
Kunstkamera
Pietarin ensimmäinen museo
Kunstkamera on länteen päin kallellaan olleen Pietari Suuren luomus. Englannissa ja Hollannissa opiskellut hallitsija halusi tehdä maastaan uuden tieteen ja taiteen keskuksen, minkä vuoksi hän perusti silloiseen pääkaupunkiin anatomiaan keskittyneen museon, josta vuonna 1724 tuli osa Venäläistä tiedeakatemiaa.
Hätkähdyttävä anatomisten poikkeavuuksien näyttely
Pietari Suuren säätämän asetuksen nojalla Kunstkameraan oli määrä toimittaa harvinaisia esineitä, anatomisia kokoelmia ja luonnonoikkuja, ja tästä 1700-luvun esineistöstä koostuu museon kuuluisa ”friiikkihuone”: näyttely on kaikkea muuta kuin eksaktin tieteellinen, mutta purkkeihin säilötyt siamilaiset kaksoset, kaksipäiset eläimet ja Pietari Suuren itse potilailtaan poistamat hampaat kiinnostavat vierailijoita vuodesta toiseen. Näyttelyn muita kohokohtia ovat yli kaksimetrisen miehen luuranko ja sydän, viisi samaan istukkaan kiinnittynyttä sikiötä ja kaksipäisen lapsen luuranko.
Vaikka salissa näkee jatkuvasti lapsiperheitä, se ei kuitenkaan välttämättä sovellu herkimmille – käytä omaa harkintaasi. Museon muut näyttelyt puolestaan sopivat erinomaisesti koko perheen vierailuohjelmaan.
Pääasiana maailman kulttuurit
Anatominen kokoelma on vain hyvin pieni osa Kunstkamerasta; varsinaisesti se on antropologian ja etnografian museo, jonka vitriineihin on säilötty eri kulttuureihin liittyviä vaatteita, työkaluja, aseita, koruja ja käsitöitä. Ensimmäistä kerrosta hallitsevat Pohjois-Amerikan, Amazonin, Japanin ja Afrikan kulttuurit, toisessa kerroksessa ovat esillä Lähi-Itä, Keski-Aasia, Kiina, Mongolia, Korea ja Kaakkois-Aasia.
Ensimmäisessä kerroksessa kannattaa kiinnittää huomiota entisessä anatomisessa teatterissa sijaitsevan salaarinäyttelyn tiloihin (sali 5) – aiemmin kyseisen huoneen keskellä suoritettiin ruumiinavauksia, ja seiniä reunustivat luentosalin pyöreät penkkirivit. Jos kiipeää toiseen kerrokseen, teatteriin tarjoutuu näkymä salista 12.
Tieteen historialle omistetut yläkerrokset
Lomonosovin mukaan nimetty venäläisen tieteen ja Tiedeakatemian historiaan liittyvä näyttely sijaitsee kolmannessa kerroksessa. Neljännen ja viidennen kerroksen observatorianäyttelyyn pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella.
Universitetskaja Naberezhnaja 3
Avoinna ti-su 11.00-18.00, suljettu maanantaisin ja joka kuukauden viimeinen tiistai.
Liput 250 ruplaa (noin 4,5 euroa), opiskelijat ja lapset 50 ruplaa
http://www.kunstkamera.ru/en
© Lotta Kauppi-Rautaoja