Pietari

Pietari-sivua ei aktiivisesti päivitetä.

Pietari on viehkeä aristokraatti, jonka prameileva ja niskojaan nakkeleva ulkokuori kätkee sisälleen loputtomasti mystisiä tarinoita.

Koko historiansa ajan Pietari on ollut Euroopan ikkuna itään ja Venäjän portti länteen. Kaupunki perustettiin vuonna 1703 keisarillisen Venäjän pääkaupungiksi ja uudeksi kulttuurielämän keskukseksi pariisilaisia puistoja, Amsterdamin kanaaleja ja hienoimpia venetsialaisia palatseja mukaillen. Nämä lumoavat elementit yhdistettynä elävään nykykulttuuriin, tsaarinajan hovien loistoa peilaaviin kanaviin ja Leningradin kunnian päivien muistoja kaikuviin katuihin sekoittuvat kiehtovaksi sokkeloksi ja tekevät Pietarista kiinnostavan matkakohteen ympäri vuoden.

Pietari on trendikäs klassikko, joka paljastaa salaisuutensa sille, joka uskaltaa heittäytyä sen huikaisevan kauniiseen ja samaan aikaan suloisen rosoiseen maailmaan.

MAJOITUS PIETARISSA

Vaikka suurin osa Pietarin laajasta majoitustarjonnasta keskittyykin historiallisen keskustan alueelle, kannattaa varsinkin ensimmäisellä Pietarin-matkalla valita hotelli läheltä metroasemaa. Julkinen liikenne toimii kaupungissa hyvin, mutta välimatkat ovat pitkiä – esimerkiksi ydinkeskustan halkaiseva Nevski prospekt on yli neljän kilometrin mittainen valtakatu.

Yöelämässä viihtyvän matkaajan tulee hotellin sijaintia arvioidessaan huomioida, että osa Nevan suistossa sijaitseville saarille rakennetun kaupungin silloista nostetaan aamuyöllä parin tunnin ajaksi. Siltojen nosto on unohtumaton elämys – etenkin, jos jäät sen vuoksi Nevan väärälle puolelle…

Katso Tripsterin juttu Pietarin hotellit

PIETARIN RAVINTOLAT JA KAHVILAT

Vaikka perivenäläinen ruoka ei herättäisikään intohimoja, Pietarissa on helppo syödä hyvin. Vaihtoehtoja riittää neuvostoaikaa henkivistä stolovaja-kanttiiniruokaloista Michelin-tähdillä palkittuihin fine dining -ravintoloihin ja hipsterien täyttämiin taidekahviloihin. Erityisen hyvin edustettuna on georgialainen keittiö, mutta elämyksen vuoksi kannattaa antaa edes kevyen lounaan mittainen mahdollisuus venäläisille pikaruokaketjuille, jotka tarjoilevat blinejä ja keittoja ylikansallisen hampurilaisravintolan miljöössä.

Pietarissa ravintolan, kahvilan ja baarin ero on häilyvä: oli paikan nimi mikä tahansa, sieltä useimmiten saa niin ruoka-annoksia, leivonnaisia kuin vodkaakin. Annokset ovat yleisesti ottaen pieniä, ja tapana onkin tilata pääruuan lisäksi sekä keitto että salaatti.

Kasvisruokabuumin vuoksi vegaaninkin on nykyään helppo löytää mieleisiä ruokapaikkoja, ja käytännössä jokaisen ravintolan listalla on ainakin jokunen kasvisvaihtoehto. Varsinkin keskusta-alueella monella ravintolalla on myös englanninkielinen menu.

PIETARIN TAIDE JA KULTTUURI

Pietari on Venäjän kulttuuripääkaupunki ja maailmanlaajuisesti tunnettu rikkaasta taide- ja kulttuuritarjonnastaan. Kaupungin suurin ylpeys on maailman parhaisiin taidemuseoihin lukeutuva Eremitaaši, mutta Pietarissa on loputtomasti nähtävää ja koettavaa myös modernin taiteen ja underground-kulttuurin ystäville – henkeäsalpaavia balettiesityksiä ja konsertteja unohtamatta.

Pietarin arkkitehtuurillisia helmiä ovat sen lukuisat kirkot ja mitä erilaisimpiin rakennuksiin perustetut museot, joita kaupungissa on reilusti yli sata.

YÖELÄMÄ PIETARISSA

Pietarin yöelämä herää puoliltaöin metron lopetettua liikennöinnin ja sykkii aamuaurinkoon asti. Näyttävien pintaliitoyökerhojen ja monikerroksisten tanssibaarien sisäpihoilla ja kellareissa piilottelee kymmenittäin hämyisiä jazz-klubeja ja vaikeasti löydettäviä kapakoita, joiden tunnelmassa kiteytyy paikallinen slangi-ilmaisu tusovka – kokoontuminen älykkään keskustelun ja uusiin ihmisiin tutustumisen toivossa.

LASTEN KANSSA PIETARISSA

Pietarissa on paljon tekemistä lapsiperheille. Vaikeaa on vain valinta: mennäänkö tänään kanavaristeilylle vai huvipuistoon, katsomaan jäänmurtajaa tai eläinmuseota vai ehkä sittenkin tutustumaan koko Venäjän kattavaan pienoismalliin?

SHOPPAILU PIETARISSA

Takana ovat ajat, jolloin Suomesta salakuljetettiin sukkahousuja itärajan taakse: nyky-Pietari on shoppailukaupunki vailla vertaistaan. Kansainväliset merkkiliikkeet ja hienoimmat luksuspuodit sijaitsevat pääkatu Nevski prospektilla ja häikäisevässä Galleria-kauppakeskuksessa, kun taas omaleimaisimmat pikkuputiikit ja vintagemyymälät hyppäävät eteesi vasta päätettyäsi vilkaista vielä sen yhden kulman taakse. Kirpputoreista parhaita on hieman syrjemmässä sijaitseva Udelnaja.

RETKET JA KAUPUNKIKIERROKSET

Aivan Pietarin lähistöllä sijaitsee lukuisia palatsialueita ja muita hyvin päiväretkiksi sopivia kohteita, joihin on helppo päästä myös julkisella liikenteellä. Opastettuja retkiä niin keskustaan kuin kauemmaskin järjestäviä yrityksiä on paljon, ja moni niistä mainostaa palvelujaan internetin lisäksi turistikohteiden lähettyvillä.

Lue lisää:

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *