Madridin parhaat vege- ja vegaaniravintolat, luomukaupat sekä alkuviini- ja pienpanimobaarit

Vaikka madridilainen keittiö on perinteisesti aikamoisen lihapainotteinen (esimerkkeinä lehmän mahalaukusta tehty callos a la madrileña ja erilaisista lihoista haudutettu cocido madrileño), kasvis- ja vegaaniruokavalioiden yleistyminen sekä kiinnostus luomutuotteisiin näkyvät kyllä kaupunkikuvassa. Madridissa asuu paljon muualta Espanjasta muuttaneita ja ulkomaalaisia, mikä näkyy myös rikkaana ruokakulttuurina ja monipuolisena ravintolatarjontana. Vegaaniravintolat ja luomukaupat ovat pakkautuneet etenkin nuoremman väen suosimille alueille ydinkeskustassa tai sen tuntumassa, mutta yhä peruskuppilassa bocadillo vegetal saattaa tarkoittaa kinkkuleipää, jossa on jotain vihreää välissä.

Vaikka liha on perinteisesti kuulunut madridilaisten lautaselle, on sen ohessa arvostettu aina kauden kasviksia ja hedelmiä – ja ylipäätään lähellä tuotettuja raaka-aineita. Moni pienviljelijä myy tuotteitaan myös tuttavallisesti kotoaan tai autotallistaan; vain lähikorttelien asukkaat tuntevat tällaiset salaiset apajat. Toki tuotteita saa myös Madridin alueen tuottajien markkinoilta, joita on eri kaupunginosissa kerran tai pari kuussa. Madridin alueella tuotetaan vihannesten ja lihan ohella esimerkiksi viiniä ja maitotuotteita; tuotteissa lukee producto certificado ison M-kirjaimen ohella.  Suuremmissa ruokakaupoissa on oma käytävä luomutuotteille, ja suurimmassa osassa pieniäkin on ainakin omat hyllynsä. Tuliaisvinkiksi lähituotteista Chinchónin valkosipulit ja Campo Realin oliivit!

Alla muutamia vinkkejä vege- ja vegaaniravintoloista, luomuviini- ja artesaaniolutbaareista sekä ekologisista kaupoista, joista saa luomuruokatarvikkeiden ohella myös esimerkiksi kosmetiikkaa. Huhujen mukaan podissa mainitsemani El Huerto de Lucas on valitettavasti sulkenut ovensa; toivotaan, että tämä oivan konseptin omannut paikka vielä avataan uudestaan!

Kuuntele podcastistämme lisää Outin vinkkejä Madridiin:

Madridin vege- ja luomuravintoloita ja -kahviloita

La Hummuseria

Ainoastaan kasvisruokaa tarjoileva ravintolasuosikkini on pieni ja kotoisa Lähi-idän ruokiin erikoistunut ravintola Malasañassa. Erinomaisen – ja täysin lisäaineista vapaan – ruuan ohella La Hummuseriassa saa nauttia leppoisasta ilmapiiristä ja mainiosta musiikista. Täältä löytyy oivallinen menu del día arkipäivinä, ja ainakin illaksi kannattaa varata pöytä. Vinkiksi myös vastapäätä sijaitseva Panta Rhei, yksi Madridin parhaimmista kirjakaupoista. Samojen pitäjien La Falafeleriasta (C/Santa Bárbara 4) saa herkullisia ja edullisia falafeleja, jotka voi vaikka napata mukaan ja jatkaa Malasañan katujen tallaamista. 

Osoite: C/Hernán Cortés 8, La Hummuseria Madrid Es

La Hummuseria
La Hummuseria. Kuva: Outi Kuoppala

Mama Campo

Viihtyisä ravintola sijaitsee kauniilla aukiolla Chamberissa ja tekee tiivistä yhteistyötä Madridin alueen pien- ja lähituottajien kanssa, joista suurin osa omaa luomusertifikaatin. Listalta löytyy annoksia pieneen tai suureen nälkään, niin sekasyöjille kuin vegaaneille. Ravintolla on myös tosi kiva terassi, jonne kannattaa pysähtyä vaikka vain viinilasilliselle. Mama Campossa voi myös lahjoittaa kolmella eurolla päivän ruuan: ravintola valmistaa ruuat ja alueen naapuriyhdistykset jakavat ne vähäosaisille (Comida para todos -projekti).

Osoite: Plaza de Olavide, Mama Campo – Restaurante con terraza en la Plaza de Olavide

Superchulo

Superchulo on nimensä mukaisesti supercool ravintola Malasañan sydämessä. Kasvis- ja vegaaniruokaa tarjoilevan paikan sisustus on huolettoman tyylikäs ja slogan kuuluu ”rainbow food”. Värikkäät ja maukkaat annokset ravitsevat myös sielua, ja ne on valmistettu vastuullisesti tuotetuista raaka-aineista ilman rasvakeittimiä tai mikroaaltouuneja. Vinkkinä viikonloppubrunssi klo 11–13!

Osoite: C/ Manuela Malasaña 11, Superchulo Madrid – Rainbow Food

La Huerta de Almeria, Madrid
La Huerta de Almeria, Madrid. Kuva: Outi Kuoppala

Tsekkaa myös:

 • Sistah! (C/ Ave Maria 8, Lavapiés): vegaaniruokaa ja taidetta
 • La Tia Carlota Gastrobar (C/Sombrereria 6, Lavapiés): suloinen vegaaninen gastrobar
 • Delish Vegan Donuts (Corredera Alta de San Pablo 12, Malasaña): superherkullisia vegaanidonitseja!  
 • La Huerta de Almeria (Corredera Baja de San Pablo 47, Malasaña ja C/San Millán 2, La Latina): kasvis- ja vegaaniravintola sekä ruokakauppa
 • Avokado Love (C/ Espíritu Santo 15): gluteeniton vegaaninen, jonka kaikissa annoksissa on avokadoa.
Avokado Love

Madridin alkuviini- ja pienpanimobaareja ja -kauppoja

Luomu- ja alkuviinejä saa toki useista ravintoloista ja baareista kysymällä, mutta jos haluaa käydä kerralla muutamassa kyseisiin viineihin erikoistuneessa paikassa, kannattaa suunnata kaupungin eteläpuolelle Lavapiésin ja Legazpin kaupunginosiin.

Mercado de San Fernando

Lavapiésin kauppahalli pitää sisällään kaksi mainiota paikkaa – ja aitoa kauppahallin tunnelmaa. Pientuottajien viinejä tarjoilevasta Benditosta voi ostaa viinipullon mukaan tai nauttia lasillisen jos toisenkin paikan päällä. Aisteja kutkutellaan myös artesaanijuustojen ja vinyylilevyjen valikoimalla.

La SiempreLlena on puolestaan Madridin alueen viineihin keskittynyt viinibaari ja -kauppa, joka tuntee viiniensä vastuulliset pientuottajat hyvin.

Osoite: C/Embajadores 41.

Bar La Cruda

Kaupungin eteläpuolella, Legazpin kaupunginosassa sijaitseva “Raakabaari” on Benditon pitäjien toinen vinkeä alkuviinibaari/kauppa.

Osoite: C/Divino Vallés 28.

oluttuopit madridilaisella terassilla
Kuva: Tuulia Kolehmainen

Gota Wine

Antón Martínin metroaseman lähellä sijaitsee puolestaan tämä viinibaari, jolla on salabaarin maine erikoisen sisäänkäyntinsä vuoksi: sisään päästäkseen pitää soittaa Acid Bakehouse -leipomon ovikelloa. Täällä voi nauttia itse tehdyistä luomuviineistä ja kombuchasta sekä vinyylilevyistä ja puhtaanpelkistettyjä makuja sisältävistä annoksista.

Osoite: C/Magdalena 27, Gota Wine

La Producteria

Luomu- ja alkuviinejä kannattaa shoppailla myös tästä sympaattisen urugualaispariskunnan pitämästä viinikaupasta Chuecan kaupunginosassa; pieni kauppa tarjoaa mainion valikoiman ohella erinomaista palvelua.

Osoite: C/Barbieri 21, La Producteria

La Pirata de Malasaña

Artesaaniolutta mielivän kannattaa puolestaan tsekata tämä pienpanimobaari, joka tunnetaan asiantuntevasta palvelustaan.

Osoite: C/Manuela Malasaña 20, La Pirata de Malasaña

Cerveza La Virgen

Tutustumisen arvoinen on myös keskustan ulkopuolella Las Rozasissa sijaitseva “Neitsyen pienpanimobaari”, joka panostaa raaka-aineiden luonnollisuuden ohella vastuulliseen tuotantoprosessiin.

Osoite: C/ Turín 13, Cervezas La Virgen

Madridin parhaat ruokamarkkinat ja -torit

Matadero, Madrid. Kuva: Tuulia Kolehmainen
Matadero, Madrid. Kuva: Tuulia Kolehmainen

Mercado de Productores

Kulttuurikeskus Mataderon, entiseltä käyttötarkoitukseltaan teurastamon, alueella on vuodesta 2014 järjetty kuun viimeinen viikonloppu Madridin alueen tuottajien markkinat; valitettavasti markkinoita ei ole vielä avattu koronan jälkeen, mutta paluuta odotellaan lähiaikoina.

Osoite: Plaza de Legazpi 8, Home Mercado productores

Tsekkaa myös:


Madridin ekologiset lähikaupat

Vegaaninen lihakauppa Compasión. Kuva: Outi Kuoppala
Vegaaninen lihakauppa Compasión. Kuva: Outi Kuoppala
 • Carrefour-ketjulla omat Carrefour Bio -kauppansa, esimerkiksi ydinkeskustassa Plaza de la Lunan aukiolla (Corredera Baja de San Pablo 1).
 • Veritas-ketjulla on yksi kauppa keskustassa Chuecassa C/Libertad 24, ruokatarvikkeiden ohella pesuaineita ja kosmetiikkaa.
 • Pepita & Granolla on ydinkeskustan liepeillä pari kauppaa, Chamberissa C/Eloy Gomzalo 18 ja Conde Duquessa C/San Bernando 71. Täällä ei tule pakkausjätettä, vaan kaupasta löytyy laarit, joista saa ostaa esim. palkokasveja, riisiä jne. Myynnissä myös luonnonkosmetiikkaa.
 • Kuriositeetti: keväällä avattu vegaaninen lihakauppa Compasión (C/Espíritu Santo 4, Malasaña)

Lue lisää

 • Madridvegano.es-sivusto: vegaaniravintoloita ja -kahviloita ym. vinkkejä.
 • Tähän dokumenttiin on koottu ekologisen ruuan myyntipisteitä Madridissa, mukana myös ekologisia kauppoja ja luontaistuotekauppoja

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *