FLOW 2018 – Jälkifiiliksiä yleisön, artistin ja Primavera Soundin edustajan vinkkelistä sekä FLOW 2019 liput ja esiintyjät!

Tripsteri jututti elokuussa 2018 Flow’n festariyleisöä, Ruusut-yhtyeen Alpo Nummelinia sekä Primavera Sound -festivaalin barcelonalaista promoottoria. Mitä mieltä he olivat Flow’sta?

Näin talven pimeydessä on lämmittävää muistella intiaanikesän kuumia Flow-festareita. Flow ole koskaan vain musiikin, vaan myös ruuan, valotaiteen ja kirjavan kimmeltävän pukeutumisen juhla. Urbaani industriaalialue meren läheisyydessä on hätkähdyttävän ainutlaatuinen. Valaistu kaasutehdas, mykistävät lavat ja kimmeltävä glitter-kansa tekivät tänäkin vuonna Tripsteriin unenomaisen vaikutuksen. Samoin Lauryn Hill, Patti Smith, Fleet Foxes, Arctic Monkeys ja monet muut. Tällä kertaa keskitymme kuitenkin festariyleisön, esiintyjän ja kansainvälisen vieraan ajatuksiin. Olkaa hyvät, estradi on teidän!

Flow 2018, Miia Närkki
Flow 2018, Miia Närkki
Flow 2018, kuva Kondrukhov Konstantin
Flow 2018, kuva Kondrukhov Konstantin

Vegaanimuodin verkkokaupan Strange Magicin perustaja Elina Erikoinen-Watts on saapunut Flow’hun tuottaja-valokuvaajaystävänsä Ruska Tapiovaaran kanssa. Nykyään Suomessa vaikuttavat ystävykset ovat asuneet vuosia Lontoossa, joten he vertaavat Flow’n tarjontaa sellaisiin brittitapahtumiin kuten Reading, Download, Wireless ja Hyde Parkin puistofestarit. Muista kansainvälisistä musiikkitapahtumista naisille tuttuja ovat ainakin Ruotsin Hultsfred ja kotimaiset Ruisrock, Provinssi, Ilosaari, Pori Jazz ja Sideways. Ruska on varsinainen Flow-konkari, hänelle kyseessä on jo kahdeksas kerta Suvilahdessa, Elina on paikalla toista kertaa.

Tripsteri: Mitenkäs kesä on mennyt ja oletteko viihtyneet täällä Flow’ssa?

Ruska: Kiitos hyvin! Käytiin Pori Jazzissa diggailemassa Nick Cavea ja nyt fiilistellään Flow’ssa.
Elina: Tätyy sanoa, että brittimenoon verrattuna suomalaiset festarit on ihanan väljiä, tunnelman kuitenkaan kärsimättä. Tänäänkin on ollut tosi leppoisa ja iloinen meno.

R: Joo! Täällä ei tarvitse juhlia pellossa, niin kuin britit. Flow on festivaalina tosi rento ja kompakti. Festarialueella ja jopa lavojen läheisyydessä mahtuu suht hyvin kulkemaan.

T: Mitä bändiä tulitte katsomaan ja mikä on ollut paras keikka tähän mennessä?

R: Mä tulin katsomaan Patti Smithiä ja Lauryn Hilliä. Patti oli loistava!

E: Täällä toinen Pattista hurmaantunut!

T: Oletteko tutustuneet ruoka- ja juomatarjontaan?

E: Vielä en ole ehtinyt syömään, mutta vegaanin mieltä lämmittää nähdä, miten laajasti oikeasti hyvän näköstä vegaaniruokaa on tarjolla! Kaljan voimalla ei jaksaisi pitkään bilettää, mutta onneksi täältä saa myös hyvää viiniä.

R: Flow’ssa on aina hyvä ja monipuolinen ruokatarjonta! Tänä vuonna olen ehtinyt syödä ainoastaan Pizzariumin herkullista pizzaa.

T: Oletteko osallistuneet tämänvuotisiin oheistapahtumiin, kuten perhesunnuntaihin tai leffanäytöksiin?

R: Mä osallistuin aamulla lasten kanssa perhesunnuntaihin, johon oltiin kaikki tyytyväisiä, vaikka ilmapallot loppuivatkin kesken. Lasten disko oli hauska.

T: Mikä on teidän mielestä kaiken kaikkiaan parasta Flow’ssa ja kenelle suosittelisitte tapahtumaa?

R: Flow’n yleisluonne on tarpeeksi muuttumaton ja siksi täällä tuntee olonsa kotoisaksi, vaikka tunnelma vaihtelee vuosittain bändeistä, kävijöistä ja säästä riippuen. Festareilla törmää tuttuihin ja line-up on tosi monipuolinen. Suosittelisin ja suosittelenkin ennen kaikkea ulkomaisille ystäville! Flow antaa hyvän kuvan Helsingin uudesta kaupunkikulttuurista.

E: Samaa mieltä! Mä suosittelisin Flow’ta ihan kaikenlaisille fiilistelijöille ja musatyypeille – täällä on niin paljon erilaista nähtävää ja kuultavaa. Itse en tällä kertaa ihan kaikkeen ehtinyt, mutta ensi vuonna uudestaan!

Flow 2018, kuva Hayley
Flow 2018, kuva Hayley
Flow 2018, kuva Samuli Pentti
Flow 2018, kuva Samuli Pentti

Ruusut-yhtyeen Alpo Nummelin on esiintynyt lukuisilla eri festareilla ympäri maailman Kaakkois-Aasiasta Etelä-Amerikkaan ja Pariisista Seinäjoelle. Flow’ssa Alpo on soittanut jo neljä kertaa eri kokoonpanoissa, ensimmäistä kertaa Eleonoora Rosenholmin kanssa vuonna 2007.

Tripsteri: Moi Alpo ja onnittelut Ruusujen uudesta levystä! Miten vertaisit Flow’ta Suomen muihin ja ulkomaisiin festareihin?

Alpo: Kiitoksia. Täytyy sanoa, että Flow on näiden vuosien aikana kasvanut ja ammattimaistunut paljon! Myös ruokatarjonta on monipuolistunut huomattavasti.

T: Ruuasta puheen ollen, mitkä ovat olleet festarin suosikkiannoksiasi tänä vuonna?

A: Tarjonta on laajaa ja jonot kojuille pitkiä. Olen testannut nyhtökauraburgerin ja LieMen nuudeleita.

T: Entäs mitä bändejä olet ollut itse tsekkaamassa ja mikä on ollut festareiden hienoin hetki tähän mennessä omaa keikkaanne lukuun ottamatta?

A: Parhaita keikkoja ovat olleet Kendrick Lamar, Charlotte Gainsbourg, Patti Smith, Lauryn Hill…

T: Näimme Instagrammissa, että pääsit jopa kaverikuvaan Laurynin kanssa! Mitenkäs tämä onnistui?

A: Satuin olemaan backstagella samaan aikaan, kun Lauryn oli poistumassa paikalta ja hänen kiertuemanagerinsa kysyi, haluaisiko joku päästä sitä ennen kuvaan Laurynin kanssa.

T: Siistiä! Olet soittanut useilla kansainvälisillä festareilla. Miten kuvailisit Flow’ta niihin verrattuna?

A: Sanoisin, että Flow on vähintäänkin Suomen mukavin festari. Täällä on panostettu kokonaistunnelmaan: taiteeseen, hyvään ruokaan ja estetiikkaan. Flow on kansainvälisestikin poikkeuksellisen urbaani ja kulturelli. Esiintyjän näkökulmasta pitää mainita, että festarin lavaestetiikka on harvinaisen korkeatasoinen ja valosuunnitelulähtöinen. Musiikillinen kattaus on todella hyvin kuratoitu, täältä löytyy sekä mainstream- että underground-tarjontaa ja ylipäänsä kaikkea uutta ja kiinnostavaa.

T: Entä kenelle erityisesti suosittelit tapahtumaa?

A: Flow sopii lähes kaikille taiteista kiinnostuneille, mutta etenkin heille, jotka haluavat laajentaa musiikillista tajuntaansa.

Flow 2018, kuva Samuli Pentti
Flow 2018, kuva Samuli Pentti
Flow 2018, kuva Samuli Pentti
Flow 2018, kuva Samuli Pentti

Barcelonan suurimman musafestarin promoottori Pau Cristóful on saapunut Flow’hun bongaamaan uusia tuoreita bändi- ja dj-kiinnityksiä. Hänelle kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa. Tänä kesänä Pau on kolunnut Euroopan festareita Barcelonan ja Helsingin lisäksi Portugalissa, Milanossa, Amsterdamissa ja Berliinissä. Tripsteri tapasi kiireisen miekkosen pikaisesti Flow’n pressialueella ja kyseli kuulumiset.

Tripsteri: Hola Pau! Miten menee? Kuinka olet viihtynyt Flow’ssa?

Pau: Hola hola! Kiitos kysymästä, olen ensimmäistä kertaa Helsingissä ja tähän mennessä kaikki vaikuttaa todella hyvin organisoidulta niin hotellilla, Flow’ssa kuin koko kaupungissa. On myös mukava päästä Barcelonan paahteesta hiukan viileämpään ilmaan.

T: Kiva kuulla! Ketkä esiintyjistä ovat tähän mennessä tehneet suurimman vaikutuksen?

P: Tähän mennessä olen hengannut ainoastaan dj-alueella. Suurimman vaikutuksen ovat tehneet DJ Abul Mogard ja pianisti Terry Riley.

T: Entä suomalaisista?

P: Suomalaisista olen pitänyt eniten psykedeelisiä tunnelmia tarjonneesta Sansibarista.

T: Kiitokset juttutuokiosta ja ensi kerralla, kun tulet Helsinkiin, lupaamme, että Tripsterin Helsinki App toimii myös espanjaksi!

Flow 2018, kuva Samuli Pentti
Flow 2018, kuva Samuli Pentti

Tripsteri kiittää, kuittaa ja kumartaa – ja kehottaa varaamaan hyvissä ajoin liput vuoden 2019 Flow’hun! Ensimmäisiä varmistuneet esiintyjät vakuuttavat jo yksistään: The Cure, Tame Impala, Ville Valo & Agents ja tietysti myös Ruusut – huh, kuinka huikea kattaus! Festariohjelma löytyy täältä: www.flowfestival.com

Ja lippuja pääsee jo ostamaan täältä: www.flowfestival.com/liput

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *