Costa del Solin parhaat ekohotellit ja vastuullinen majoittuminen

Costa del Solilla on useita ekohotelleja ja muita vastuullisen majoittumisen mahdollisuuksia. Malagan seudulla voi yöpyä niin ekohostellissa, vegaanimajatalossa kuin luksusekohotellissakin.

*Kaupallinen yhteistyö: Espanjan matkailutoimisto (Tourspain)

Costa del Solin majoitustarjonta on todella laaja. Hotellien, hostellien, kotimajoitusten ja loma-asuntojen lisäksi valittavana on maaseutumajoituksia. Malagan provinssissa on myös valtava määrä – melkein 30 000 – lomavuokra-asuntoa eli niin sanottua Airbnb-kämppää. Viimeisin ei kuitenkaan ole se vastuullisin vaihtoehto.

Airbnb-majoituksen ongelmat

Lomavuokratoiminta nostaa paikallisten vuokratasoa etenkin kovaa matkailubuumia elävässä Málagan vanhassakaupungissa. Lomavuokra-asunnot myös vievät asuntoja pois paikallisten markkinoilta. Omistajille – joista suurin osa on sarjasijoittajia ja ulkomaalaisia – on jopa kannattavaa pitää asuntoa osan vuodesta tyhjillään vain saadakseen isoa tuottoa kesäsesongin aikana päivä- ja viikkovuokrauksella.

Costa del Solilla kannattaa miettiä pieniä persoonallisia hotelleja tai bed&breakfast-majoituksia, joissa tulot valuvat todennäköisemmin paikallisen laariin.

Kuuntele Tripsterin Ekotrippi-podcastistä lisää vastuullisesta majoittumisesta Aurinkorannikolla.

Costa del Solin ekohotellit

Ympäristöystävällisiä majoituskohteita hakevan kannattaa suunnata katse etenkin Malagan itäpuoliselle rannikolle, josta löytyy useita vihreisiin arvoihin panostavia hotelleja. Majoitusvaihtoehtoina ovat myös heti rannikolta nousevien vuorijonojen rinteillä, laaksoissa tai kylissä sijaitsevat pienet majatalot. Niiden omistajat usein asuvat samassa pihapiirissä ja jakavat luonnonläheisen elämäntapansa matkailijoiden kanssa.

Casa Siempre Viva

Kuva: © Casa Siempre Viva Hotel
Kuva: © Casa Siempre Viva Hotel

Torroxin kaupungin rannikolla, 50 kilometriä Málagasta itään, löytyy upea aikuisten ekohotelli. Se on rauhaa hakevan ja vihreitä arvoja vaalivan valinta, jossa pääsee lähellä luontoa. 

Casa Siempre Vivassa voi herätä luomumateriaaleista tehdyissä lakanoissa kanojen kotkotukseen. Siellä voi myös ihastella suurista ikkunoista – tai jopa suihkusta – hulppeita maisemia vehreälle Välimeren rannikolle ja napata luomupuutarhasta täytettä aamiaislautaselle.

Pientä luksusta ei ole unohdettu, kuten uima-allasta, joka on klooriton. Vierailija voi pulahtaa myös Välimereen, joka sijaitsee alle kilometrin päässä.

Passiivitaloon rakennettu hotelli kierrättää, välttää muovia ja paperia, tuottaa omaa aurinkoenergiaa ja tarjoilee luomu- ja lähiruokaa. Kaikki mahdollinen sänkyjä ja patjoja myöten on tehty ympäristösertifioiduista materiaaleista.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa.

Costa del Sol Sustainable Boutique Hotel

Kuva: © Costa del Sol Sustainable Boutique Hotel
Kuva: © Costa del Sol Sustainable Boutique Hotel

Nimensä mukaan vastuullinen putiikkihotelli ei sijaitse monen ekohotellin tapaan vehreässä ympäristössä vaan aivan Torremolinosin vilkkaiden hiekkarantojen vierustalla. Hotelli ottaa vihreyden huomioon etenkin uuden teknologian kautta. Hotelli on muun muassa palkittu Andalusiassa kestävän kehityksen palkinnolla ja sillä BREEAM-sertifikaatti. 

Modernista sisustettu ja vasta muutaman vuoden toiminut hotelli on panostanut vastuullisuuteen etenkin rakennusvaiheessa kierrätysmateriaaleilla ja energiatehokkuuden huomioiden. 

Majoittujien ympäristökuormitusta vähentää muun muassa se, että he voivat käyttää julkista liikennettä tai vuokrata sähköauton – latauspiste löytyy. Lentokenttäkin on viiden minuutin junamatkan päässä. 

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa.

MB HOSTELS PREMIUM ECO

Kuva: © MB HOSTELS PREMIUM ECO
Kuva: © MB HOSTELS PREMIUM ECO

Nerjassa sijaitseva vain aikuisia majoittava ekohostelli panostaa kestävään kehitykseen ja uusimpaan teknologiaan, joiden avulla se vähentää hiilijalanjälkeään ja vedenkulutustaan. Yleisilme on minimalistinen ja moderni.

Hostellin toiminta perustuu automatisoituun konseptiin. Sillä on nollalinja kertakäyttömuovin suhteen ja oma käyttöveden puhdistussysteemi, jonka ansiosta esimerkiksi puutarhan kasteluun käytetään kierrätysvettä. Kattoterassilta voi laskeutua hissin sijaan alas liukumäkeä pitkin.

Lisäksi aamupalalla tarjotaan vain lähiruokaa – Axarquian alueella tuotetaan valtavasti hedelmiä ja vihanneksia ympäri vuoden. Premium Eco sijaitsee lähellä Nerjan keskustaa ja meren rantaa, joten vierailijoiden on mahdollista liikkua jalan. Lisäksi hostelli tarjoaa käyttöön sähköpyöriä.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa.

Finca Pereila

Kuva: © Finca Pereila
Kuva: © Finca Pereila

Andalusialaisesta maalaiselämästä saa maistiaisen 30 kilometrin päässä Malagasta sijaitsevassa vegaanimajatalossa. Finca Pereila seisoo vehreässä laaksossa, pienen joenuoman vierustalla lähellä Coinin pikkukaupunkia.

Andalusialaismaalaistaloon tehdyn majatalon huoneet ovat yksikertaiset ja luonnonläheiset – kuten elämä talolla. Tarjolla on ainoastaan vegaaniruokaa, eikä taloon saa tuoda mitään eläinperäistä.

Aamulla voit nauttia joogaopetuksesta, päivällä vierailla läheisen kylän markkinoilla tai loikoilla altaalla ja illalla nauttia omistajapariskunnan valmistamasta vegaaniateriasta.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa.

Finca La Donaira

Kuva: © Finca La Donaira
Kuva: © Finca La Donaira

Finca La Donaira on luksus-ekohotelli syvällä andalusialaisella vuoristoseudulla, Malagan provinssin laidalla. Hevostilan valkoiset ratsut käyskentelevät aitauksissa, vesi liplattaa uima-altaassa ja tuuli tuivertaa 700 vuotta vanhassa rautatammessa.

Kansainvälisten matkailulehtienkin hehkuttamaan ekohotelliin saapuessa uppoutuu saman tien tyyneyteen ja rauhaan. Silmät lepäävät viimeistä piirtoa myöten kauniisti entisöidyssä maalaismiljöössä, jossa yhdistyvät rustiikki ja nykymukavuudet. Keho ja mieli taas saavat hoitoa kylpyläosastolla ja patikkapoluilla.

Yhdeksän designhuonetta käsittävän intiimin maalaistalon keittiössä tarjoillaan oman tilan luomuruokaa. Paikka ja palvelut ovat huikeita, mutta niin tosin ovat myös all-inclusive-hotellin hinnat.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa.

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *