Tripsteri Costa del Sol -kirja avaa Aurinkorannikon aarteet

Tripsterin kattava opaskirja vie Costa del Solille eli Espanjan Aurinkorannikolle. Oppaan sivuilla kymmenen vuotta Málagassa asunut toimittaja Eeva-Maria Hooli jakaa kaikkein parhaat vinkkinsä kotirannikolleen. Kirja ohjaa nähtävyyksien lisäksi paikallisten suosimiin paikkoihin. Opas sopii niin luontoseikkailijalle, kulinaristille, kulttuurista kiinnostuneelle, lasten kanssa reissaavalle kuin alueelle muuttoa suunnittelevalle.

Eeva-Maria kertoo nyt Tripsteri Costa del Sol -oppaan syntyprosessista. Osta tämä monipuolinen opaskirja esimerkiksi hyvästä tarjouksesta Suomalaisesta kirjakaupasta.

Kirjani on ylistyslaulu tälle ihanalle rannikolle, jota olen saanut kutsua kodiksi jo kymmenen vuotta. Nyt pitää heti todeta, ettei asetelma ole ihan niin sinisilmäinen kuin ensimmäisestä lauseesta voisi päätellä. Tiedän kyllä, että monien mielessä – tai ennakkoluuloissa – on ajatus, että täällä on liikaa matkailijoita, liikaa suomalaisia, liikaa turistikrääsää ja liikaa rantahotelleja.

Toki yllämainittuja asioita löytyy, mutta Costa del Sol ei ole mikään matkailijoita varten rakennettu lomakulissi vaan yksi Euroopan vanhimmista asuinpaikoista, luontoihmisen aarreaitta ja gastronominen herkkukori. Costa del Sol hemmottelee aisteja, sädehtii valoa ja  väreilee elämäniloa. Se on pala tulista, kaunista, mystistä ja kulttuurillisesti rikasta Andalusiaa.

Málagan vanhakaupunki. @Eeva-Maria Hooli

Ylistyslauluksi sanon kirjaa siksi, että sen kautta saan kailottaa ilmoille ihania vinkkejä, joita olen kerännyt retkireppuuni, pieneen käsilaukkuuni ja kameran muistikortilleni jo vuosien ajan. Matkaan mahtuu rauhallisia turkoosina kimaltavia poukamarantoja, elämää kuhisevia terassibaareja, huvittavia anekdootteja ja flamencomusiikkia viinikellareissa. Lisäksi mukana on arabihistorian kaivelua, tanssiaskelia allasbaarissa, ihastuksen huokauksia vuorten huipuilla ja juuri avotulella paistettua tuoreen kalan makua.

Málaga on kiehtova ja charmikas

Muutin Málagaan paikallisen puolisoni kanssa vuonna 2013 ja asuin ensimmäiset kahdeksan vuotta tuossa ihanassa ja historiallisessa kaupungissa, joka hehkuu elämää vuoden ja vuorokauden ympäri. Kaupungin kiivas rytmi veti puoleensa ja asuimmekin aivan vanhankaupungin sykkeessä useamman vuoden.

Omalta takorautaparvekkeeltani ihmisvilinää ja vuosisatojen hiomia kadunkulmia katsellessani tunsin eläväni unelmaani. Sain myös seurata Málagan kuoriutumista hieman rapistuneesta ja sottaisesta kaupungista kauniiksi ja kiinnostavaksi Välimeren helmeksi. Entisöinti- ja kehitysprojektit ovat tuoneet uutta charmia, teknologiaa, museoita ja kauniin ranta- ja satama-alueen – sekä paljon matkailjoita.

Asuin sitkeästi Málagassa, vaikka kävin töissä suomalaiskeskittymässä Fuengirolan Los Bolichesissa. Toimin sen ytimessä suomalaisen lehden toimittajana. Málaga kuitenkin veti puoleensa. Lisäksi kulkeminen ympäri rannikkoa ei haitannut – nautin vain, kun sain nähdä ja tutkia töissä ja vapaa-ajalla rannikon eri kolkkia.

Benalmádena @Eeva-Maria Hooli

Valkoiset kylät hurmaavat

Heti ensimmäisinä vuosinani rakastuin Málagan vanhankaupungin lisäksi andalusialaiseen maaseutuun – etenkin sen valkoisiin kyliin. Niiden tunnelma on hieman rappioromanttinen, lukuun ottamatta muutamia silloitellumpia matkailuun panostaneita kyliä. Minulle kylät ovat kauniita kaikissa muodoissa.

Valkoisten kylien viehätys syntyy ennen kaikkea kapeista ja portaikkoisista kujista, piilotetuista andalusialaispatioista, värikkäistä ovista ja ikkunaluukuista, räikeistä kaakeleista ja söpöistä aukioista. Ja andalusialaisista ihmisistä! Useimmiten maisemat kylistä ovat hulppeat, koska kylät on rakennettu tuhansia vuosia sitten joko roomalaisten tai arabien toimesta strategisesti kallioiden kielekkeille ja vuoren rinteille. Eräs upealla paikalla seisova kaunis kylä on Mijas Pueblo.

Mijas Pueblo. @Eeva-Maria Hooli

Lopulta elämäntilanne ja pandemia tekivät rauhallisimmista seuduista houkuttelevammat. Päädyimme tuoreena lapsiperheenä muuttamaan Mijasin vuorenrinteille, joilta saan nyt katsella hurmaavia vuorimaisema, mäntymetsiä sekä alhaalla siintäviä kaupungin siluettia ja Välimerta. Siellä ja sieltä käsin syntyi myös kirja Tripsteri Costa del Sol.

Kirjaa kootessani sain taas kerran kiertää tätä rantakaistaletta. Joissain paikoissa olin käynyt varmasti jo kymmeniä kertoja, mutta mahtuipa joukkoon myös uusia yllätyksiä. On kihelmöivää ajatella, että Málaga, joka on yksi Euroopan vanhimmista edelleen asutuista kaupungeista 2700 vuoden iällään, voi muuttua niin paljon kymmenessä vuodessa.

Etenkin liikkeiden, ravintoloiden ja baarien perässä on hankala pysyä, niin tiuhaan ne vaihtuvat. Toisaalta tietyt rakastetut paikat ovat olleet esimerkiksi ravintolakulttuurin kivijalkoja kymmeniä ja jopa satoja vuosia. Costa del Sol kuiskii historian kaikuja mutta myös seuraa kansainvälisiä trendejä – myös gastrnonomiassa. Ravintolatarjonta on loputun, ja kaikkia suosituksia olisi mahdotonta saada yhteen kirjaan.

Nerja, Playa de Calahonda. @Eeva-Maria Hooli

Costa del Sol yllättää, kun antaudut seikkailulle

Toivon, että kirjan kautta lukija saa kattavan yleiskäsityksen Costa del Solista ja huomaa, että rannikko on huikean monipuolinen. Tämän reissukohteen nimeä ei tarvitse mainostaa, se tunnetaan kyllä, mutta silti alueen huima kulinaristinen, maisemallinen, historiallinen, kulttuurillinen ja viihteellinen anti on monelle täysi yllätys.

Alueen kaikkiin hienouksiin ja hauskuuksiin pääsee tutustumaan helposti, jos vain nousee pois hotellin uima-altaan reunalta tai Suomi-ravintolan terassilta ja lähtee tutkimaan seutua avoimin mielin – tietenkin Tripsteri Costa del Sol -opas kädessään.

Málagan feria-juhlien ilonpitoa. @ Eeva-Maria Hooli

Tripsteri Costa del Sol -kirjan alussa olen laittanut pähkinänkuoreen, mitä rannikolla ainakin kannattaa kokea sekä tietoa alueen historiasta, kulttuurista ja maantiedosta. Avaan myös andalusialaisuutta ja paikallisten mielenmaisemaa sekä perinteistä ruoka- ja ravintolakulttuuria. Kirjan ydin on kohdeopas, jossa kierretään pääkaupunki Málagassa sekä kymmenessä rannikon pikkukaupungissa. Niihin kuuluvat muun muassa Nerja, Estepona, Marbella, Mijas, Benalmádena, Torremolinos ja Fuengirola.

Kirja astuu myös pikkuisen rannikolta sivuun, nimittäin läheisiin vuoristokyliin, patikkapoluille ja päiväretkille Málagan provinssin sisämaahan. Noin tunnin ajomatkan päässä on valtavasti nähtävää, kuten rotkojen kaupunki Ronda, Caminito de Rey -kanjonireitti ja El Torcalin luonnonpuisto. Lisäksi kirja vinkkaa hotellivaihtoehdoista, tarjoaa paljon käytännön tietoa ja vastaa matkailijoiden yleisimpiin kysymyksiin. Tripsteri-sarjassa eettisyys ja vastuullisuus on tietenkin huomioitu.

Espetos eli tikkusardiinit. @Eeva-Maria Hooli

Kymmenet tuhannet suomalaiset käyvät, oleskelevat ja lomailevat Málagan ympäristössä, mutta harmillisesti monen kosketus alueeseen jää hyvin pintapuoliseksi. Joku jättää kokonaan matkustamatta tänne ennakkoluulojen vuoksi. Toivottavasti Tripsteri Costa del Sol -matkaopas saa sinut inspiroitumaan tai lähtemään tutkimaan upeaa Costa del Solia.

Tervetuloa aurinkoon! ¡Bienvenidos a Costa del Sol!

Lue lisää Costa del Solista: Tripsteri Costa del Sol -sivusto

Kurkkaa Tripsterin hotellivinkit Costa del Solille.

Lue täältä lisää Málagan hotelleista.

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit:

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 01.03.2023 16:00

Nuo valkoiset kylät ovat tietysti sellainen nähtävyys, joka joskus pitäisi päästä vielä näkemään. Muutenkin kyllä paikka vaikuttaa näkemisen arvoiselta. Málaga oli meillä pitkään harkinnassa kevättalven matkalle, mutta päädyttiin lopulta Krakovaan. Eiköhän tuonne kuitenkin tule tulevaisuudessa vielä lähdettyä. Ja tosiaan, myös lähiseudulla riittää reilusti nähtävää.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *