Kronstadt

Merenrantakaupunki Pietarin kupeessa

Kronstadt on myyttinen ja kimmeltävä pikkukaupunki, joka sijaitsee Retusaarella (venäjäksi Kotlin) Pietarin edustalla. Vaikka saarelle pääseekin nykyään Suomenlahden ylittävää kehätietä pitkin, se on onnistunut säilyttämään pienen, meren armoilla sinnittelevän satamakaupungin tunnelman.

Kronstadtin merilinnoitus

Retusaaren strateginen sijainti Pietarin puolustukselle ymmärrettiin jo Venäjän uudeksi pääkaupungiksi tarkoitetun Pietarin perustamisvaiheessa 1700-luvun alussa, jolloin Venäjä liittolaisineen kävi suurta Pohjan sotaa Ruotsia vastaan. Valmistuttuaan Kronstadtin merilinnoitus korvasi syvemmällä Nevan suistossa sijaitsevan Pietari-Paavalin linnoituksen, joka siten jäi vaille sotilaallista käyttöä; pian Retusaarelle perustettiin myös laivasto, ja Kronstadtista tuli Venäjän keskeinen laivastotukikohta.

Alun perin kolmesta bastionista ja niitä yhdistäneestä muurista koostunut merilinnoitus säilyi vahingoittumattomana suuresta Pohjan sodasta sekä yli sata vuotta myöhemmin käydystä Oolannin sodasta. Kronstadt oli keskeinen osa Pietarin puolustusta myös toisessa maailmansodassa.

Nykyään Retusaarelle pääsee lautan lisäksi henkilöautolla: Kronstadt on yhdistetty mantereeseen silloilla sekä etelä- että pohjoispuolelta. Paikoitellen ylös nostettavat sillat viimeistelevät Pietarin kehätien ja muodostavat kaupunkia merenpinnan nousuilta suojelevan tulvapadon.

Kronstadtin nähtävyydet

Kronstadtin tärkein nähtävyys on komea Pyhän Nikolain laivastokatedraali, jonka hagiasofiamainen olemus vie ajatukset Suomenlahden rannalta Istanbuliin. Merenkulkijoille omistettu kirkko on kuorrutettu merimiessymboleilla, ja sisältä löytyy perinteisen kirkkoesineistön lisäksi muun muassa laivojen pienoismalleja. Laivastokatedraalin lisäksi kirkkoarkkitehtuuria voi ihailla Vladimirin Jumaläidin kirkossa.

Muutaman korttelin päässä Laivastokatedraalista sijaitseva Kronstadtin historian museo (Leningradskaja ulitsa 2, avoinna klo 11-18, suljettu keskiviikkoisin) esittelee monipuolisesti saaren historiaa. Kauniina päivänä on mukavaa kuljeskella rantakaduilla, kanaalien varsilla, Kesäpuistossa (Letniy sad) tai Pietarinpuistossa (Petrovskiy park), jossa sijaitsee Pietari Suuren muistomerkki. Kesäpäivänä kaupungin uimaranta täyttyy auringonpalvojista.

Satamassa on kojuja, joista voi ostaa risteilyn läheisille linnoitussaarille: tunnin risteilyjen hinnat alkavat noin 400 ruplasta, ja parin tunnin risteilyillä pääsee poikkeamaan itse saarillekin.

Ravintolat ja kahvilat

Suuri osa Kronstadtin kahviloista ja ravintoloista on keskittynyt Prospekt Leninalle ja sen ympäristöön: suosittuja ovat esimerkiksi slaavilaisia makuja tarjoileva Skazka (pr. Lenina 31) ja viehättävä kahvila-ravintola Kashtan (pr. Lenina 25). Kiinalaisen ruoan ystävä kokeilee Zolotoy leviä (pr Lenina 45). Kronstadtin tämän hetken puhutuin baari on Bolshaya cherepaha eli “iso kilpikonna” (ul. Karla Libknehta 29A), jonka ruokalista ei häviä edellä mainituille ravintoloille.

Kronstadtin hotellit

Kronstadtin majoitusvaihtoehdot jättävät toivomisen varaa, joten Tripsteri suosittelee varaamaan hotellin Pietarista ja käymään Retusaarella  päiväretkellä.  Jos Kronstadtiin kuitenkin tahtoo jäädä  yöksi, niin matkailijoita palvelee kolmen tähden laivahotelli Fort Konstantine.

Miten Kronstadtiin pääsee?

Kronstadtiin voi matkata Pietarista opastetulla retkellä, jolloin matka taittuu nopeasti lautalla. Mieluummin omin nokkineen liikkuva reissaaja ottaa bussin 101 metroasema Staraja derevnjalta: bussimatka kestää tunnin ja maksaa noin 50 ruplaa. Toinen vaihtoehto on jäädä pois metrosta pois Chernaya rechkalla ja jatkaa Kronstadtiin marshrutkalla numero 405, hinta noin 80 ruplaa.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *