Edes myrsky ei onnistunut sekoittamaan Flow Festivalin säveliä

“Täällä kaikki toimii tilanteessa kuin tilanteessa”, oli Flow Festivaliin matkustaneiden kansainvälisten vieraiden viesti kuin yhdestä suusta. Edes festivaalin pääesiintyjäksi täräyttänyt kesämyrsky ei onnistunut suistamaan hiottua kokonaisuutta raiteiltaan. Kaaokselta vältyttiin ja tiedotus pelasi läpi tummien hetkien.

Myrskypilvien kaikottua ja telttojen turvallisuuden varmistuttua Alma julisti “fuck the myrsky” ja bileet jatkuivat. Ei ihme, että suomalainen tehokkuus keräsi kiitosta.

Lifestyle-festareiden tähti

Kansainvälisten vieraiden osuus lipunmyynnistä on kasvanut vuosi vuodelta ja järjestäjät ovat tehostaneet markkinointia maissa, joissa Flow’lle voisi olla kysyntää.

Briteistä saapuneet Taylor, Paige ja Chloe kertoivat etsineensä hakukoneen avulla Euroopan festivaaleja ja todenneet Flow’n kiinnostavimmaksi. ”Olen suuri Skandinavia-fani, joten halusin ehdottomasti tänne. Helsinki on koko ajan trendikkäämpi ja päätimme matkustaa tänne ennen kaikkia kavereita”, Taylor hehkutti. Mutaisiin brittifestareihin tottuneelle naisporukalle Flow Festival näyttäytyi viimeisen päälle mietittynä koristeineen ja kyltteineen.

”Sanoisin, että Flow Festival on musiikkifestarin sijaan lifestyle-festari”, saksalainen toimittaja Jochen pohdiskeli. Hän sanoi tuntevansa flanellipaidassaan itsensä alipukeutuneeksi koristautuneimpien festarikävijöiden keskellä, mutta ihailevansa designin avulla saavutettua urbaania tunnelmaa.

Sveitsistä viidettä kertaa Flow Festivaliin saapunut Patrick kertoi Flow Festival-perinteensä jatkuneen rakkaudesta kahteen Suvilahdessa täydellisesti yhdistyvään asiaan: musiikkiin ja ruokaan. Aluksi suomalaisen lapsuudenystävänsä innostamana Flow’n löytänyt mies kehui festivaalin urbaania tunnelmaa ja sijaintia poikkeukselliseksi. Flow’n ruokatarjonta todella erottaa festivaalin kollegoistaan. Saksalainen Katharina nauroi hämmentyneensä ravintolavalikoiman edessä, sillä saksalaisilla festareilla tarjonta rajoittuu lähinnä valkosipulileipään ja makkaroihin.

Tänä vuonna Flow oli vegaanin keidas. Vegaanisia annoksia sai lähes joka ruokapisteeltä ja annokset olivat aidosti kekseliäitä ja kiinnostavia. Aiemmin mainostettu pohjoismainen ruoka ei liiemmin erottunut kantavana teemana, mutta liekö yhteiselle teemalle on edes tarvetta.

Esiintyjät ratkaisevat aina lopulta

Flow Festival tekee tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa. Moni vieraista sanoi käyttäneensä festareilta jäävän ajan kaupunkiin tutustumiseen. Venäläiset Anya ja Dima kertoivat löytäneensä vapaaehtoisia esittelemään heille kaupunkia. Pietarista saapuneelle pariskunnalle Flow Festival oli lyhyen etäisyytensä vuoksi helppo valinta kesän festarireissuja pohdittaessa.

Richard ja Shirley löysivät Flow Festivalin sattumalta Helsingin kaupungin matkailusivujen kautta. Scifi-tapahtumaan saapunut pariskunta päätti tulla perjantaina katsomaan Lana Del Reytä ja ihastuneensa sivutuotteena siihen, kuinka Helsingissä ja Flow’ssa hommat hoituvat niin mutkattomasti. ”Jos en pelkäisi suomalaista talvea niin saattaisin vaikka muuttaa tänne”, Richard nauroi.

Hyvin toimiva ja kaunis alue, herkulliset sapuskat ja tunnelmalliset Suomen kesäillat eivät kuitenkaan riitä syyksi matkustaa elokuiseen Suvilahteen. Suurin syy klikata Flow Festivalin lippu ostoskoriin on luonnollisesti festareiden esiintyjälista. Kansainväliset festarivieraat kehuivat Flow Festivalia monipuolisuudesta ja rohkeudesta. Mukana on aina yllätyksiä, joita muut musiikkifestivaalit eivät tarjoa. Tänä vuonna Helsinkiin houkuttelivat erityisesti The xx, Lana Del Rey ja Frank Ocean, mutta moni vieras löysi viikonlopun aikana uusia suosikkeja pienemmiltä lavoilta.

Unohtumaton The xx

Odotetut suosikit eivät pettäneet. Ehkä esiintymispaikka myrskyn jälkeen loi osuvat puitteet, mutta yhdeksi festareiden ikimuistoisimmista esiintyjistä nousi The xx. Bändin sielukkaat rytmit ja upea lasershow latasivat tumman taivaan täyteen kaihoa ja rakkautta. Viimeisenä soinut Angels oli juuri niin herkkä ja täydellinen lopetus Flow’n lauantaille kuin vain toivoa voi. Myös ennen The xx:ää esiintynyt Alma oli erinomainen, vaikka moni suuntasikin myrskyn vuoksi muuttuneiden aikataulujen vuoksi jo vartin kuluttua päälavalle seuraamaan The xx:ää.

Lana Del Rey onnistui perjantaina voittamaan yleisön puolelleen. Millintarkasti suunniteltu show keskeytyi innokkaan fanin rynnättyä lavalle. Epäonninen sattumus osoittautui keikan kannalta jopa onnekkaaksi, sillä hillitystä esiintyjästä paljastui tapahtuman myötä luonnollisempi puoli. Perjantai-illan muita odotettuja esiintyjiä olivat Aphex Twin, jonka visuaalinen show vaati yleisöltä paljon sekä London Grammar, jonka tunnelmallinen keikka lämmitti jo viilentyneen kesäillan. Bright Balloon 360° -lavalla esiintyneet Roy Ayersin ja Ibibio Sound Machinen ilottelu sopivat täydellisesti lavan tunnelmaan ja onneksi tänä vuonna kuuntelemaan mahtui entistä suurempi yleisö.

Sunnuntaina päivällä Suvilahden valtasivat pienet bailaajat. Festivaalin perinteeksi muodostunut Perhesunnuntai on aina yhtä suosittu ja hyvin järjestetty. Lapset pääsivät jammailemaan omassa diskossaan ja nauttimaan heille räätälöidystä ohjelmasta auringon paisteessa. Kolmipäiväisen festivaalin päättivät kauan odotettu Frank Ocean, joka marssitti lavalle monipäisen jousiorkesterin sekä saksalainen Moderat.

“No complaints”

Festivaalialue toimi tänä vuonna mainiosti, vaikka myrsky keskeyttikin keikkailun Bright Balloon 360° -lavalla. Suuria ruuhkia ei tuntunut olevan missään vaiheessa ja yhteistyökumppani Aalto-yliopiston oppilaiden tekemät upeat seinämaalaukset kirkastivat kävelymatkan sisäänkäynniltä alueelle. Kansainväliset vieraat arvelivat osan tunnelmasta syntyvän yksinkertaisesti siksi, että valitettavaa ei ole. Käytännön asioiden toimiessa voi keskittyä poimimaan elämyksiä.

Flow Festival tekee yhä näkyvämmin yhteistyötä eri tahojen kanssa. Osa yhteistyön hedelmistä istuu alueelle mainiosti ja Aalto-yliopiston lisäksi erityisesti Lumo-kotien kukkaseppelepaja loi alueelle perjantaina suloista kesäillan tunnelmaa. OP:n oranssi piste heti sisäänkäynnin edessä puolestaan pisti silmään, vaikka siellä tarjotut glitteröinnit tuntuvatkin olevan yhä useamman mielestä olennainen osa suomalaista festarilookia. Tripsteri-tiimi toivoi ennen Flow Festivalia näkevänsä edes yhden glitter-parran. Jos glitter on todella tullut jäädäkseen niin kenties ensi vuonna onnistaa.

© Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr on Kööpenhaminassa perheensä kanssa asuva viestinnän ammattilainen. Hän on ylpeä, ettei maininnut oppaassaan kertaakaan sanaa ”hygge”.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *