Pietarin kirkot

Venäjän pääuskonto on ortodoksisuus. Kristinusko saapui venäjälle jo 900-luvulla, kun Vladimir Suuri otti vastaan kristillisen kasteen liittäen samalla valtakuntansa Bysantin ja siten ortodoksisen kirkon vaikutuspiiriin. Ortodoksisuus leimasi Venäjän historiaa aina 1900-luvun alkuun asti, kunnes Lenin irrotti valtion uskonnosta vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen. Neuvostoliiton uskontokielteisen aikakauden jälkeen uskonto on kokenut uuden tulemisen, ja kirkollinen elämä onkin nyky-Pietarissa vilkasta.

Suuriin museokirkkoihin eli Iisakinkirkkoon, Verikirkkoon ja Smolnan katedraaliin on ostettava muutaman euron hintainen pääsylippu, muihin on vapaa pääsy. Uskonnollisiin rakennuksiin ei ole asiaa shortseissa tai hihattomissa paidoissa. Erityisesti jumalanpalveluskäytössä olevissa kirkoissa ja luostareissa naisten kuuluu peittää päänsä huivilla, jonka voi yleensä lainata kirkon aulasta.

Iisakinkirkko

Iisakinkirkon kupoli kohoaa yli sataan metriin, ja sen näköalatasanteelta avautuvat huikeat näkymät Pietarin historialliseen keskustaan. Suuren kivikirkon rakennustyöt kestivät neljäkymmentä vuotta, mikä jätti suomen kieleen sanonnan “rakentaa kuin Iisakinkirkkoa”.

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali (Verikirkko)

“Kirkko veren päällä” on rakennettu Gribojedovin kanaalin varrelle paikkaan, jossa Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881. Sisäpuolelta mosaiikeilla vuorattu kirkko on nykyään museo, mutta Leningradin piirityksen aikana se toimi ruumishuoneena ja myöhemmin teatterin varastona.

Lue lisää Verikirkosta

Smolnan katedraali

Smolnan katedraali katedraali yllättää sinisyydellään ja akustiikallaan: entisessä nunnaluostarissa järjestetään nykyisin konsertteja.

Kazanin Jumalanäidin katedraali

Kazanin katedraalin pylväskäytävä muistuttaa hätkähdyttävästi Rooman Pietarinkirkon kolonnadia. Toisin kuin monissa turistikäyttöön pyhitetyissä kirkoissa, Kazanin Jumalanäidin ikonin mukaan nimetyssä kirkossa pääsee kokemaan aitoa venäläistä jumalanpalveluselämää tuohuksien valossa.

Pyhän Pietarin ja Paavalin luterilainen kirkko (Petrikirche)

“Saksalaisena kirkkona” tunnettu kirkko näyttää ulkoa varsin tavalliselta protestanttiselta kirkolta, mutta sen katakombit muistuttavat kouriintuntuvasti neuvostoajan uskontovastaisuudesta: maanalaisessa osassa on yhä näkyvissä kaakeleita, jotka paljastavat kirkon toimineen Neuvostoliiton aikana uimahallina.

Aleksanteri Nevskin luostari

Aleksanteri Nevskin luostarin kirkko on kolmen kauniin kirkkonsa sijaan kuuluisa hautausmaistaan, joihin on haudattu venäläisiä taiteilijoita Dostojevskistä Tšaikovskiin.

Lue lisää Aleksanteri Nevskin luostarista

Pyhän Nikolauksen Laivastokatedraali

Retusaarella Kronstadtissa sijaitseva Laivastokatedraali on vaikuttava kokemus: Istanbulin Hagia Sofiasta inspiraationsa saanut katedraali häikäisee loistollaan ja merenkulkuun liittyvillä yksityiskohdillaan.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (1):

Jukka Kallio 24.07.2019 08:37

Hei
Pietarissa on myös Pyhän Marian kirkko

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lotta Kauppi 18.08.2019 10:54

Kiitos lisäyksestä, Jukka! Kauniiseen Pyhän Marian luterilaiseen kirkkoon on helppo poiketa Nevsky prospektilta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *