Ikuisen kesän Almería – 5 x Espanjan aurinkoisimman helmen matkavinkki

Almería-artikkelin kaupallinen yhteistyö: Espanjan matkailutoimisto (Tourspain)

Andalusian Almería on oikea paikka lämmön ystäville: kyseessä on liki ikuisen auringon alue! Vuoden aikana Almerían maakunnassa on sadepäiviä alle 30. Biitsille siis – ja niitä riittää! Listasimme viisi vastustamatonta syytä ottaa kohteeksi juuri Almería.

Almería on kenties nimenä monille tuttu, mutta yllättävää kyllä, parisataa kilometriä Malagasta itään sijaitsevan Almerían rannikon helmistä useampi saattaa olla suomalaisille vielä tuntematon. Tiesitkö, että Andalusian Almeríassa viihtyi mainiosti myös John Lennon? Niin mainiosti, että hän 1960-luvulla sävelsi kuuden viikon visiittinsä aikana maailmankuulun Beatles-hitin Strawberry Fields Forever?

Lähtiessään takaisin Englantiin Lennon nappasi mukaansa Almeríasta aurinkolasit, muodoltaan pyöreät. Sittemmin pyöreistä laseista tuli hänen tavaramerkkinsä.

Almeríassa aurinkolasit ovat totisesti tarpeen, sillä aurinkoisia päiviä on vuodessa yli 320. Euroopan aurinkoisimpiin ja lämpimimpiin kuuluvalla seudulla lämpötila ei ole ikinä laskenut miinuksen puolelle. Kesällä voi olla hyvinkin kuuma, autiomaan kuuma – sijaitseehan Tabernasin aavikko, jota sanotaan Euroopan ainoaksi todelliseksi aavikoksi, 37 kilometriä Almerían kaupungista pohjoiseen.

Ei ole ihme, että Almerían 200 kilometrin mittainen rantaviiva ja monimuotoinen luonto vetävät puoleensa. Muista nämä hienot Almería-tärpit parhaalle aurinkolomalle:

1. Voit löytää täysin oman rauhan rannan

Almerían rauhan rannat. Kuva: Victor Poblete.
Cabo de Gatan luonnonpuistosta löytyy liki autioita rantoja. Kuva: Victor Poblete.

Koska lämpö on Almerían maakunnassa lähes lupaus, on rannoista tietenkin pakko tietää lisää. Vaikka espanjalaiset mielellään matkustavat Almeríaan sankoin joukoin, on seudulla silti yhä mahdollista löytää kokonaan oman rauhan rantakaistale. Cabo de Gata-Nijarin hengästyttävän kauniin luonnonsuojelualueen rantaviiva on erityisen otollista aluetta kuvitella olevansa yksin autiorannalla kaukana sivilisaatiosta.

Vesiurheilun ystävillä on Almeríassa hyvät mahdollisuudet sukeltamiseen, purjehtimiseen, kanoottiretkiin ja surfaukseen. Cabo de Gatan alueella on useita hyviä snorklausrantoja.

Biitsilista kurkattavaksi: Los Genoveses (San José), Las Negras, Los Muertos (Carboneras), Mónsul (Indiana Jones -elokuvasta tuttu), Aguadulce (Roquetas de Mar), Los Escullos (Níjar) ja Cala de las Sirenas.

Almerían rauhan rannat. Kuva: Victor Poblete.
Almerían rauhan rannat. Kuva: Victor Poblete.

2. Ilmaisia tapaksia ja garageviiniä

Sanovat, että Almeríassa tapakset ovat tyystin ilmaisia – onko näin? Asiaan liittyy seudun vakiintunut tapa tarjota juoman kylkeen aina jokin maukas suupala-annos, joka ei erikseen maksa mitään. Toisinaan voit jopa itse valikoida, millaisen ilmaisen lisukkeen saat.

Välimerellinen keittiö hurmaa Almerían kulkijat. Perinteinen talviruoka on patatas en ajopollo, aito hävikkiruoka: pannulle nakataan yli jääneitä perunoita ja kuivahtanutta leipää sekä mausteeksi valkosipulia ja manteleita. Tämä sekoitus kuullotetaan oliiviöljyssä, jonka jälkeen kaikki muussataan kastikkeeksi. Syntyy ajopollo, jonka joukkoon lisätään vielä perunoita ja hieman lientä. Lopuksi kovaksi keitetty kanamuna kruunaa todellisen talven lohturuoka-annoksen!

Makea jälkkäri on papaviejos, tyypillinen pääsiäisruoka, mutta herkkua on tarjolla ympäri vuoden. Sokerilla päällystetyt syväpaistetut pallerot ovat kuin minidonitseja – ja niissäkin on perunaa.

Ja sitten lasillinen viiniä! Andalusian viiniperinteet kurkottelevat tuhansien vuosien taa. Alueen takuuvarma lämpö on luonut erityisen otolliset olosuhteet viininviljelylle. Viinirypäleen tuotanto on nousussa, ja yhä useampia viinitiloja on aloittanut toimintansa. Osaa niistä kutsutaan ”garage”-lisänimellä, sillä monet starttaavat henkilökohtaisen intohimon ajamina hyvin pienestä ja perheyrityksinä.

Almerían viineissä on erilaisia vivahteita, sillä toiset ovat kehittyneet aavikko-olosuhteissa, toiset jokien varsilla. Kovin moni tuottaja ei myy viinejä maasta pois, joten älä unohda vierailla uniikkien makujen viinitiloilla!

Almería on tapasbaarien rento keidas. Kuva: Unsplash.
Almería on tapasbaarien rento keidas. Kuva: Unsplash.

3. Alcazaba on Alhambran linnoitusserkku

Almerían linnoitus on vanhaa maurilaista perua. Kuva: TourSpain
Almerían linnoitus on vanhaa maurilaista perua. Kuva: TourSpain

Kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin kuuluu maurien rakentama Alcazaban linnoitus. Se sijaitsee kukkulalla, jolta avautuvat näkymät kohti kaupunkia ja Almerianlahtea. Alcazaba ei ole yhtä tunnettu kuin läheisen Granadan Alhambra, mutta hieno se on yhtä lailla.

Linnoituksen rakennutti kalifi Abd al-Rahman III 900-luvun lopulla. Upeasti iltavalaistu linnoitus on jaettu useampaan osioon, joista osa, kuten Saliente Bastion, La Velan muuri ja Los Aljibes -rakennus on säilynyt muita paremmin.

Lue lisää Alcazaban linnoituksesta.

4. Luonnonpuisto Cabo de Gata-Nijar

Almería on luonnon huima seikkailukohde. Kuva: Victor Martin.
Almería on luonnon huima seikkailukohde. Kuva: Victor Martin.

Vuorten ja dyynien Cabo de Gata-Nijar on harvinaislaatuinen, vulkaaninen luonnonparatiisi noin 20 kilometrin päässä maakunnan pääkaupunki Almeríasta. Luonnonpuistossa voi vaikkapa vaeltaa, ratsastaa ja pyöräillä.

Cabo de Gatan niemimaalla on rantaviivaa yli 60 kilometriä, ja rannikkoalue on tarkasti suojeltu, minkä vuoksi snorklaajille on luvassa unohtumattomia maisemia. Kallioiden muodot ja laavarannat yhdistyvät vaaleaan hiekkaan paratiisimaisella tavalla.

5. Villin lännen lavasteissa

Tabernasin aavikko on tuttu lännenelokuvista. Kuva: Matthew Pablico
Tabernasin aavikko on tuttu lännenelokuvista. Kuva: Matthew Pablico

Palataan John Lennoniin, jonka patsas löytyy Almerían kaupungista. Lennon oli 1960-luvulla Almeríassa osallistumassa How I Won the War -elokuvan tekemiseen. Myös Ringo Starr ja George Harrison juhlivat Johnin kanssa tämän 26-vuotissyntymäpäiviä Almeríassa. Tuo elokuva on vain yksi sadoista, joita juuri Almeríassa on kuvattu.

Itse asiassa Almeríassa on nykyään huima nähtävyys: kokonainen villin lännen kylä – ja useampikin! Seudulla on kuvattu niin monta lännenelokuvaa, että viihdearvo on perusteltu. Tabernasin aavikko on kuin suoraan villistä lännestä, ja sen huomasi myös kulttiohjaaja Sergio Leone Clint Eastwood -klassikoineen. Hän monien muiden lailla huomasi myös sen, että aurinkoisessa Almeríassa on paljon valoa kuvata.

“Espanjan Hollywoodissa” on kuvattu muun muassa elokuvat Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, Conan – barbaari ja Arabian Lawrence. Myös Game of Thronesia on kuvattu Tabernasin seudulla.

Desierto de Tabernasissa voi vierailla villin lännen kulisseissa kolmessa teemapuistossa eli lavastetuissa cowboy-kaupungeissa, joissa voi kohdata karjapaimenien ohella myös pankkirosvoja, intiaaneja ja heiluvia saluunanovia. Myös Cabo de Gatan luonnonpuisto on suosittua kuvausaluetta.

Yksi teemapuistoista on nimeltään MiniHollywood.

Almerían kauneutta. Kuva: Pepe Saez.
Almerían merellistä kauneutta. Kuva: Pepe Saez.

Lue lisää Almerían luonnosta ja kulttuurihistoriasta

Lue Costa del Solin vastuullisista majoitusvinkeistä

Teksti: Siru Valleala

Kuvat: Unsplash & Tourspain

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

E. Laine 25.01.2023 16:01

It's so beautiful

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *