Tripsterin suosikit – 10 x kiinnostava nähtävyys

Mikä nähtävyys matkalla ainakin kannattaa kokea? Tripsterit vinkkaavat nähtävyyspaljoudesta omat suosikkinsa, jotka eivät välttämättä ole niitä kaikkein mainostetuimpia. Matkalla Barcelonaan, Lissaboniin, Roomaan, Prahaan, Islantiin, Tukholmaan, Irlantiin, Kaliforniaan, Tokioon tai Espooseen? Tsekkaa tästä kohteiden kiinnostavin nähtävyys.

Casa Vicens / Barcelona

Gaudín Casa Vicens Gràciassa © Tuulia Kolehmainen
Gaudín Casa Vicens Gràciassa © Tuulia Kolehmainen

Paula Kultanen Ribas: “Casa Vicens on arkkitehtinero Antoni Gaudín ensimmäinen työ, mutta yleisölle se avattiin vasta kaksi vuotta sitten. Merkittäväksi rakennuksen tekee se, että sitä pidetään Barcelonan ensimmäisenä modernistitalona – eli art deco -tyylin ystäville ihan must nähtävyys, kun Casa Batlló ja Ristiriitaisuudenkortteli, Casa Milà ja Sagrada Família on jo koluttu.

Casa Vicens kuvastaa upeasti Gaudín inspiraation lähteitä: välimerellisyyttä ja arabivaikutteista eksotiikkaa. Palmujen ympäröimä talo on upea ulkoa ja sisältä eikä sisälle päästetä liikaa porukkaa kerralla, joten sisätilojen psykedeelisiä värejä, ornamentteja ja koristekaiverruksia pääsee ihailemaan rauhassa. Muista käydä myös kattoterassilla.

Pääsylippu kannattaa ostaa etukäteen. Lippuoston yhteydessä saat valita vierailulle tarkan kellonajan, jonka ansiosta nähtävyydessä säästytään Gaudín muille taloille tyypilliseltä tungokselta.”

Osoite: Carrer de les Carolines 18–24. Metro: L3 Fontana (Gràcia)

Varaa liput yhteistyökumppaniltamme:

Lue myös muista Barcelonan nähtävyyksistä:

Tripsteri matkaopas Barcelona, Paula Kultanen Ribas ja Tuulia Kolehmainen
Tripsteri App Barcelona banneri

Lissabon / Arco da Rua Augusta

Arco da Rua Augusta © Visit Lisboa
Arco da Rua Augusta © Visit Lisboa

Saara Helkala: “Yksi suosikkinähtävyyksistäni Lissabonissa sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla, kuuluisalla Praça do Comercio -aukiolla. Silti se on vähemmän tunnettu kuin moni muu näköalapaikka.

Tämä 1700-luvun lopussa rakennetun kaaren ylätasanne remontoitiin ja avattiin yleisölle vasta vuonna 2013. Muutaman euron pääsymaksua vastaan pääset ihastelemaan yhtä upeimmista näköaloista koko kaupungissa. Jokaikinen kerta sen nähdessäni muistan asuvani yhdessä maailman kauneimmista kaupungeista. 

Nähtävyys on auki joka päivä ja sinne kannattaa mennä joko aikaisin aamulla tai auringonlaskun aikaan.”

Osoite: Rua Augusta 2.

Varaa liput yhteistyökumppaniltamme:

Tripsteri Lissabon matkaopas

Rooma / Pantheon

Pantheon, Rooma
Pantheon, Rooma

Anu Rinkinen: “Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikin ajan temppeli ja kaupungin upeimpia nähtävyyksiä. Pakanatemppeli säilyi läpi keskiajan muuntautumalla S. Maria ad Martyres –nimiseksi kirkoksi. Alun perinhän Pantheon rakennettiin pakanajumalten temppeliksi, ja sen nimi tarkoittaakin kaikkien jumalten temppeliä: pan theon (kreik).

Pantheonin kupoli on maailman suurin muuraamalla valmistettu kupoli. Sen läpimitta on 43,30 metriä, ja se on tehty muurilaastista ja tuffikivestä.

Suurmiesten lisäksi Pantheoniin on haudattu kuuluisa taiteilija Raffaello (k. 1520), joka itse oli valinnut Pantheonin hautapaikakseen.”

Osoite: Piazza della Rotonda

Varaa liput yhteistyökumppaniltamme:

Tripsteri matkaopas Rooma

Praha / Kansallismuseo

Praha / Kansallismuseo
Praha / Kansallismuseo

Siru Valleala: ”Vuosia remontin kourissa olleeseen Prahan tunnettuun maamerkkiin pääsee jälleen kurkistamaan. Käynti kannattaa, sillä loistelias rakennus itsessään on nähtävyys, vaikket osuisikaan näyttelyn aikaan paikalle. 

Václavské náměstín päässä kohoava uusrenessanssityylinen kansallismuseo rakennettiin kansallisen heräämisen symboliksi vuosina 1885–1890. Aulan jylhä marmoriportaikko johtaa halliin, joka on koristeltu 60 kansallissankarin patsaalla. Museota on moukaroitu muun muassa venäläismiehittäjien toimesta, ja seinissä yhä näkyy hentoja luodinreikiä. Käy tutustumassa komean, palatsimaisen rakennuksen yksityiskohtiin.”

Osoite: Václavské nám. 68, nm.cz

Jonon ohi museoon:

Tripsteri matkaopas Praha, Siru Valleala ja Antti Helin
Tripsteri App Praha banneri

Islanti / Golden Circle

Kultaisen kierroksen kliimaksi: purkautuva Strokkur. Kuva: clry2/Flickr CC 2.0
Kultaisen kierroksen kliimaksi: purkautuva Strokkur. Kuva: clry2/Flickr CC 2.0

Satu Rämö: “Kultainen kierros on tiivistetty esitys Islannin upeasta luonnosta ja mielenkiintoisesta historiasta. Se on Islannin suosituin nähtävyyskierros, eikä suotta. Golden Circle on todella hieno tapa tutustua lyhyessä ajassa Islannin luontoon ja maisemiin ja historiaan.

Golden Circle on myös vastuullisen matkailun näkökulmasta hyvä valinta täysin koskemattomaan luontokohteeseen verrattuna, sillä sen ympärille on luotu luontoa suojaava infra.”

Varaa liput yhteistyökumppaniltamme:

Tripsteri matkaopas Islanti, Satu Rämö
Tripsteri App Islanti -sovellus

Tukholma / ABBA-museo

Abba-museossa katsomassa interaktiivisia videoita
ABBA-museossa voi äänittää oman hitin. Kuva: Franklin Heijnen, flickr.com, CC BY-SA 2.0

Soile Vauhkonen: “ABBA-museo on todella onnistuneesti luotu elämys! Infoa ja taustatietoja on sopivasti ja suurimmaksi osaksi videomuodossa. Museossa pääsee myös laulamaan ABBAn hittien tahdissa äänityskopissa tai yhtyeen viidentenä jäsenenä esiintymislavalla. Esitykset tallennetaan, ja niitä voi kuunnella ja latailla jälkikäteen netistä: pääsylipussa on koodi, jolla omia nauhoituksia voi kuunnella.

Parasta antia lienee kuitenkin museon tunnelma. On hauska katsella ja kuunnella, kun ihmiset museossa kuljeskellessaan hyräilevät ja lauleskelevat ABBAn lauluja. Taatusti erilainen museokokemus!

Samassa yhteydessä sijaitsee myös Swedish Music Hall of Fame, jossa voi tutustua ruotsalaisen musiikin historiaan ja merkittävimpiin yhtyeisiin ja kappaleisiin.

Museoon kannattaa hankkia lippu ja varata vierailuaika etukäteen. Pienet lapset (alle 7-vuotiaat) pääsevät sisään ilmaiseksi.”

Varaa liput yhteistyökumppaniltamme:

Tripsteri App Tukholmaa banneri

Irlanti / Cliffs of Moher ja upea länsirannikko

Cliffs of Moher. Kuva: Moona Laakso
Cliffs of Moher. Kuva: Moona Laakso

Moona Laakso: “Irlannin länsirannikko on pakko kokea! Jos aikaa ei ole 2500 kilometriä pitkän, maailman pisimmän yhtenäisen rannikkotien läpiajoon, kohokohdat voi kokea jo päivässä.

Päivän aikana ehtii nähdä 214 metriä korkeat merestä kohoavat Cliffs of Moherin kalliojyrkänteet, käydä Aransaarilla tutustumassa aitoon irlantilaiseen tunnelmaan, nähdä Doolinin soman kylän ja Burrenin historiallisen kivikkoalueen.

Länsirannikko on täynnä upeita luontokohteita, musiikintäyteisiä kyliä ja iloisia irkkuja!”

Varaa liput yhteistyökumppaniltamme:

Tripsteri matkaopas Irlanti, Moona Laakso

Kalifornia / Punapuut

Auringon maaginen valo lävistää Muir Woodsin punapuut. Kuva: Julian Fong, Flickr.com, CC 2.0.
Auringon maaginen valo lävistää Muir Woodsin punapuut. Kuva: Julian Fong, Flickr.com, CC 2.0.

Reetta Kemppi: “Muusikko Moby kertoi hiljattain tuntevansa samaa ehdotonta rakkautta Kalifornian punapuita kohtaan kuin hän tunsi vodkaa ja kokaiinia kohtaan. Tämä rakkaus saa muusikon ajamaan tuntienkin mittaisen matkan punapuiden juurelle aina, kun hän lähimaisemissa vierailee.

Punapuissa onkin jotakin maagista ja iätöntä, ne ovat eläneet täällä kauan ennen meitä. Runkojen lomasta pilkistävät auringon säteet ja pohjoisessa sumun harso tekevät punapuumetsissä oleskelusta taianomaisen.

Pohjoisen Kalifornian rannikon läheisyydessä punapuita voi nähdä vähän missä vain aina San Franciscon keskustasta lukuisiin laajempiin luontoalueisiin. San Franciscosta voi tehdä retken vaikkapa Muir Woodsiin tai vähän kauemmaksi Armstrong Redwoods State Natural Reserve -alueelle, joissa kasvaa lähes 80-metrisiä ja jopa tuhatvuotisia puita.

Punapuista tiettävästi korkein, lähes 116-metrinen Hyperion, kasvaa yleisölle tuntemattomassa sijainnissa Redwood National State Parksissa Kalifornian pohjoisilla rajoilla. Pohjois-Kaliforniassa voi myös seikkailla automatkalla Avenue of Giantsin punapuutiellä ja ajaa läpi Myers Flatissä tai Leggettissä sijaitsevien punapuiden runkojen läpi. Lisää punapuita löytyy Oregonin puolelta.

Rannikon punapuiden sukulaiset, mammuttipetäjät (giant sequoia) ovat tilavuudeltaan maailman suurimpia puita. Niistä suurimmat voi nähdä Sierra Nevadan vuoristossa Sequoia ja Kings Canyon National Park -kansallispuistoissa.”

Osta liput punapuumetsäretkelle:

Tripsteri Kalifornia matkaopas

Tokio / Meiji Jingu -pyhäkkö

Meiji Jingu -pyhäkkö
Meiji Jingu -pyhäkkö

Siru Valleala: “Meiji-keisarille ja keisarinna Shokenille omistettu kaunis shintopyhäkkö on rauhan tyyssija ja lempipaikkojani Tokiossa. Yoyogin humisevassa metsikössä sijaitsevan pyhäkön puistossa kasvaa 12 000 puuta – ja eri puulajeja on 365!

Meiji Jingulla näkee usein perinteisiä hääkulkueita, ja uudenvuoden aikaan metsän kujat täyttyvät tuhatpäisestä jonottajajoukosta, kun perheet ja ystävykset käyvät toivomassa onnea alkavalle vuodelle. Meiji toimi Japanin keisarina 1860-luvun murroskaudella, kun valta vaihtui Tokugawan feodaalijärjestelmästä keisarijärjestelmään.

Meijin pyhäkkö valmistui vuonna 1920. Se rakennettiin perinteisellä nagarezukuri-tyylillä keisaripariskunnan suosiman iirispuutarhan alueelle. Pyhäkkö jouduttiin pystyttämään uudestaan toisen maailmansodan tuhojen jälkeen. Käy täällä tankkaamassa annos harmoniaa!”

Osoite: 1-1 Kamizonocho

Lähde temppelikierrokselle Meijiin ja muihin Tokion tunnelmallisiin pyhiin paikkoihin.

Tripsteri matkaopas Tokio, Siru Valleala
Tripsteri App Tokio

Espoo / Näyttelykeskus WeeGee

Pentagonal Mirror Tunnel, Olafur Eliasson, WeeGee © Tuulia Kolehmainen
Pentagonal Mirror Tunnel, Olafur Eliasson, WeeGee © Tuulia Kolehmainen

Paula Kultanen Ribas: “Näyttelykeskus WeeGee on Suomen suurin ja monipuolisin museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien keskus, joka on yksinkertaisesti pakko kokea!

WeeGee käsittää kokonaiset neljä museota: Suomen vuoden museoksi 2018 valittu Espoon modernin taiteen museo – EMMA, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen Kellomuseo. WeeGeen tiloissa toimii niin ikään erinomainen museokauppa EMMA Shop sekä kahvila-ravintola-viinibaari Lumiére. Näyttelykeskuksen takapihalla sijaitseva hätkähdyttävän keltainen “lentävä lautanen” on vuonna 1968 valmistunut Futuro-talo, jota pääsee tarkastelemaan sisältäpäin touko–syyskuussa.

Osta ennakkolippu:

Tripsteri App Espoo

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *