Aleksanteri Nevskin luostari

Historiallinen luostari Pietarin ydinkeskustassa

Aleksanteri Nevskin luostari sijaitsee Pietarin pääkadun Nevski Prospektin itäpäässä, paikalla, jolla ruhtinas Aleksanteri Nevskin kerrotaan voittaneen ruotsalaiset Nevan taistelussa vuonna 1240. Venäjän kansallissankarin mukaansa nimetyn luostarin perustamisesta päätti tsaari Pietari Suuri, ja luostaria alettiin rakentaa jo Pietarin kaupungin alkuaikoina 1700-luvun alussa. Aleksanteri Nevskin maalliset jäännökset siirrettiin luostariin vuonna 1724.

Vuonna 1797 pääkirkon eli Pyhän kolminaisuuden katedraalin valmistuttua luostari sai lavran eli pääluostarin arvon. Venäjällä lavran arvon saaneita luostareita on kolme, joista yksi sijaitsee Kiovassa ja toinen lähellä Moskovaa.

Aleksanteri Nevskin luostari on yksi Pietarin hengellisen elämän keskuksista Kazanin katedraalin ohella. Siinä missä Kazanin katedraali kuitenkin on yksittäinen rakennus, Aleksanteri Nevskin lavra koostuu useammasta kirkosta ja oheisrakennuksista. Pyhän keskittymä on kuitenkin luostarin pääkirkko, jossa voi todistaa hyvinkin harrasta ortodoksista jumalanpalveluselämää.

Taiteilijoiden hautausmaa

Suurin osa luostarin vierailijoista suuntaa lavran yhteydessä sijaitseville hautausmaille, erityisesti Tihvinän  taiteilijahautausmaalle. Tihvinään on haudattu esimerkiksi Tšaikovski, Borodin, Stravinsky ja Dostojevski, kun taas Lazarevin hautausmaalta on saanut viimeisen leposijansa muun muassa Mihail Lomonosov, 1700-luvun da Vinci.

Tietoa vierailijoille

Luostari sijaitsee osoitteessa Naberezhnaya reki Monastyrki 1, käytännössä Nevski Prospektin itäpäässä, joten summittaisesti suunnistavan kannattaa ottaa osoitteekseen esimerkiksi Nevski prospekt 177. Lähimpiä metroasemia ovat Aleksandra Nevskogo I ja II.  Sisäänpääsy luostarin alueelle ja Pyhän kolminaisuuden katedraaliin on maksuton.

Luostariin, erityisesti kirkkoihin edellytetään siveellistä pukeutumista: polvet ja hartiat tulee peittää ja naisten odotetaan pitävän päässään huivia ainakin kirkossa. Valokuvaaminen kirkoissa ei ole sallittua.

Luostarin alueella sijaitsee oma postitoimisto ja leipomo, joka myy omaa tuoretta leipäänsä. Lisäksi luostarissa on vierailijoille avoin stolovaja-kanttiini, josta saa edullista venäläistä ruokaa. Tarjolla on myös kasvisvaihtoehtoja ja makeita leivonnaisia.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (2):

Lotta Kauppi 19.10.2018 14:17

Hei Eira ja kiitos kommentista! Nyt joudun myöntämään, etten ole luostarilla aiemmin törmännyt vastaavaan - hautausmaille on virallisestikin sisäänpääsymaksu, mutta itse luostarialueelle ei. Enempää tietämättä kuulostaa vähän siltä, että joku on nyt keksinyt tavan ansaita hieman ekstraa vierailijaryhmän kustannuksella... Todella harmi juttu. Toivottavasti tämä ikävä välikohtaus ei kuitenkaan täysin pilannut retkipäiväänne!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eira Pitkänen 19.10.2018 08:39

Kävin ryhmän kanssa täällä sunnuntaina 14.10.2018. Molempiin aidattuihin hautausmaiden pääsi vain pääsymaksu maksamalla, mikä olikin tuttu käytäntö. Mutta kirkon alueelle viemällä portilla seisoi mies, joka vaati meitä maksamaan pääsymaksu. Paikalliset kävelivät rauhassa ohi, mutta mies asettui meille esteeksi. Vieressä oli tyhjä kassakoppi. Mies ei selvästikään osannut päättää, vahtiiko meitä vai meneekö myymään lippuja, jolloin joku saattaisi livahtaa ohi hänen näkemättään.
Kovisteltiin sitten häntä myymään niitä lippuja, ostettiin kuuliaisesti, ja päästiin lopulta menemään.
Pois tultaessa miestä ei näkynyt "työpaikallaan."

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *