Tripsterin suosikit – Aurinkorannikon parhaat luomu-, lähiruoka- ja vegeravintolat ja -kaupat

Costa del Solilla luomu- ja kasvisruoka elää vahvaa buumia. Lähi- ja kasvisruokaa Málagassa ja muualla Aurinkorannikolla on tuotettu aina, mutta nyt alkuperää, luomua ja terveellisyyttä korostetaan entistä enemmän.

Jos vielä kymmenen vuotta sitten Costa del Solin ravintoloiden tarjonta sai vegaanin ja kasvissyöjän kyyneliin, nyt alkaa hymy olla herkässä. Lakto-ovovegetaristille löytyy paljon tarjontaa perinteisemmästäkin tapasravintolasta, mutta myös vegaaneille on yhä useammin vaihtoehtoja ruokalistoilla. 

Kuuntele vinkit Tripsterin uudesta Ekotrippi-podcastistä ja nappaa paikkojen osoitteet alla olevalta listaukselta!

Lähiruokaa Aurinkorannikolta

Malagan rannikkoalue erityinen koko Euroopassa, koska vihanneksia ja hedelmiä, jopa eksoottisia sellaisia, saa lähiruokana ympäri vuoden. Satokausien mukaan voi popsia esimerkiksi mangoja syksyisin, sitrushedelmiä talvisin ja eri avokadolajikkeita lähes ympäri vuoden.

Kannattaa tutustua paikallisiin kauppahalleihin ja ruokatoreihin, joista voi napata mukaan edullista ja herkullista lähiruokaa.

Kaupoista ja ravintoloista voi bongata myös sinisen Sabor a Málaga -tarran, joka kertoo tuotteiden olevan Malagan provinssista eli noin 50 kilometrin säteeltä. Alueella tuotetaan laajan vihannes- ja hedelmävalikoiman lisäksi muun muassa oliiviöljyä, viiniä, manteleita, viikunoita ja juustoja.

Mercado Atarazanas, Malaga. Kuva: © Eeva-Maria Hooli
Mercado Atarazanas, Malaga. Kuva: © Eeva-Maria Hooli

Seuraavaksi listaamme Tripsterin suosikkivege- ja luomuravintolat ja -kaupat Costa del Solilla.

Aurinkorannikon parhaat kasvis- ja luomuravintolat ja -kaupat

Ilahduttavaa Aurinkorannikon ravintolatarjonnassa on etenkin kasvisravintoloiden määrän kasvu. Niitä – kuin myös luomu- ja lähiruokaan erikoistuneita ravintoloita ja puoteja – löytyy Malagan lisäksi nykyään myös pienemmistä rannikkokaupungeista, kuten Fuengirolasta ja Marbellasta.

Astrid Tapería Orgánica – Luomuravintola 

Astridissa vihreää ovat sekä suuret puiset ikkunaluukut että ravintolan ideologia. Tyylikäs Astrid tituleeraa itseään luomutapasravintolaksi. Ihanteena on myös lähiruoan käyttö. Vihannekset ja hedelmät tulee ihan läheltä Guadalhorcen laaksosta, luomulihat vähän kauempaa mutta Espanjasta. Ruokalista vaihtuu kauden mukana. Lista on omaperäisen raikas – aivan kuten rustiikilla ja moderneilla yksityiskohdilla leikittelevä sisustuskin. 

Osoite: Calle Calderón De La Barca 6, Malaga. www.taperiaorganica.com

Mimo Vegan Bistro – vegaanibistro Malagan Sohossa

Tämä paikka tuntuu täyttävän kaikki vastuullisen matkailijan vaatimukset. Mimon keittiö taikoo luomusta, lähiruoasta ja kausituotteista terveellistä mutta upean houkuttavaa ja värikästä vegaaniruokaa. Annokset on tehty innovatiivisella otteella ja niitä saa nautiskella suloisessa ja uniikissa miljöössä. Myös janon voi sammuttaa paikallisin tuottein. Lähituottajat on huomioitu niin olut- kuin viinilistalla.

Osoite: Calle Vendeja, 29, Malaga. www.facebook.com/mimovegan/

Mimo Vegan Bistro © Tuulia Kolehmainen
Mimo Vegan Bistro © Tuulia Kolehmainen

Vegetalia suomalainen kasvisravintola Fuengirolassa

Suomalaisomisteinen ravintola tarjoaa lakto-ovokasvis- ja vegaaniruokaa noutopöydästä ja mukaan vietäväksi. Konsepti on toiminut jo pian 25 vuotta. Kun kasvislounasravintola avasi ovensa, se oli erikoisuus. Nykyisten ruokatrendien aikana kaupungissa on paljon muitakin toimijoita. Vegetalia erottuu monipuolisella lounaallaan ja kodikkaan värikkäällä miljööllään.

Osoite: Calle Santa Isabel, 8, Fuengirola. www.restaurantevegetalia.com/fi/

El Vegetariano de la Alcazabilla – kasvisravintoloiden pioneeri Malagassa

Kasvissyöjää hemmotellaan hummuksella, yrttitahnoilla, kasvispihveillä, musakalla ja gazpacholla. Suuri osa ruuista sopii lakto-ovovegetaristeille, mutta osan annoksista voi tilata myös vegaanisena ja gluteenittomana. El vegetariano de la Alcazabilla on omalaatuinen yhdistelmä muun muassa espanjalaista, marokkolaista, argentiinalaista ja italialaista keittiötä. Perheomisteinen ravintola on jakanut kymmeniä vuosia rakkauttaan terveelliseen ruokaan uniikissa paikassa Málagan arabilinnan muurien vierustalla.

Osoite: Calle Pozo del Rey, 5, Malaga. www.elvegetarianodelaalcazabilla.com/

Mercado Gourmet Sabor a Málaga lähiruokakojuja Torremolinosissa

Torremolinosin keskustaan avattiin vuonna 2021 Sabor a Málagan gourmet-tori eli ruokatori, jonka eri kojuista saa vain lähiruokaa. Paikallista on myös ruokalista, jossa on hyvin tyypillisiä andalusialaisia annoksia, kuten majoneesi-perunasalaatteja, gazpacho-keittoa, friteerattuja kala-annoksia, simpukoita, jättikatkarapuja ja juustolautasia. Paikkakin huokuu perinteitä. Se on tunnelmallinen entinen kauppahalli, joka oli välillä kaupungintalona, ja on nyt entisöity ja muutettu ruokatoriksi. 

Osoite: Plaza de la Independencia, Torremolinos. www.facebook.com/Mercado-Gourmet-Sabor-a-M%C3%A1laga-Torremolinos-102401585282226/

Ecomercados Costa del Sol  – Kiertävät luomumarkkinat

Guadalhorcen laaksossa eli ihan Malagan kyljessä tuotettujen luomutuotteiden markkinat kiertävät rannikon kaupunkeja viikonloppuaamupäivisin. Tarjolla on vain EU:n lehtimerkin saaneita tuotteita. Näitä lähiluomutuotteita voi ostaa kello 9–14 Fuengirolan satamasta joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai, Benalmádenan torilta aina kuun kolmas sunnuntai ja Mijasista (La Cala) kuun viimeisenä sunnuntaina. Aikataulun ja tarkat sijainnit näkee verkosta guadalhorceecologico.org.

Osoite: vaihteleva. www.guadalhorceecologico.org/menu/18/Calendario%20del%20EcoMercado

El Cambio – luomupuoti Malagan vanhassakaupungissa

Etenkin luomuelintarvikkeisiin, -kosmetiikkaan ja luontaistuotteisiin erikoistunut biokauppa tarjoaa monipuolisen valikoiman paikallisia ja kansainvälisiä tuotteita. Vaikka pääpaino on pakatuissa elintarvikkeissa, on liikkeessä myös pieni tuoreosasto. El Cambio erottuu palvelullaan sekä sillä, että on auki myös sunnuntaisin toisin kuin suuri osa muista myymälöistä.

Osoite: Calle Carretería, 39, Malaga. www.elcambio.net/es/

  • Kuuntele Ekotrippi-podcast, jossa Aurinkorannikon Tripsterimme Eeva-Maria Hooli kertoo vegekuulumisia Málagasta ja Costa del Solilta.

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *