Kahvikissan onnenpäivät – Pietarin aikakahvilat

Aikakahvila, anticafe, free space – kaikki ne tarkoittavat rentoa ajanviettopaikkaa, jossa maksetaan juotujen kahvikupillisten sijaan kahvilassa käytetystä ajasta. Harva kuitenkaan tulee aikakahvilaan espressolle pariksi minuutiksi, vaan tuntikausiksi tapaamaan ystäviä, tekemään töitä tai kuuntelemaan livemusiikkia. Hintaan kuuluvien kahvin, teen ja pienten makeiden syötävien lisäksi asiakkaiden käytössä on nimittäin lähes poikkeuksetta Wi-fi ja lautapelejä, mutta osa aikakahviloista tarjoaa myös konsolipelejä, elokuvahuoneita, kielikursseja ja jopa vesipiippuja.

Aikakahviloiden hinnoittelu on yleensä minuuttiperusteinen, tyypillisesti 1,5-3 ruplaa minuutilta eli kahden tunnin oleskelun hinta jää nykykurssilla alle viiteen euroon. Lisäksi lähes jokaisessa aikakahvilassa on määritelty maksimiveloitus, joka on yleensä jotakin 400 ja 600 ruplan väliltä eli kahvilassa voi hengailla alle kympillä vaikka koko päivän. Tarkat hinnat, aukioloajat ja tulevien viikkojen keikat sekä muu ohjelma selviävät kahviloiden nettisivuilta.

Ziferblat

Ziferblatista kaikki alkoi – Moskovan Ziferblat on maailman ensimmäinen aikakahvila, joka on sittemmin kasvanut ketjuksi ja levinnyt Venäjän lisäksi Lontooseen, Manchesteriin, Kiovaan ja Ljubljanaan. Olohuonemaisuus, taiteilijahenkisyys ja vähän salaisen piilopaikan idylli eivät ole kuitenkaan ole kadonneet minnekään, kuten ei myöskään aikakahviloiden konseptin tiivistävä mainoslause “Everything is free except the time you spend there”.

Pietarin Ziferblatit ovat sijainneet olemassaolonsa ajan milloin missäkin, tällä hetkellä osoitteissa Naberezhnaya reki Fontanki 18-20  ja Prospekt Stachek 72:ssa. Ensin mainittu on osa jo itsessäänkin vierailun arvoista Golitsyn loftia, jälkimmäinen on kauempana keskustasta sijaitsevassa kulttuuritalossa. Loftien muuta tarjontaa esitellään tarkemimin Tripsterin jutussa Pietarin loftit.

Ziferblat
Naberezhnaya reki Fontanki 18-20 / Набережная реки Фонтанки 18-20
Prospekt Stachek 72 / Проспект Стачек 72

ziferblat.net/en

12 Komnat

12 Kommat eli 12 huonetta on sopivan sokkeloinen aikakahvila, jonka mitä erilaisimmista huoneista löytää varmasti fiilikseensä sopivan. Aamupäivisin 12 Komnatissa istuu paljon toimistotyöntekijöitä läppäreidensä ääressä, mutta illan tullen paikka täyttyy toisiaan tapaamista nuorista aikuisista, jotka hakeutuvat elokuvahuoneeseen, pelikonsoleille tai pöytäpelien luo – pois ei ole kiirettä, sillä paikka on avoinna aamukuuteen asti.

12 Komnatissa voi valita joko teemenun tai hieman kalliimman kahvimenun, johon sisältyvät baristan valmistamat erikoiskahvit tuplaespressosta inkiväärisiirapilla viimeisteltyyn macchiatoon – täällä kahvinsa saa todellakin tuunata haluamakseen!

Aikakahvilalla on samalla konseptilla toimiva, mutta pienempi ja valoisampi toimipiste Post Scriptum Petrogradetsin saarella osoitteessa Kamennoostrovskii prospekt 38.

12 Komnat
Bolshaja morskaja ulitsa 19 / Большая морская улица 19
12komnat.com

Feromon Povarskoi

Feromon-ketjuun kuuluva Povarskoi on kiinnostavimpia lisäyksiä Pietarin  aikakahvilagenreen: kuumien juomien lisäksi hintaan kuuluu vesipiippu, ruokalistalta voi tilata on naposteltavien lisäksi ravintolatason ruoka-annoksia ja mikä parasta,  Feromon Povarskoissa voi istuskella  tyynyillä täytetyssä kylpyammeessa!

Feromon Povarskoi
Povarskoy pereulok  8 / Поварской переулок 8
Feromon Povarskoi

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *