Historialliset museot

Pietari-Paavalin linnoitus

Pietari-Paavalin linnoitus sijaitsee aivan Pietarin keskustassa Neva-joen suistossa. 1700-luvulla rakennetussa bastionilinnoituksessa sijaitsee kaunis Pietari-Paavalin katedraali, rahapaja ja monia museoita. Linnoitukseen on vapaa pääsy.

Lue lisää Pietari-Paavalin linnoituksesta

Kunstkamera

Kunstkameralla on kunnia kantaa Pietarin ensimmäisen museon titteliä. Kauniin siniturkoosissa barokkirakennuksessa sijaitseva museo on viralliselta nimeltään antropologian ja etnografian museo, mutta maailman kulttuurien lisäksi Kunstkamerassa on venäläisen tieteen historiaan liittyvää esineistöä ja kuuluisa anatomisten poikkeavuuksien näyttely.

Lue lisää Kunstkamerasta

Tykistömuseo

Pietari-Paavalin linnoitusta vastapäätä sijaitsevan Tykistön pioneeri- ja viestijoukkojen sotahistoriallisen museon kokoelma on vaikuttava: se koostuu tuhansista aseista, tykeistä, sotilasajoneuvoista ja muusta sotilasesineistöstä viimeisen 600 vuoden ajalta.

Missä: Aleksandrovsky park 7

Sotilaslääketieteellinen museo

Sotilaslääketieteellinen museo on harvan turistin must see -listalla, mutta omana erikoisena neuvostojäänteenään se ei ole hullumpi valinta reissun ”erilaiseksi kohteeksi”.

Lue lisää Sotilaslääketieteellisestä museosta

Leningradin piirityksen museo

Lähes 900 päivää kestäneelle Leningradin piiritykselle omistettu museo ei koreile moderniudella, mutta on kiinnostava katsaus elämään muulta maailmalta suljetussa Leningradissa vuosina 1941-1944.

Missä: Solyanoy Pereulok, 9

Poliittisen historian museo

Poliittisen historian museo on vasta heräämässä ulkomaalaisten vierailijoiden tarpeisiin, eikä kaikista näyttelyn teksteistä ole vielä englanninkielisiä käännöksiä. Venäjää osaamatonkin silti vaikuttuu neuvostoliittolaisista propagandajulisteista sekä KGB- ja Cheka-näyttelyistä.

Missä Bolotnaya Ulitsa 13

Uskonnon historian museo

Kazanin katedraalista Pochtamtckaja-kadulle muuttaneen museon neljännesmiljoona näyttelyesinettä esittelevät kristinuskon eri haarojen lisäksi juutalaisuuden, islamin sekä antiikin ja Kaukoidän uskontojen historiaa sekä primitiiviseen maailmankuvaan perustuvia muinaisuskontoja ympäri maailmaa. Venäläisen ortodoksisuuden historialle on pyhitetty oma osastonsa.

Missä: Pochtamtskaya Ulitsa 14

Pietari Suuren talo

Pietari Suuren kolmihuoneinen pikkutalo (Domik Petra Pervogo/Velikogo ) on osa Venäläisen taiteen museota. Kaupungin muun loiston rinnalla pientä puutaloa ei millään uskoisi vaatimattomankaan tsaarin asumukseksi. Esillä on joitakin Pietari Suuren huonekaluja ja muuta henkilökohtaista omaisuutta.

Missä: Petrogradskaya naberezhnaya 6

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali (Verikirkko)

”Kirkko veren päällä” on rakennettu Gribojedovin kanaalin varrelle paikkaan, jossa Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881. Sisäpuolelta mosaiikeilla vuorattu kirkko on nykyään museo.

Lue lisää Verikirkosta

Panssarilaiva Aurora

Lokakuun vallankumoukseen johtanut Talvipalatsin valtaus vuonna 1917 alkoi laukauksesta, joka ammuttiin panssarilaiva Aurorasta. Myöhemmin laiva museoitiin, ja siitä tuli suosittu nähtävyys jo Leningradin aikana.

Missä: Petrogradskaya naberezhnaya

Merisotamuseo

Valtavia laivojen pienoismalleja, meriaiheisia tauluja, lentokoneita… Merisotamuseon näyttelytarjonta on lähes uuvuttavan runsas. Museokäynnin voi helposti yhdistää  vieressä sijaitsevaan puistomaiseen Novaja Gollandija -kulttuurikeskukseen.

Missä: Naberezhnaya Kryukova Kanala 2

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *