Pietariin matkustaminen

Junalla helposti ja nopeasti

Nopein tapa matkustaa Pietariin on ottaa Allegro-juna, joka kulkee Helsingistä Tikkurilan, Lahden, Kouvolan, Vainikkalan ja Viipurin kautta Pietarin Suomen asemalle (Finljandski vokzal). Matka Helsingistä Pietariin kestää noin kolme ja puoli tuntia ja maksaa 29-99 euroa varaustilanteesta ja -ajankohdasta riippuen. Matkalle tarvitaan viisumi, maahantulokortin saa junasta.

Junassa on suomenkielistä henkilökuntaa ja rajamuodollisuudet sujuvat mukavasti omalla paikalla istuen. Pietarin päässä on nopeinta siirtyä keskustaan metrolla: Suomen-aseman yhteydessä sijaitseva metroasema  on nimeltään Ploshad Lenina (punainen linja), taksimatkasta keskustaan ei pidä maksaa 500 ruplaa enempää – tilaamalla taksin venäjäksi puhelimitse tai kännykkäsovelluksella (esimerkiksi Yandex.Taxi) selviää rutkasti halvemmalla.

Hinnat, aikataulut ja lisätiedot VR:ltä

Laivalla ilman viisumia

Moby SPL:n (entisen St. Peter Linen) risteilyt tarjoavat helpon tavan tutustua Pietariin joko päiväristeilyn tai muutaman päivän verran ilman viisumia. Yhtiön laivat ovat hienoimpien Itämerta kyntävien alusten rinnalla hieman kulahtaneita, mutta hytit ovat mukavia ja lomailu viisumivapauden ja järjestettyjen kuljetusten vuoksi huoletonta. Laivoissa myös ravintolavalikoima on kohdillaan: á la carte –ravintoloiden lisäksi tarjolla on notkuva buffetpöytä kaviaareineen ja viineineen.

Jos tahtoo maksimoida ajan Pietarissa, kannattaa siirtyä odottamaan porttien aukeamista jo hyvissä ajoin ennen satamaan saapumista: rajatarkastus ei ole nopeimmasta päästä, joten taktikoimalla itsensä jonon kärkipäähän säästää helposti pari tuntia. Toinen vaihtoehto on nautiskella rauhassa aamiaisesta ja siirtyä terminaaliin vasta viimeisten joukossa.

Rajatarkastuksen jälkeen on helpointa siirtyä keskustaan ja takaisin St. Peter Linen järjestämällä kuljetuksella, jonka määränpää on Iisakinkirkon aukio.

Viisumin haltijoille on tarjolla myös edullisia reittimatkoja – yhdensuuntainen matka kansipaikalla maksaa halvimmillaan vain hieman yli kaksikymmentä euroa.

Hinnat, aikataulut ja lisätiedot Moby SPL:tä.

Linja-autolla hitaammin ja halvemmalla

Linja-auto on helppouden, matkan keston ja hinnan suhteen kompromissiratkaisu.  Matka-aika on tuplasti pidempi kuin junalla, mutta liput ovat varsinkin lähellä matkaa ostaessa paljon edullisempia ja e-viisumi riittää.

Lux Express

Lux Expressillä on neljästä viiteen päivittäistä vuoroa Helsingistä Pietariin. Helsingissä lähtöasema on Kampin linja-autoasema, Pietarissa Obvodnyi kanalin varrella sijaitsevalla linja-autoasemalla samannimisen metroaseman (violetti linja) lähistöllä. Huomioi, ettei Lux Express ole kesästä 2017 alkaen enää pysähtynyt ottamaan matkustajia kyytiin Baltiiski vokzalilla, mutta Pietariin saapuessa voi edelleen jäädä siellä pois.

Bussit ovat tilavia ja niissä on WC ja langaton internetyhteys, lisäksi käytettävissä on kahviautomaatti ja henkilökohtainen viihdekeskus. Hinta vaihtelee 10-35 euron välillä, alennuksia Pins-kortin omistaville ja alle 26-vuotiaille (-10%).

Hinnat, aikataulut ja lisätiedot Lux Expressiltä

Ecolines

Hieman uudempi tulokas Helsingin ja Pietarin väliseen bussiliikenteeseen on Ecolines. Lähtöajat ja palvelutaso ovat käytännöllisesti katsoen samat kuin Lux Expressillä, mutta osalla vuoroista voi Pietarin linja-autoaseman lisäksi pois voi jäädä myös Viipurissa tai Vitebskyn rautatieasemalla. Myynnissä on paljon tarjouslippuja, joten yhdensuuntainen matka maksaa edullisimmillaan vain noin kympin, enintään noin 30 euroa.

Hinnat, aikataulut ja lisätiedot Ecolinesilta

Pohjolan liikenne

Pohjolan liikenteellä on yksi päivittäinen vuoro Helsingin ja Pietarin välillä, bussi pysähtyy myös Viipurissa. Pietarissa on helpointa jäädä pois Fruzenskayan metroaseman luona (sininen linja). Lippu maksaa noin 30 euroa, ja siitä saa pienen opiskelija-alennuksen.

Savonlinja Oyj

Savonlinja Oyj liikennöi Lappeenrannan matkakeskuksesta Pietariin kolmesti päivässä.

Hinnat, aikataulut ja lisätiedot Matkahuollosta

Venäläisellä pikkubussilla

Venäläiset pikkubussit, ”marshrutkat” tai kotoisammin marsut kuljettavat ostosmatkalaisia Pietarista Helsinkiin, Lahteen ja lukuisiin Itä-Suomen kaupunkeihin. Mukaan mahtuu myös suomalaisia seikkailunhaluisia reissaajia, joiden budjetti on pieni, mukavuus ei ole ykköstekijä eikä aikataulu kovin tiukka – matkan kestolle annetaan vain arvio, mutta se voi olla bussikyytiä huomattavasti nopeampikin.

Pietarissa suurin osa busseista lähtee Moskovan-aseman lähistöltä (Moskovski vokzal) Oktyabrskaya-hotellin edestä. Helsingistä kyydin saa Tennispalatsin edestä. Busseja lähtee Helsingistä lähinnä klo 11, 15 ja 20.  Yleisimmät lähtöajat Pietarista ovat klo 7, 21 ja 23.

Lipun voi varata netistä tai puhelimitse:  AMG travelilta voi varata  lipun netistä myös englanniksi, ja lisäkysymyksiä voi esittää Whatsapissa. Yleinen taksa on 800-1200 ruplaa eli alle parikymppiä suunta, ja se maksetaan joko etukäteen luottokortilla tai kuskille käteisenä. Usein kuskeille käyvät myös eurot, ja tarvittaessa voidaan pysähtyä rajanylityksen jälkeen rahanvaihtopisteellä. Noin kahdensadan ruplan lisämaksulla marsu vie hotellille tai kotiovelle asti, mutta varsinkaan Pietarin päässä tämän lisäpalvelun mahdollisuuteen ei aina voi luottaa.

Lentäen

Toki Pietariin voi myös lentää: Pulkovon lentokenttä sijaitsee hieman Pietarin eteläpuolella. Lentokentältä voi siirtyä keskustaan joko taksilla tai ottaa bussin 39 ja jäädä pois Moskovskajan metroasemalla, josta pääsee vaihdoitta esimerkiksi Nevski prospektin metroasemalle.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (4):

90136874 15.02.2020 10:31

Hei, minulle tarke tilata 2 lipput Helsinki-Pietari

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mariella 21.08.2018 20:22

Ecolinessin bussit on aika kulahtaneita ja aikataulut lähinnä viitteellisiä. Kuskeilla tapana lähteä pienemmistä kaupungeista jopa 15min. ennen aikataulun aikaa. Marshrutkat ja erityisesti Lux ovat parempaa vastinetta rahalle. Kannattaa muls vilkaista carpool appia (kansainvälinen systeemi) nimeltä BlaaBlaa (jotakin). Vähän kuin uber, tietää kenen kyytiin menee.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lotta Kauppi 18.09.2018 18:57

Kiitos palautteesta! Itselläni ei ole ollut ongelmia Ecolinesin kanssa, mutta aikataulujen viitteellisyydestä on hyvä tietää erityisesti matkan varrella kyytiin tulevien.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Matkaaja 16.11.2015 12:08

Moi.
Pietariin pääsee myös nopeasti ja edullisesti Viipurista junalla. Valitsee pikajunan, niin matka-aika on 1h 15 min. ja maksaa 282 ruplaa, eli noin 4e.
Viipuriin taas menee linja-auto vuoroja hyvin Suomen puolelta, tai sitten voi mennä omalla autolla, tai jonkun kyydissä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tanja 09.07.2015 16:08

Heippa! Allegro ei kulje Vaalimaan, vaan Vainikkalan kautta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lotta Kauppi 09.07.2015 22:46

Hei Tanja ja kiitos korjauksesta! Tosiaankin, rautatie koukkaa Vainikkkalan kautta ja Vaalimaalla rajan ylittää moni bussi. Korjaan tämän lapsuksen oppaaseen saman tien.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *