Päiväretkiä Pietarista

Pietarista on helppoa tehdä päiväretki johonkin lukuisista palatsialueista tai muista nähtävyyksistä: päivässä ehtii hyvin käydä merellisessä Kronstadtissa, poiketa Pähkinäsaaren linnassa tai vaikkapa Viipurissa asti. Tai miltä kuulostaisi loistelias Pietarhovi, pietarilaisten rakastama Hatsina tai myyttinen Meripihkahuone Katariinan palatsissa? Kaikkiin tässä oppaassa mainittuihin kohteisiin järjestetään opastettuja retkiä, mutta Tripsterin ohjeilla ne on helppo saavuttaa myös julkisella liikenteellä.

KRONSTADT

Kronstadtin kaupunki sijaitsee Retusaarella (ven. Kotlin) Pietarin edustalla. Kronstadtilla on pitkä historia Venäjän laivaston tukikohtana, ja merellistä tunnelmaa huokuvan pikkukaupungin tärkein nähtävyys onkin Pyhän Nikolain laivastokatedraali.

Lue lisää Kronstadtista.

PIETARHOVI

Pietarhovi on jatkoa Pietarin loistolle: Suomenlahden rannalla sijaitsevan palatsialueen keskipisteen muodostavat Suuri Palatsi ja Versaillesin tyyliin rakennetut puistot suihkulähdekaskadeineen. Pietarhovin (Petergofin) kaupungissa on palatsialueen lisäksi paljon muutakin nähtävää, joten retkeen kannattaa käyttää päivä tai kaksikin.

Pietarhovi on parhaimmillaan kesällä, kun suihkulähteet ovat toiminnassa ja kukkaistutukset hehkuvat. Se on kuitenkin suositeltava kohde myös kuulaana talvipäivänä tai syksyllä puiden verhouduttua ruskan väreihin.

STRELNA

Strelna sijaitsee Pietarin kaupungin ja Pietarhovin välissä Suomenlahden rannalla: alun perin siitä piti tulla  hienoin tsaarien palatseista, mutta alueen osoittauduttua sopimattomaksi suihkulähteiden rakentamiseen Venäjän Versailles siirrettiin Pietarhoviin. Nykyään Strelnaan tullaan lähinnä tutustumaan Konstantinin palatsiin ja nauttimaan pikkukaupungin verkkaisesta elämänmenosta.

PUŠKIN (TSARSKOE SELO)

Puškiniin kannattaa tutustua kiireettä: kaupungissa on monta kiinnostavaa museota, palatsia ja upeita puistoja. Toiselta nimeltään Tsarskoe selona tunnettu kaupunki on kuuluisa barokkilaisen ylenpalttisesti koristellusta Katariinan palatsista, jossa sijaitsee kopio toisessa maailmansodassa kadonneesta Meripihkahuoneesta.

HATSINA

Hatsina (eli venäläisittäin Gatsina) on teollisuus-ja tiedekaupunki, jonka laitamilla sijaitseville datsoilleen pietarilaiset pakenevat viikonloppuisin. Kauniiden puistojen lisäksi vierailijaa kiinnostanee Hatsinan palatsi.

ORANIENBAUM (LOMONOSOV)

Oranienbaumin laaja puisto- ja palatsialue Lomonosovin kaupungissa on upeimmillaan syksyisin ruskan värjättyä koko alueen oranssin ja keltaisen sävyihin. Aleksandr Menšikovin appelsiinipuutarhan mukaan nimetty alue tarjoaa ideaalin hengähdystauon Kronstadtiin eteläkautta vievän tien varrella.

PÄHKINÄSAAREN LINNA

Kyllä, tämä on juuri se Pähkinäsaari, jolla vuoden 1323 rauha Ruotsin ja Novgorodin välillä solmittiin. Vaikka rauhanneuvottelujen näyttämönä toiminut linnoitus onkin aikojen saatossa rakennettu monesti uudelleen ja nykyinenkin on pahasti rappeutunut, Schlüsselburgin kaupungin alueella sijaitseva Pähkinäsaari (Orešek) on suosittu päiväretkikohde 40 kilometrin päässä Pietarista.

VIIPURI

Pietarin ja Viipurin välillä kulkee Allegron lisäksi paikallisjunia, joten Viipuri on helppo yhdistää Pietarin-matkaan joko meno- tai paluumatkalla. Viipurin linnan ja Pyöreän tornin lisäksi vierailijoita houkuttelee Alvar Aallon arkkitehtuuri ja Eremitaašin toimipisteenä toimiva Viipurin taidemuseo.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *