Pietarin loftit – kaupunkikulttuuria sisäpihoilla

Lofteja on kaikkialla, mutta ensi silmäyksellä ne eivät näy Pietarin katukuvassa – taidegallerioiden, kahviloiden, baarien, pikkuliikkeiden ja kekseliäiden startuppien täplittämät luovat tilat sijaitsevat hylätyissä tehtaissa ja kerrostalojen sisäpihoilla. Toiset loftit elävät vain yhden kesän, jotkut jäävät pysyvämmiksi.

Loft Project Etagi

Etagi on lofteista suurin ja kaunein – jos aikaa on vain yhdelle, valitse se. Lue Tripsterin juttu Etagista.

Tkachi

Tkachia voi näkökulmasta riippuen kutsua sekä ihanan avaraksi että kolkon tehdashallimaiseksi, mutta pietarilaiset ovat ottaneet varsinkin siellä  järjestettävät teemapäivät omakseen.
Ylimmän kerroksen ravintola tarjoilee kaikkea aamiaisesta aperoliin. Shoppailija tarkistaa ainakin OFF-vintageputiikin valikoiman, luonnonkosmetiikkaa tai ekotuotteita etsivän kannattaa tehdä täsmäisku  Biomatica-myymälään.
Missä: Naberezhnaya Obvodnogo Kanala 60 / Набережная Обводного канала 60
http://tkachi.com/

Palma

Palma on aiemmin mainittuja pienempi loft,  joka on vierailun arvoinen lähinnä kahdessa tilanteessa: jos kattokruunuin koristellussa teatterisalissa on meneillään jokin tapahtuma, tai jos on matkalla yläkerran teetaivaaseen Solaris labiin. Solaris lab on kuitenkin tällä hetkellä suunnittelemassa muuttoa toisiin tiloihin, joten täsmällinen osoite kannattaa varmistaa ennen vierailua. Observatorion malliin rakennetusta kahvilasta ja sen kattoterassilta avautuvat maisemat Iisakinkirkolle tosin saavat tämän vähän vaatimattomammankin loftin ansaitsemaan edes lyhyen visiitin.
Missä: Pirogova pereulok 18 / Переулок Пирогова 18

http://palma.spb.ru/

Golitsyn loft

Golitsyn loftin tunnelmassa on jotain sellaista, että heti sisäpihalle pujahdettuaan tahtoisi vetää villasukat jalkaan, tehdä pesän johonkin loftin nurkkauksista ja vain maleksia päämäärättömästi kahvilasta toiseen, kurkistella gallerioihin, sovitella kauniisti aseteltuja designer-vaatteita, odottaa illan pimenemistä ja siirtyä sitten kouluamaan läpi ravintoloita, baareja ja vodkaan erikoistuneita ryumochnoja.

Golitsynissä sijaitsee myös kapselihostelli  Your Space, joten loftin raukeasta tunnelmasta voi jäädä  nauttimaan pidemmäksikin aika.

Missä: Naberezhnaya Reki Fontanki 18 / Набережная реки Фонтанки 18
http://luna-info.ru/spaces/golitsyn-loft/

Dom kultury

Jos satut liikkumaan Kirovski zavodin kulmilla, vieraile ihmeessä paikallisessa kulttuuritalossa. Alakerrassa on useampia pieniä kuppiloita ja katuruokakojuja – erityismaininta Bezalel cafén kohutuille israelilaisille falafeleille. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa puolestaan sijaitsee lähinnä taiteilijoiden, muusikoiden ja teatteriryhmien työtiloja, ja yläkerrassa pitää majaansa aikakahvila Ziferblat.

Missä: Prospekt Stachek 72 / Проспект Стачек 72
http://luna-info.ru/spaces/dom-kultury/

Golitsyn loft ja Dom kultury kuuluvat samaan Luna Info -kollektiiviin, jonka  lofteja ovat myös Fligel, Tretii klaster  ja Multiplejs.

Novaja Gollandija

Novaja Gollandija eli Uusi Hollanti on kolmionmuotoiselle saarekkeelle perustettu puistomainen ajanviettotila, jossa talvisin luistellaan ja kesäisin makoillaan nurmikoilla ja ponttoonille kyhätyllä hiekkarannalla. Se  ei ehkä ole perinteisessä mielessä loft, mutta se elää  samanlaisesta rakkaudesta kaupunkikulttuuriin, taiteeseen, ruokakojuihin ja vapaaseen oleiluun.

Novaja Gollandija on erityisesti nuorten suosiossa, mutta sopii leikkialueineen myös lapsiperheille ja muille reissaajille Pietarin keskellä hengähtämiseen, esimerkiksi lähellä sijaitsevan Merisotamuseon jälkeen.

Missä: Naberezhnaya Admiralteyskogo Kanala 2 / Набережная Адмиралтейского канала 2
http://www.newhollandsp.ru/en/

Pushkinskaja 10

Pushkinskaja 10 on eräänlainen underground-taiteen atelieen ja luovan tilan hybridi. Paikan punkleimaa on kuitenkin syönyt vastikään lanseerattu 250 ruplan sisäänpääsymaksu. Syötävää ja juotavaa saa Fish Fabrique -rockbaarin puolelta.

Missä: Ligovskiy prospekt 53 / Лиговский проспект 53
http://p-10.ru/

Lue myös muista erilaisista ajanviettopaikoista Pietarissa:

Pietarin vesipiippukahvilat
Pietarin aikakahvilat

​© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *