Kiertoajelu Andalusian aarteisiin

Lähde roadtripille satumaiseen Andalusiaan! Andalusia – jo alueen tarunhohtoinen nimi saa ajatukset väreilemään ja reissukengän vipattamaan kohti eteläisintä Eurooppaa. Kuskina Andalusian Tripsterimme Eeva-Maria Hooli.

Espanjan eteläkärki pursuaa historiaa ja elämäniloa. Se täyttää verkkokalvot huikeilla vuoristomaisemilla, ihastuttaa Välimeren tunnelmalla ja sekoittaa hiukset Atlantin tuulilla. Andalusia on kupliva kuin sen viinit ja värikäs kuin sen arabimenneisyys. Se kutsuu hyppäämään menopeliin ja tutkimaan aarteita.

Alle sopii yhtä hyvin surffipaku, avoauto tai polkupyörä. Minun autoni starttaa matkalle Málagasta – samasta paikasta, johon moni suomalainen Andalusian matkaaja lentää.

Lähtöateria Málagassa

  • Málaga, Alcazaba © Eeva-Maria Hooli
  • Málaga © Eeva-Maria Hooli
  • Málagan pääaukio © Eeva-Maria Hooli

Málagassa ei voi olla piipahtamatta Alcazaba-arabilinnan koristeisilla patioilla, Picasso-museossa, tyylikkäällä Calle Larios -ostoskadulla ja vanhankaupungin tunnelmallisilla katuterasseilla.

Kulttuurin ystävän lisäksi kaupunki hellii kulinaristeja. Tarjolla on niin trendikeittiöitä, tapasbaareja kuin chiringuito-rantaravintoloita, joiden vierustalla kalat kypsyvät grilliveneissä. Maista ainakin boqueroneja. Kyseessä on kaupungin nimikkokala, jolla malagalaisiakin leikkisästi kutsutaan.

Eläväisessä Välimeren rantakaupungissa saa kulumaan useamman päivän, joista osan voi jättää kiertoajelun loppuunkin.

Huikaisevia kivimuodostelmia ja Rondan rotko

  • El Torcalin kivipuisto © Eeva-Maria Hooli
  • Ronda © Eeva-Maria Hooli

Boqueronit vatsassa on aika kääntää auton keula kohti yhtä Espanjan hienoimmista luonnonihmeistä – El Torcalin kivipuistoa. Ei ehkä kuulosta kaikkein vetävimmältä, mutta El Torcal ei ole mikään kivikasa, vaan 1 170 hehtaarin kokoinen huikea karstimaa-alue 1 300 metrin korkeudessa.

Moottori huutaa jyrkässä ylämäessä, kun kurvailemme pilvien päällä sijaitsevaan El Torcaliin. Jo pienellä lenkillä keskuksen ympäristössä pääsee näkemään äärimmäisen kiehtovia kivimuodostelmia. Tämä oli 200 miljoona vuotta sitten merenpohjaa!

Myös seuraava kohteemme on kivinen. Noin sadan kilometrin kruisailun jälkeen saavumme Rondaan. Kaupunki tunnetaan etenkin sata metriä korkeasta Tajo de Ronda -rotkosta. Jos olisimme liikkeellä kuukauden tai kaksi myöhemmin, näkisimme romanttisen Rondan vaaleanpunaisessa asussa. Mantelipuiden kukinnan kärki osuu useimmiten tammi-helmikuuhun.

Ronda levittyy molemmin puolin rotkoa, jonka reunoilla andalusialaistalot riippuvat. Rotkon lävistävällä sillalla sekä lukuisilla näköalatasanteilla henki lähes salpautuu. Ronda hohtaa taikaa illan himmetessäkin.

Surffareiden sympaattinen Tarifa

Cádiz, Costa de la Luz © Eeva-Maria Hooli
Cádiz, Tarifa © Eeva-Maria Hooli

Seuraavana aamuna suuntaamme kohti kahden meren ja surffareiden kohtauspaikkaa Tarifaa. Kauniilla vuoristotieosuudella vatsassa kihelmöi sekä jännitys että ihastus.

Tarifa on Manner-Euroopan eteläisin piste, joka puskee Gibraltariakin etelämmäs. Sympaattisen rantakaupungin kujat täyttyvät kesäisin rennon boheemista väestä. Talvisin siellä tuivertaa vain tuuli.

Läheisillä rannoilla vesiurheilijat nauttivatkin Atlantin tuulista ja aalloista. Kesäisin niistä ottaa ilon irti koko kansa. Silloin laakeilla rannoilla, kuten Bolonian valkoisella hiekalla tai Punta Paloman dyyneillä, saa ihastella rauhassa turkoosin veden kimallusta.

Alueen vetovoiman salaisuus onkin aurinko, joka siivilöityy erityisellä tavalla. Tätä Cádizin provinssissa sijaitsevaa aluetta kutsutaan Costa de la Luziksi eli Valonrannikoksi.

Vaikka seudulla on monta upeaa valkoista kylää, kuten Vejer de la Frontera, me piipahdamme – ja yövymme – tällä kertaa Cádizin kaupungissa. Kapeassa niemessä sijaitseva kaupunki kääriytyy valon lisäksi 3000-vuotiseen historiaansa. Rosoisenkaunis ja meren piiskaama Cádiz on Euroopan vanhin yhä asuttu kaupunki.

Appelsiinipuiden ylevä Sevilla

  • Sevilla © Eeva-Maria Hooli
  • Sevilla © Eeva-Maria Hooli
  • Sevilla © Eeva-Maria Hooli

Minne tahansa Andalusiassa auton pysäyttääkään, tupsahtaa keskellä historiaa. Se on niin vaiherikas, että jokaisella paikalla tuntuu olevan tuhat tarinaa kerrottavanaan. Sevillassa tällaisia kohteita ovat esimerkiksi juutalaiskorttelit ja koristeellisiin kaakeleihin kääritty Alcázar-linna. Sevillaan hurauttaa Cádizista 1,5 tunnissa.

Appelsiinipuiden tuoksun täyttämässä Sevillassa on vietettävä useampi päivä. Andalusian pääkaupunki on Plaza de España -aukioineen ja lähes sataan metriin kurottavine Giralda-katedraalitorneineen värikäs, loistelias ja ylevä. Toisaalta Sevillalla on myös rappioromanttinen puoli. Sitä löytyy etenkin periandalusialaisesta ja legendojen täyttämästä Trianasta.

Granada – tuhannen ja yhden yön kaupunki

Granada © Eeva-Maria Hooli
Granada © Eeva-Maria Hooli

Legendoista puhuttaessa täytyy kääntää kompassi kohti Granadaa. Se on todellinen tuhannen ja yhden yön kaupunki. Tarunhohtoisuutta lisää kaupunkia raamittava Sierra Nevadan vuoriston siluetti.

Granadaan päästyämme kipuamme kohti mäkistä Albaicínin kaupunginosaa. Se on kuin pikku-Marokko teehuoneineen ja käsityökojuineen. Granada olikin Espanjan viimeisin arabialue aina 1400-luvun loppuun asti.

Arabiajan huikein jäännös on Alhambra-palatsi-linnoitus, joka on Andalusian vierailluin monumentti. Visiitti Alhambraan saa odottaa seuraavaan päivään, sillä ensimmäisen illan pyhitämme auringonlaskulle Albaicínissa ja flamencorytmeille Sacromonten luolissa.

Paluu kauniin Frigilianan kautta

  • Frigiliana © Eeva-Maria Hooli
  • Frigiliana © Eeva-Maria Hooli

Granadasta on aika ottaa suunta takaisin Málagaan. Andalusian suurimpia kaupunkeja kiertäessä ei voi kuitenkaan unohtaa valkokalkittuja kyliä – alueen tavaramerkkiä. Vuoren rinteellä, lähellä Välimeren rantaa sijaitseva Frigiliana on yksi kauneimmista. Pysähdymme sinne lounaalle.

Kun olemme ihastelleet sinisten ovien sekä kukkien värittämiä sokkeloisia kujia, ajamme Välimeren rannikkoa takaisin alkupisteeseen. Olemme nähneet pienen vilauksen Andalusian aarteista.

Teksti: Eeva-Maria Hooli

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *