Pietari – ostokset

Pietari ei ole vain kulttuuria ja museoita – se on myös mahtava shoppailukaupunki!

Merkkituotteet hieman edullisemmin

Rupla on yhä edullinen, joten merkkituotteet laukuista elektroniikkaan ovat Pietarissa jonkin verran halvempia kuin Suomessa.

Vaikka pääkatu Nevski Prospektilla onkin paljon kauppoja, merkkituotteita metsästävän shoppailijan kannattaa ennemmin tehdä täsmäisku Galeria-ostoskeskukseen, josta löytyvät muun muassa DKNY, Furla, Michael Kors, Ferrari Store ja Calvin Klein. Louis Vuittonin myymälä sijaitsee Nevskin poikkikadulla osoitteessa Bolshaja Konjushennaja ulitsa 13, aivan lähellä luksustavaratalo DLT:tä, jossa ovat edustettuna Jimmy Choo, Tom Ford, Alexander McQueen, Alexander Wang ja monia muita muodin suuria nimiä.

Suurimpia elektroniikkaliikkeitä ovat MediaMarkt ja Kei, joiden myyjät osaavat useimmiten englantia. Molempien valikoimiin kuuluvat puhelimet, tietokoneet, tabletit, kamerat, muistikortit ja paljon muuta.

Ihanat pikkupuodit

Pieniä liikkeitä syntyy ja kuolee Pietarissa jatkuvasti. Yksi vanhoista ja perinteisistä on ikoninen Eliseevin herkkukauppa (Nevski prospekt 56), johon astuessaan luulee saapuneensa keisarin palatsiin. Jos ylellisestä tunnelmasta haluaa nauttia vähän pidempään, voi istahtaa alas yllättävän kohtuuhintaiselle kahville ja leivonnaiselle.

Modernimmista pikkukauppakeskittymistä kiinnostavimpia ovat loftit. Kuuluisin niistä on Loft Project Etagi, jossa ovat edustettuna niin luomutuotteet, nuorten suunnittelijoiden vaatemerkit kuin valokuvaustarvikkeetkin. Shoppailija tutustuu myös Golitsyn loftin ja Tkachin valikoimiin, joista voit lukea Tripsterin jutusta Pietarin loftit.

Kosmetiikkaostoksilla kannattaa suunnata luonnonkosmetiikkaa myyvään Natura Sibericaan (Nevski prospekt 108). Ulibka radugy -ketju myy edullisia meikkejä ja vartalo- sekä hiustenhoitotuotteita ja parfyymejä, mutta merkkituotteita kannattaa etsiä L’etoilesta.

Ekotuotteita löytyy esimerkiksi Organica-puodeista. Hyllyillä on sekä moneen eri erikoisruokavalioon sopivia herkkuja, kilohinnalla myytäviä elintarvikkeita kuin ekokosmetiikkaakin.

Gostiniy Dvor (Nevski prospekt 35) on historiallinen kauppapaikka aivan Pietarin ydinkeskustassa. Valtava rakennus on mielenkiintoinen vierailukohde jo erikoisen arkkitehtuurinsa takia, mutta erityisesti sitä voi suositella ylellistä basaarimaista tunnelmaa etsivälle. Nettisivuilla ei ole luoteltu kaikkia liikkeitä, joten piipahdus kaupan toisessa kerroksessa sijaitsevaan infopisteeseen voi olla paikallaan. Toinen luksuskauppakeskus on myöskin Nevskillä sijaitseva Passage.

Tuliaiset kirjakaupasta

Vaikka ei osaisikaan venäjää, Pietarin kirjakaupat ovat hyvä kohde tuliaisostoksille: niissä on myynnissä englanninkielisiä valokuva- ja opaskirjoja, seinäkalentereita, kuvioituja kangaskasseja, muistikirjoja, postikortteja, makeisia, teetä, maatuskoja ja muita tuliaisiksi sopivaa. Kirjakaupoissa haahuilijan pakollinen kohde on kauniissa Singerin talossa sijaitsevan Dom Knigi (Nevski Prospekt 28), jossa pitää majaansa myös klassikkokahvila Cafe Singer. Myös Bookvoedin lippulaivamyymälässä (Nevski Prospekt 46) on jonkin verran englanninkielistä kirjallisuutta ja hyvä kahvila-ravintola toisessa kerroksessa. Ketjulla on pienempi myymälä myös näköetäisyydellä Suomen-rautatieasemasta (ulitsa Komsolova 41). Pikkuisessa Knigi i Podarkdi –kaupassa on myös designer-tuotteita, Respublicassa taas ihan kaikkea musiikkikirjoista taiteilijatarvikkeisiin.

Pietarin paras taidekirjojen valikoima on valokuvamuseo Rosfoton ylimmän kerroksen kirjakaupassa. Myös modernin taiteen museo Erartassa myydään taidekirjoja.

Kirppishaukan kohteet

Pietarin parhaat kirpputorit ovat usein päivän verran kestäviä tapahtumia: jo aiemmin mainittu taidekeskus Loft Project Etagi  järjestää tiloissaan kerran tai pari  kuussa Garage Salen, jonne kaikki Pietarin tyylitietoiset nuoret kokoontuvat. Hinnat ovat edullisia – virallinen hintakatto tuotteille on 1000 ruplaa  – ja tavarat hyväkuntoisia. Vaatteiden, kenkien ja laukkujen lisäksi myytävänä on myös paljon käsitöitä ja kotitekoisia makeisia. Udelnajan kirppis samannimisen metroaseman läheisyydessä järjestetään puolestaan joka lauantai ja sunnuntai.

Pysyvistä kirppiksistä kirkkaasti paras on hyväntekeväisyyskirpputori Spasibo, jolla on neljä kauniisti somistettua myymälää ympäri Pietaria. Spasibon lisäksi kirpputoreilla viihtyvä Pietarin-matkailija tarkistaa Planeta Second Handin täpötäydet vaaterekit.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *