Joulu espanjalaiseen tapaan

Olisiko kiva viettää joulua pienin lisämaustein, vaikkapa espanjalaisittain? Avaamme joulukalenteriluukun espanjalaisiin jouluperinteisiin ympäri maan. Nappaa omaan joulunviettoosi sopivat palat!

Espanjalaisia joulutapoja

Tänä vuonna Plaça Sant Jaumen joulukuvaelma oli tehty pahvista. © tripsteri.fi / Tuulia Kolehmainen
Plaça Sant Jaumen joulukuvaelma, Barcelona © Tuulia Kolehmainen

Yleiseen espanjalaiseen jouluperinteeseen kuuluvat tärkeinä jouluvalot, seimiasetelmat, joululotto, jouluaaton illallinen, uudenvuoden viinirypälelaskenta sekä loppiaisen tietäjäkulkue lahjanantoineen.

Tänä vuonna moni näistä perinteistä toteutetaan pienimuotoisemmin ja pienemmällä porukalla, mutta kurkistetaan silti myös normaalivuosien joulutunnelmiin. Millainen on joulu espanjalaiseen tapaan?

Marraskuussa sytytetään kaupunkien ja kylien jouluvalaistus täyteen loistoonsa. Belénit eli seimiasetelmat rakennetaan yleisön nähtäville ja niitä käydään joukolla ihailemassa. Joulumusiikki soi kaikkialla, myös ulkona aukioilla.

El Gordo -lottoarvonta.

Joulukuun 22. päivänä lottoarvonta eli El Gordo kulminoituu suureen suoran lähetyksen TV-show’hun, jossa lasten ääneen laulamien arvontanumeroiden myötä julistetaan pieniä ja suuria lottovoittoja. Joululotto maksaa noin 20 euroa, ja päävoitto tänä vuonna on 4 miljoonaa euroa. Usein ystävät lottoavat yhdessä isommalla summalla ja jakavat voiton. Arvonta on saanut valtaisan kansansuosion, ja voittajien kasvokuvat julkaistaan reteästi ruudussa.

Kataloniassa jouluperinteeseen kuuluu kakkiva halko. Lue lisää: Katalonian joulu.

Jouluaattona syödään hyvin yhdessä, ja usein pöytä notkuu mereneläviä. Ruokajuoma on tietenkin kuohuva cava, jälkiruokana mantelinen turrón. Osassa perheistä vierailee joulupukki, mutta perinteisesti lahjat saadaan vasta loppiaisena. Monella on kotonakin seimiasetelma.

Aattoiltana katsotaan usein televisiosta ohjelma, jossa kuningas pitää puheen. Katolisiin perinteisiin kuuluu joulumessu.

Uutenavuotena kuunnellaan keskiyön kirkonkellojen lyöntejä ja napsitaan jokaisella kellonlyömällä yksi viinirypäle. Jos onnistuu syömään rypäleet rytmissä, saa onnea koko seuraavalle vuodelle. Sitten kilistellään kuohuvaa.

Itämaantietäjät saapuvat Madridiin.

Loppiaisaattona itämaan kolme tietäjää saapuu kulkueessa ja karkkisateessa iloitsevan joukon keskellä, ja lahjat jaetaan loppiaispäivän (Día de los Reys Magos) aamuna. Loppiaisena syödään porukalla kermavaahdolla täytetty suuri rinkelipulla (roscón de reyes), jonka sisälle on kätketty erilaisia hahmoja – tai papu. Pavun löytäjän tulee kustantaa seuraavan vuoden pulla.

Baskimaan joulu

Olentzero saapuu.

Baskimaan, kuten Bilbaon, perinteisiin kuuluu muusta Espanjasta poiketen oma joulupukki. Baskimaan säkkiä kantava miekkonen on nimeltään Olentzero, ja se tuo jouluaattona lasten lahjat. Myös loppiaisena lahjoja jaetaan.

Joulupöytään katetaan esimerkiksi bacalao-kalaa, lammasta, hummeria, viiriäisen munia tai juottoporsas. Yleistä on tarjota myös keittoja. Jouluaaton ateria on joulun kohokohta. Muina kuin poikkeusaikoina kylään saapuu laajalti sukulaisia serkut mukaan luettuina. Aikuisetkin saattavat antaa lahjoja toisilleen.

Baskimaan perinteisiin kuuluu Olentzero-aiheisten laulujen laulelu lasten kanssa tai aikuistenkin kesken pikku hiprakassa.

Aurinkorannikon joulu

Malagan jouluvalot © Eeva-Maria Hooli

Costa del Solin jolunvietto voi suomalaiselle olla hyvinkin suomalainen mutta espanjalaisille toki oman maan mukainen. Paikalliseen joulujuhlaan kuuluu karnevaalihenki. Málagan kaupunki sytyttää komeat jouluvalot.

Sää on Aurinkorannikolla joulun aikaan usein miellyttävän lämmin, mutta illalla voi olla varsin viileää. Kadut täyttyvät normaalivuosina jouluaaton keskiyön messun jälkeen musiikista ja tansseista. Kitarat soivat ja ihmiset juhlivat aamutunneille.

Moni varaa jo ajoissa pöydän ravintolaan jouluaatoksi ja joulupäiväksi, sillä muutoin mukaan ei mahdu. Myös autovuokraamot täyttyvät varauksista ihmisten lähtiessä jouluajeluille.

Jouluateria on merellinen, mutta rusinoilla ja oliiveilla täytetty kalkkuna on yhä useammin pöydän kingi.

Kanariansaarten joulu

Lumihuippuinen Teide. Kuva: Frank Chomiuk, Unsplash

Kanariansaarilla voi viettää Espanjan lämpimintä ja aurinkoisinta joulua vaikkapa uikkareissa. Eräs jouluperinne on hiekkaan veistetyt seimiasetelmat, joita näkyy etenkin Las Canterasin rannalla Las Palmasissa.

Joulumarkkinoita järjestetään normaalioloissa useimmissa kaupungeissa. Tärkeimpiin kuuluvat Las Palmasin markkinoiden ohella Tequisen markkinat Lanzarotella, Terorin markkinat Gran Canarialla, Tegusten markkinat Teneriffalla ja La Olivan markkinat Fuerteventuralla.

Myös joulukonsertit ovat suosittuja, ja vaikkapa Teneriffalla on järjestetty ilmaisia Santa Cruzin sataman sinfoniakonsertteja.

Kanariansaarilla on myös suomalaisten omia joulujuhlia, yhteislaulutilaisuuksia ja jouluhartauksia.

Jouluaattona ravintolat täyttyvät, ja varaus on tehtävä etukäteen. Ihmiset pukeutuvat juhlavasti.

Kanariansaarten jouluun kuuluu eräs suomalaisia miellyttävä seikka: voi nähdä lunta! Teneriffan Teide-vuoren kansallispuistossa saattaa nimittäin jouluna olla lumipeite.

Lue lisää Espanjan joulunvietosta:

Katalonian joulu

Madridin joulu

Teksti: Siru Valleala

Seuraa Espanja-joulukalenteriamme!

Tripsterin joulukalenteri

Joulukuussa Tripsteri matkustaa Espanjaan ajatuksen voimalla! Espanja-joulukalenterimme avulla haluamme tuoda kaikille reissuhaaveilijoille hieman lämpöä ja tuoksuja auringon alta. Seuraa päivittäin joulukalenteriamme Facebookissa ja tällä sivustolla ja osallistu mega-arvontoihin! Julkaisemme joka päivä tarinan, kuvan, videon tai kilpailun Espanja-teemalla.

Joulukalenteri toteutetaan kaupallisessa yhteistyössä Espanjan Matkailutoimiston (Tourspain) kanssa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *