Sideways Festival 2017 – Helsingin kotoisimmat kaupunkifestarit

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevalla kaupunkikeidas Teurastamolla on kotoinen tunnelma. Sidewaysin festariyleisö lekottelee riippumatoissa nurmella, Death Hawks soittaa hypnoottista psykerockia ja vegaaniruokakojujen ympärillä parveilee nälkäistä porukkaa viinilasi kädessä. Kesän kuumin viikonloppu on täällä.

Sidewaysin tunnelmaa voisi verrata Kallio Block Partyyn tai johonkin muuhun katujuhlaan. Tuntuu kuin kaikki tuntisivat toisensa tai ainakin olisivat samalla aaltopituudella. Ei känniördäystä, vaan sivistynyttä viinien, oluen ja siiderin nauttimista ja katuruokaa. Välillä käydään ottamassa silmäkulmiin – tai partaan – lisää glitteriä, seikkaillaan virtuaalitodellisuudessa, pelataan 80-luvun tietokonepelejä ja ostetaan musakirjoja. Sitten taas uuden lavan eteen musaa diggailemaan.

Jos Flow’ta voisi verrata Primavera Soundiin, Sidewaysin hengenheimolainen voisi olla Baskimaan Vitoriassa järjestettävään Azkena Rock Festival. Tänne tullaan kuuntelemaan omia indiesuosikkeja eikä esittelemään uusia muotikuteita. Lavoja on tarpeeksi paljon, jotta alue ei tukkoudu – samoin vessoja. Teurastamon Kellohalli-ravintola ja vuoden parhaaksi baariksi valittu B-side Bar ovat auki koko festarien ajan, eli täällä ei tarvitse tyytyä muovituoppeihin, halpispunkkuun ja bajamajoihin. Kellohallissa ja B-sidessa kannattaa muuten vierailla festareiden jälkeenkin!

Sideways-esiintyjät 2017

Tänä vuonna Sidewaysiin on saatu kaksi isoa grungelegendaa: Dinosaur Jr. lauantaina isolla Sideways Stagella ja Thurston Moore perjantaina, hämmästyttävää kyllä, pienellä Plaza-lavalla.  Thurston Mooren keikkakokoonpanossa soittaa myös Sonic Youthin rumpali Steve Shelley, joten tämän on lähin vastine Sonic Youthista, mitä Suomessa on nähty sitten grungen isän viimeistä Ilosaarirockin keikkaa 2003. Comebackiä Sonic Youth ei aio tehdä, kuten Suomi-hardcorea fanittava Moore totesi vastikään Hesarin haastattelussa. Thurston Moore Group soittaa niin lujaa, että valokuvaajan korvat soivat tulpista huolimatta. Vaikuttavin hetki on pitkä ja jyräävä versio Speak to the Wildista. Hyvästiksi Thurston huikkaa: ”Adios!”.

Dinosaur Jr. heittää virkistävän keikan ja saa yleisön hyppimään villisti viimeistään The Cure -coverilla (Just Like Heaven). Vuonna 1984 aloittaneella Dinosaur Jr.:lla on edelleen enemmän virtaa kuin pussillisella nuorempia. Marshallit tuuttaavat ja rumpukompit pysyvät tiukkoina jopa silloin, kun taakse saapuu toinen rumpali samoja fillejä paukuttamaan. Vaikuttava keikka! Tripsterin lähteet kertovat, että myöhemmin illalla Dinosauruksen J päätyi Teurastamolta Punavuoreen, Pelastusarmeijan temppelille soittelemaan semiakustiselle Delhi ohoi -hyväntekeväisyyskeikalle Von Hertzen Brothersien nokkamiehenä! Keikalla kerättiin varoja Äiti Amman Delhin sairaalaa varten.

Sidewaysin kotimaisia esiintyjiä ovat muun muassa lennokas Litku Klemetti, kovassa keikkaiskussa oleva Sanni, paluun tehneet Suomi-hopparit Ceebrolistics, Mikko Joensuu, Death Hawks, Kaleidobolt ja Disco Ensemble. Hehkutetun Litkun 70-luvun iskelmäinen musiikki on mitä parhainta kesäfestarikamaa ja bändin iloisuus tarttuvaa laatua. Mikko Joensuu veisaa gospelkuoronsa kanssa hartaissa tunnelmissa ja Kaleidobolt räjäyttää pankin perjantai-iltana. Death Hawks soittaa kauniita psykedeelisiä sävelmiään festarin hipeimmällä Park Stage -lavalla. Kentin lopetettua Ruotsi-rockin elinvoimaisuudesta pitää huolen lauantai-illan päätösesiintyjä Hurula.

Sidewaysin festarialue

Sidewaysin festarialue ja lavat eivät ole esteettisesti sliipattuja, valoteoksin ja krumeluurein koristettuja kuten Flow’ssa, mutta Sidewaysillä on jotain paljon tärkeämpää: innostunut yhteishenki, kotoinen tunnelma ja toiveikas alkukesän pöhinä, joka Flow’n aikaan ehtii vaihtua jo loppukesän seesteisyyteen. Sideways edustaa sitä innokasta ja teeskentelemätöntä helsinkiläistä kaupunkikulttuuria, jonka soisi tulevan kuuluisaksi maailmallakin.

© Paula Kultanen Ribas (teksti)
© Tuulia Kolehmainen (kuvat)

Lue myös: Tripsteri Helsinki // Festarit

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *