Helsinki: Tuska 2016 yllättää – muttei liikaa!

Tuska Open Air Metal Festival 1.-3. heinäkuuta, Suvilahti

Viikonloppuna hevi raikaa tutusti ja turvallisesti Suvilahden täydeltä. Suurimpina vetonauloina lavaa takovat Testament, Anthrax, Katatonia, Ghost, Gojira, Children of Bodom ja Behemoth. Mitä uutta 19. Tuska tarjoaa sen ohella, että kakkoslavan korvaa Helsinki-teltta ja lupa illan lisätunteihin on viimein saatu?

1. Metallihaastattelut.

Scott Ian / Anthrax. Kuva: tuska-festival.fi
Scott Ian / Anthrax. Kuva: tuska-festival.fi

Circon tiloissa Solmusalissa kokeillaan mielenkiintoista konseptia: tuodaan artisteja ja hevimaailman taustaväkeä haastatteluihin ja keskusteluihin yleisön eteen. Väkeä saliin mahtuu noin sata henkeä, eikä paikkoja voi varata ennakkoon, joten ole ajoissa!

Luvassa on muun muassa Testamentin Alex Skolnickin (pe klo 17) ja Anthraxin Scott Ianin (la klo 17) haastattelut sekä keskustelupaneeli Helvetin mustaa – Pimeyden estetiikka nykymetallissa (la klo 15.30). Kommentoimassa ovat kauhukirjailija Marko Hautala, tutkivat muusikot Titus Hjelm ja Kimi Kärki sekä musiikkitoimittaja Matti Riekki. Perjantain keskustelutilaisuudessa (klo 18.30) taas aiheena on mielenterveys. Äänessä ovat ERROR – Mielen häiriöitä -kirjan tekijä Elina Järvi, kirjaan haastateltuja henkilöitä ja vetäjänä toimiva toimittaja Klaus Flaming.

Erikoisohjelman lisäksi järjestetään myös perinteisiä meet&greet-nimmaritilaisuuksia. Lue Narinkkatorin Tuska-kiskan meet&greet-tilaisuuksista ja torstain TUSKA-JOOGASTA (Tuska Musta Jooga Open-Air) täältä!

2. Swallow the Sun soittaa joka päivä.

Swallow the Sun. Kuva: tuska-festival.fi
Swallow the Sun. Kuva: tuska-festival.fi

Viime vuonna triplalevyn Songs From the North julkaissut jyväskyläläisyhtye Swallow the Sun tekee Tuskassa erikoisen ratkaisun ja esittää joka päivä yhden levyistä kokonaan. Perjantaina StS esiintyy Radio Rock -päälavalla klo 15.45 ja sunnuntaina klo 17.40 Inferno-lavalla. Lauantaina Solmusalissa klo 19 kuullaan trilogian akustinen levy akustisena keikkana, ja mukaan pääsevät kuulijat on arvottu tällä viikolla.

3. Yllättäjät Avantasia ja Circle – ja Lordi.

Circle. Kuva: tuska-festival.fi
Circle. Kuva: tuska-festival.fi

Suomessa ensimmäistä kertaa esiintyvää saksalaista metalliooppera Avantasiaa moni on pitkään toivonut kyläilemään. Radio Rock -päälavalla perjantaina kello 22 nähdään Tobias Sammetin lisäksi laulamassa Eric Martin, Michael Kiske, Bob Gatley, Jørn Lande ja Ron Atkins.

Tuskan vähiten metalliyhtye ja eniten outo siivekäs on tänä vuonna porilainen legenda, jo 31 levyä julkaissut Circle. Hypnoottinen junnaus täyttänee lavan, kun Jussi Lehtisalon kokeellinen psykedelia-progejengi valloittaa viimein myös Tuskassa. Häröilyn sijainti: Kattilahallin Inferno Stage lauantaina kello 14.55.

Lordi on elänyt suuren yleisön näkökulmasta hiljaiseloa euroviisuvoiton 2006 jälkeen siitä huolimatta, että Suomen markkinointipuheissa yhtye aina mainitaan. Nyt Lordi juhlii 10 vuoden takaista viisuvoittoa The Arockalypsen 2006 Redux -show’n muodossa eli tietenkin luvassa on myös Hard Rock Hallelujah! Lordi esiintyy perjantaina klo 17.50 Radio Rock -päälavalla.

Vinkki! Tsekkaa japanilainen Man With A Mission perjantaina Inferno-lavalla klo 19.45! Tokyo Tanakan luotsaama yhtye saattaa sittenkin olla Circleäkin omaperäisempi, ainakin ulkoisesti. Tuskan oma sivu kuvailee näin:

Susia vai ihmisiä? Bändi kertoo alkuperäkseen Jimi Hendrixin yrityksen luoda täydellinen elämänmuoto. Jimi myöhemmin jäädytti sudet Antarktikalle vuosikymmeniksi, mutta nyt poppoo on herännyt jälleen. Japanista ponnistava poppoo yhdistelee tehokkaasti Hard Rockia, Metallia ja Dance Poppia ja kylkeen vielä eläimellinen liveshow. Melkonen keitos, sano. Ehdottomasti tarkastamisen arvoinen.

Kun on Hard Rockia ja Metallia ja vieläpä Dance Poppia isolla alkukirjaimella, lienee tosi kyseessä!

4. Sisäänpääsylippu t-paidan muodossa.

Tuskalippupaita
Tuskalippupaita

Miksi ostaa paperi- tai puhelinlippu, jos tarjolla on lippu, jonka voi pukea ylleen? Samalla vaivalla on kätevä hoitaa festaripaitahärdelli. Tuska tarjosi tänä vuonna t-paitalippua, jossa kussakin on yksilöllinen viivakoodi. Paidalla saa lunastettua kolmen päivän rannekkeen, ja yhden päivän lipun ollessa kyseessä paita on pidettävä päällä ainakin portille saakka – sitten sen voi riisua ja antaa Tuska-lihasten leiskua. Paitalippujen myynti on päättynyt.

5. Lisää ruokaa!

Aikoinaan kasvissyöjä sai Tuskassa ranskanperunoita sellaisenaan tai ketsupilla. Nykyään Tuska muistaa helliä vegevatsojakin. Viime vuonna lanseerattu ”Black Dining” tarjoaa festarin päävärin eli mustan värisiä ruokia. Muun muassa mustamakkarahodarin ja lakusiirapin lisäksi tarjolla on Black & white seitan burger (15e). Paikan päällä myyvät sapuskojaan laidasta laitaan myös Eatos, Fafa’s, Namaskaar, Happie’s ja Tuskan burgerit. Toki Tuskassa myös samppanjaa saa. Kaukana on siis kalja&roiskeläppä-kombo. Eipäs vaineskaan olekaan – Alepan ruokarekka pizzalättyineen päivystää paikalla, no huh helpotus!

LUE Tuskan esiintyjistä ja aikatauluista ja seuraa Tripsteriä. Luvassa käytännön vinkkejä, kunhan festari pääsee käyntiin!

Ensi kesänä 20-vuotisjuhla! Tuska-muistojaan kuvien ja tarinoiden muodossa voi jakaa kuvapankkiin ensi vuoden 20-vuotisjuhlaa ja silloin julkaistavaa Tuska 20 vuotta -kirjaa varten. Kirjan kirjoittaa Jone Nikula ja kustantaa Like. Kuvapankki täällä.

Tuska 2015 After Movie:

Lue lisää Tripsterin Helsinki-vinkkejä:

10 tärppiä Helsingin kesään

Helsingin kesäelokuvat ja filmifestivaalit

Helsingin kesän rockfestivaalit ja klubikeikat

© Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *