämän Suomen eteläisimmän poropuiston lisäksi muun muassa opastettuja luontoaktiviteettiohjelmia sekä elämyksellistä InipiSPA -kotakylpylää metsälammen rannalla. 

www.nuuksioreindeerpark.fi

Urheiluopisto Solvalla ja välinevuokraus

Urheiluopisto Solvalla
© Urheiluopisto Solvalla

Urheiluopisto Solvallassa, Suomen luontokeskus Haltian lähistöllä pääsee kokeilemaan eri liikuntalajeja ohjaajien opastuksella sekä omatoimisesti. Opistolta voi vuokrata kanootteja, kajakkeja ja soutuveneitä, kokous- ja majoitustilaa tai rantasaunan.

Urheiluopiston läheisyydestä lähtee eripituisia patikointireittejä. Maahisenkierrokselta on uskomattomat näkymät läheisen järven ylle. Talvella täällä pääsee hiihtämään ja läheisessä Swinghill-laskettelukeskuksessa jopa laskettelemaan.

Lähiruokalounasta pääsee nauttimaan ravintola Villa Solvallassa sekä ravintola Haltiassa. Opisto toimii myös monipuolisena liikunta- ja hyvinvointialan koulutuskeskuksena, josta valmistuu mm. liikuntaneuvojia, ravitsemusneuvojia sekä mentaalivalmentajia.

www.folkhalsan.fi/en/vara-hus/solvalla

Nuuksion ravintolat ja kahvilat

Ravintola Haltia
© Ravintola Haltia

Ravintola Haltia

Tämän lähemmäksi luonnon sisäistämistä on vaikea päästä. Haltian “Luonto lautaselle” -lounas saa inspiraationsa ja makunsa suomalaisesta luonnosta, itse kerätyistä villiyrteistä sekä luomu- ja lähiruuasta. Makujen sinfonia kutkuttaa kieltä ja mieltä, ja suuret ikkunat antavat luonnonpuiston jylhiin maisemiin.

Lounaaseen kuuluu runsas alkuruokapöytä, keitto, lämmin ruoka, leipävalikoima sekä jälkiruoka ja kahvi/tee. Valikoimasta löytyy aina myös kasvisannos. Gluteeniton ja maidoton vaihtoehto on saatavilla pyydettäessä. Juomaksi tarjolla on esimerkiksi viinejä ja Teerenpelin panimon juomia.

Kahvilan puolella tarjolla on luomukahvia ja -teetä sekä itse leivottuja leivonnaisia. Kahvilasta voi hakea eväät mukaan myös metsäretkelle.

www.ravintolahaltia.fi

Nuuksion Pohjoinen Pirtti

Pohjoinen pirtti © Tuulia Kolehmainen
Pohjoinen pirtti © Tuulia Kolehmainen

Nuuksion Pohjoinen Portti on paitsi upea paikka nauttia luonnonrauhasta, myös kahvila, ravintola ja rantasauna, ulkoiluvälinevuokraamo sekä luontoretkien ja aktiviteettien järjestäjä.

Lounaskahvila Pohjoinen Pirtti toimii lähes 200 vuotta vanhassa väentuvassa, viikonloppuisin kahvilana ja viikolla tilaus- ja juhlaravintolana. Kahvila on muoviton ja suolaiset ja makeat leivonnaiset tehdään täällä gluteenittomana ja myös vegaanisena.

nuuksionpohjoinenportti.fi/kahvila/

Cafe Silva

Haukanpesän välinevuokraamon yhteydessä toimii myös Natura Vivan pyörittämä Cafe Silva.

Täällä pääsee nauttimaan kahvia, virvokkeita ja jäätelöä tai hakemaan retkieväät patikointi- tai melontaretkelle!

www.naturaviva.fi/fi/nuuksio/cafesilva

White Reindeer -kotaravintola

Huom. Kotaravintola on auki vain tilauksesta! Mainitse tilauksen yhteydessä erikoisruokavaliot.

Poropuiston White Reindeer -kotaravintolassa on mahdollista nauttia elämyksellinen lounas tai kolmen ruokalajin illallinen luonnon rauhassa, kesyjen porojen ympäröimänä.

Tunnelmallisessa kodassa on kelopöydät ja penkit noin 35:lle ruokailijalle, nuotiokehän ympärille mahtuu lisäksi nautiskelemaan nuotiotulen tunnelmasta.

www.nuuksioreindeerpark.fi/fi/white-reindeer-kotaravintola/

Tilausravintola Wäinölä

Nuuksion taika, Wäinölä
Nuuksion taika, Wäinölä © Tuulia Kolehmainen

Nuuksion Taika rakensi hirsimökki Wäinölän kunnianosoituksena suomalaiselle kansanperinteelle. Suomalaiseen kulttuuriin, luontoon ja mytologiaan sukeltamisen jälkeen on hyvä hetki nauttia lounasta tai illallista Wäinölässä kansanmusiikin soidessa.

Tilausravintolan tarjonta rakentuu kotimaisten herkkujen ja villiruuan, kuten sienten, kalan, riistan ja marjojen äärellä. Kahvit keitetään avotulella.

www.nuuksiontaika.fi/nuuksionwainola/

Nuuksion majoituspaikkoja

Hawkhill Resort

Hawkhill, Villa Maria
© Hawkhill, Villa Maria

Perheyritys Hawkhill pyörittää Nuuksion kansallispuiston Haukkamäellä kuuden upean lomahuvilan ja mökin majoituspalvelua. Mökkejä löytyy eri makuun, eri kokoisina ja eri budjeteille, mutta kaikkiin kuuluu oma sauna ja järvenrantalaituri.

Moderneihin ja korkeatasoisiin kelohuviloihin mahtuu majoittumaan 6–8 henkeä ja vastaremontoituihin hirsimökkeihin 4–6 henkeä. Toukokuussa 2020 valmistuvasta kaksikerroksisesta Adele-hirsihuvilasta tulee todellinen ekologisen rakentamisen ja modernien mukavuuksien taidonnäyte, johon mahtuu majoittumaan jopa 10 henkeä.

Hawkhillin erityinen hienous piilee yrityksen vastuullisessa arvomaailmassa, joka näkyy kaikessa niin ekologisista rakennusmateriaaleista luonnonkosmetiikkaan ja kierrätykseen sekä hiilivapaan energian hyödyntämisessä. Catering-ruoka on luomu-, kasvis- ja riistapainotteista lähiruokaa. Hawkhillille myönnettiinkin Green Key -ympäristösertifikaatti vuonna 2019.

Lähimaastoon on merkitty helppo luontopolku mindfullnesstehtävineen. Lisäksi Hawkhill järjestää muun muassa metsäjoogatunteja ja villiyrttiretkiä.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus.

Poropuiston päremajat Naava ja Pihka

Poropuiston päremajat
Poropuiston päremajat, © Nuuksion poropuisto

Elämyksellistä ja ekologista majoitusta etsivä yöpyy tunnelmallisessa päremajassa Nuuksion Poropuistossa. Täällä pääsee syöttämään poroja suoraan ikkunasta käsin. Poropuiston oppaat esittelevät Poropuistoa ja kertovat poroista.

Kahden hengen päremajoja on 2 kpl, Naava ja Pihka. Molemmissa majoissa on parivuode liinavaatteineen, eco-WC, käsienpesumahdollisuus, kesäsuihku, minijääkaappi, kahvia, teetä, vettä ja sangollinen jäkälää poroille syötettäväksi.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus.

Karhunpesä

Karhunpesa, Nuuksio © Tuulia Kolehmainen
Karhunpesa, Nuuksio © Tuulia Kolehmainen

Viihtyisä hirsihuvila sijaitsee luonnon rauhassa kallion laella, josta avautuvat upeat maisemat Nuuksion kansallispuistoon.

Huvilassa on tilava olohuone, jossa suuri luonnonkivitakka, pieni keittiö, kolme kahden hengen makuuhuonetta, ullakkoparvi, puulämmitteinen sauna, hierova ulkoporeallas, ulkogrilli, nuotiopaikka, terasseja, TV, Wi-Fi ja musiikkilaitteet.

Hyvät ulkoilumahdollisuudet lähtevät nurkalta, muun muassa patikoitava luontopolku Haukkalammen ja Suomen luontokeskus Haltian suuntaan. 

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus.

Honkalintu – Tentsile Eco Camp

Honkalintu – Tentsile Eco Camp © Marjaana Tasala, Visit Espoo
Honkalintu – Tentsile Eco Camp © Marjaana Tasala, Visit Espoo

Tässäpä autenttista luontoyhteyttä majoituspaikaltaan etsivän valinta! Nuuksion kansallispuiston ohjelmapalveluyritys Honkalintu avasi kesällä 2017 tämän maailman ensimmäisen Tentsile Experience EcoCamp -majoituspaikan Nuuksion Pitkäjärven rantaan, Suomen Luontokeskus Haltian yhteyteen.

Mikä elämyksestä sitten tekee niin ainutlaatuisen? No se, että täällä yövytään puussa! Puihin kiinnitetyissä teltoissa pääsee kokemaan suomalaisen luonnon äänet ja tähtitaivaan ja majoittumaan varmasti pienellä hiilijalanjäljellä.

Kansallispuiston upeat vaellusmaastot, uinti- ja melontapaikat ovat aivan lähellä, samoin kuin Haltian maistuvat lähiruokalounaat. Honkalinnulta voi varata myös opastettuja luontoretkiä ja vaikkapa eräkokkikurssin.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus.

Hotelli Nuuksio

Hotelli Nuuksio
© Hotelli Nuuksio

Hotelli Nuuksio on kansallispuiston ainoa varsinainen hotelli. Siksipä se on mukavuudenhaluisen ja helppoja palveluja kaipaavan valinta.

Siikajärven rannalla sijaitsevassa hotellissa on yhden ja kahden hengen huoneita. Kesällä kelpaa pulahdus järvessä ja talvella hotellin allasosastolla – rohkeimmat dippaavat itsensä avannossa.

Hotellin huoneet ovat tyyliltään pelkistetyt, mutta kansallispuistossa patikoinnin tai järvellä melomisen jälkeen uni maistuu.

Hotelli Nuuksion ravintola, Nuuksion Tupa, tarjoilee etupäässä sesongin lähiruokaa.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus.

Tikankolo ja Oravankolo

Tikankolo, Nuuksio © Natura Viva
Tikankolo, Nuuksio © Natura Viva

Vuoteen 2018 asti tämä alkujaan metsureiden majapaikkana toiminut talo kuului Metsähallitukselle, mutta vuodesta 2019 majoituspaikkaa luotsaa retkipalveluita tarjoava Natura Viva.

Eräkämpässä pääsee nauttimaan metsätunnelmasta Lapin autiotupien tapaan. Kuuden hengen mökkiin kuuluu tupa ja makuuhuone sekä erillinen saunarakennus. Wc on autenttiseen tapaan ulkokäymälä. Oma ranta ja laituri kruunaavat majoituskokemuksen. Muista oma makuupussi!

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus Tikankolosta.

Oravankolo, Nuuksio © Natura Viva
Oravankolo, Nuuksio © Natura Viva

Vuonna 1946 kesämökiksi valmistunut Oravankolo on nykyään Nuuksion suosituimpia ja autenttisimpia eräkämppiä Ruuhilammen rannassa. Kuuden hengen eräkämppään sisältyy myös erillinen saunarakennus, oma ranta ja ulkotulipaikka. Muista oma makuupussi.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus Oravankolosta.

Villa Paratiisi

Nuuksion taika, Villa Paratiisi © Tuulia Kolehmainen
Nuuksion taika, Villa Paratiisi © Tuulia Kolehmainen

Nuuksion Taian yhteydessä sijaitsevassa Villa Paratiisissa voi majoittua tai viettää kokouksia. Järven rannalla sijaitsevassa mökissä on myös oma sauna. Ruokapuolesta ja ohjelmasta vastaa Nuuksion Taika.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa majoitus.

Lisää vinkkejä Espooseen

Lataa DayTripster Appin ilmainen Espoo-opas App Storesta tai Google Playstä ja lähde kierrokselle Espoon saaristoon, upealle Rantaraitille, rantaravintoloihin, uimarannoille, pienpanimobaareihin tai vaikkapa parhaisiin museoihin.

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *