Tripsterin suosikit: 10 x kivaa kesätekemistä Helsingissä

Tripsteri unelmoi siitä, että pääsisimme viettämään ihanan kesän Helsingissä. Lähde uimarannoille tai maauimaloihin, saaristoon, saunomaan, puistoihin, toreille, ravintolalaivaan, terasseille ja jätskille idylliseen helsinkiläiseen kesänviettoon! 

Nyt on oikea hetki haaveilla, fiilistellä, muistella ja ennen kaikkea suunnitella kesälomaa!

Uimarannat

Eiranrannan kallioilla © Tuulia Kolehmainen
Eiranranta © Tuulia Kolehmainen

Helsingissä on yllättävän paljon uimarantoja. Hietaranta alias Hietsu on yksi suosituimmista, mutta Helsingistä löytyy useita ihania vaihtoehtoja Hietsun ollessa täynnä. Aurinkolahden ranta Vuosaaressa on kauniina kesäpäivänä nimensä veroinen.

Lasten kanssa hyvä valinta on Pikkukosken uimaranta Vantaanjoen varrella tai Mustikkamaan uimaranta Korkeasaaren sillan lähettyvillä. Pirkkolan liikuntapuiston keinotekoinen uimapaikka Plotti taas on lapsille kuin pieni vesipuisto luonnon helmassa. Eiran uimaranta Etelä-Helsingissä on pieni ja hitaasti syvenevä, ja lähellä on kätevästi jäätelökioski.

Hiljaisempia rantoja etsivälle sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Lehtisaaren uimaranta ja Länsiulapanniemi läntisessä Helsingissä sekä idässä Kallahdenniemen uimaranta.

Maauimalat

Helsingissä on kaksi maauimalaa. Niistä tunnetuin, Helsingin uimastadion eli Stadikka, on Suomen ensimmäisiä maauimaloita. Stadikalla on uitu olympialaiset, kuvattu legendaarista kesäohjelmaa Summeria sekä pidetty unohtumattomia pellehyppyshowta.

Toinen historiallinen, myös olympiakisojen alla avattu Kumpulan maauimala on pienempi ja vähemmän hälyisä virkistäytymispaikka. Kummassakin uimalassa on toisinaan mahdollista päästä kuutamouinnille!

Saaret

Suomenlinna © Tuulia Kolehmainen
Suomenlinna © Tuulia Kolehmainen

Saaristokuljetukset käynnistyvät jälleen kesäkuun alussa, joten ei muuta kuin saaristokesän viettoon!

Helsingin saaristo hurmaa kävijät! Saaria on erilaisia ja jokaiseen makuun. Tuttuja saaria ovat esimerkiksi Mustikkamaa, Seurasaari, Suomenlinna ja Pihlajasaari, mutta oletko vielä vieraillut esimerkiksi Lonnassa, Vallisaaressa, Kuninkaansaaressa, Isosaaressa tai Lammassaaressa?

Lonna on pieni, mutta monipuolinen saari Suomenlinnan lähellä. Sinne pääsee näppärästi vesibussilla Kauppatorilta. Lonnassa voi saunoa, hengailla ja nauttia saaren keittiön upeista tarjottavista. Saaressa järjestetään ulkoilmaelokuvailtoja, joogataan, vietetään erilaisia tapahtumia sekä juhlitaan juhannusta.

Lonna © Tommi Kortesniemi, My Helsinki
Lonna © Tommi Kortesniemi, My Helsinki

Jos mielessä on saarihyppely, kannattaa samalla reissulla vierailla Suomenlinnassa ja Vallisaaressa. Suomenlinnassa voi ihastella vanhoja taloja, tutustua merilinnoitukseen, käydä museoissa ja ruokailla useissa ravintoloissa ja kahviloissa.

Vallisaari tarjoaa historiaa, komeita nähtävyyksiä ja hämmästyttävää luontoa samassa paketissa. Saaresta löytyy rehevä lehmuskuja, jollaista ei toista Suomesta juurikaan löydä. Saari tunnetaan myös lepakoistaan, joita lentelee siellä viittä eri lajia. Vallisaaressa voi harrastaa geokätköilyä ja kokeilla metsäjoogaa.

Näkymä kaupunkiin Vallisaaresta. © Tuulia Kolehmainen / tripsteri.fi
Vallisaaren korkeimmalta nyppylältä on hienot maisemat. © Tuulia Kolehmainen

Kaunissaari taas on saari itäisellä Suomenlahdella. Sinne kulkee vesiliikenne Vuosaaresta. Saarella on luontopolku, ravintola ja mahdollisuus kalastella. Erikoisuutena saattaa löytyä hyviä snorklauspaikkoja.

Lammassaareen ei tarvita edes venettä, tänne pääset köpöttelemään ihastuttavia pitkospuita pitkin! Saari on suojeltu, ja siellä liikkuvien tulee kulkea vain yleisillä poluilla, sillä kyseessä on lisäksi mökkialue. Saaressa on lintutorni sekä luontopolku, joka vie Kuusiluotoon. Voit nähdä vapaina kulkevia lampaita, joita ei nimestä huolimatta näe Lammassaaressa.

Sisä-Hattu on pieni ja hieman salamyhkäinen saari Vattuniemen eteläkärjessä. Saareen pystyy kävelemään, kun vesi on tarpeeksi matalalla. Kannattaa varautua kuitenkin siihen, että joutuu kahlaamaan ja vaatteet saattavat kastua. Saarella käyneet ovat aikojen saatossa jättäneet sinne kaiverruksia viesteiksi, joita on hauska tutkia.

Ruoka– ja kirpputorit

Torilla tavataan! Kesä on tuoreiden marjojen ja vihannesten aikaa. Mikä olisikaan parempi kuin nauttia tuoreet torikaffit ja herkutella mansikoilla tai vohveleilla.

Helsingin vilkkaimmat torit ovat Kauppatori ja Hakaniemen tori. Muita ruokatoreja ovat Hietalahdentori, Fredrikintori, Haagantori, Töölöntori ja Ylä-Malmin tori. Toreilla on perinteisten toriherkkujen lisäksi erilaisia tapahtumia ja kojuja. Hietalahden torilla järjestetään suosittua kirppistä perinteisesti toukokuusta syyskuun loppuun asti. Tripsteri odottelee uutisia torien avaamisesta vuonna 2020.

Saunat

Löyly, Helsinki © Tuulia Kolehmainen
Löyly, Helsinki © Tuulia Kolehmainen / tripsteri.fi

Merikylpylä Allas Sea Pool on Helsingin kovimpia matkailukortteja. Jos helteellä altaalle on tunkua, mitäpä jos suuntaisit johonkin Helsingin muistakin saunoista?

Kulttuurisauna on Merihaassa sijaitseva loistokas saunaelämys. Wabi-henkisen saunan ovat suunnitelleet Nene Tsuboi ja Tuomas Toivonen. Designsauna on ympäri vuoden käytössä.

Perinteisempiä saunakokemuksia Helsingissä tarjoaa puulämmitteinen Kotiharjun sauna Kalliossa. Kalliosta löytyy myös toinen perinteinen sauna, Sauna Arla.

Kaurilan lenkkisauna lämpiää kolmesti viikossa, ja saunalta on mahdollista ostaa paikan omaa, ihastuttavaa luonnonkosmetiikkaa. Päivitettyä elämystä korttelisaunasta tarjoaa Uusi Sauna Jätkäsaaressa.

Historialliseen fiilikseen taas pääsee Lähteen saunalla, Helsingin vanhimmalla edelleen toiminnassa olevalla saunalla. Sauna Hermanni, sympaattinen sauna 50-luvulta, kuuluu myös perinteisempään kategoriaan.

Rohkeampia löylyjä etsiville hyvä vaihtoehto on leppoisa sekasauna, nimittäin Sompasauna. Pikkuruinen itsepalvelusauna on maksuton ja kaikille avoin.

Hernesaaressa upeissa merimaisemissa sijaitseva saunaravintola Löyly on itsessään varsinainen arkkitehtuurinen nähtävyys. Löylyssä on perinteinen sauna, savusauna, vuokrattava yksityissauna sekä ravintola ja suuri puinen terassi. Ympäristöystävällisyys näkyy kaikessa Löylyn toiminnassa aina ekosähköllä lämmitetyistä saunoista ravintolan luomuruokiin.

Jos saunominen saaressa kiinnostaa, kannattaa suunnata Isosaareen tai Lonnaan. Lonnan sauna on kuumana tiistaista lauantaihin. Isosaaressa on kolme saunaa, joista kaksi on vuokrattavana. Yleisösauna Haapala lämpenee maksutta yleisöristeilypäivinä saareen saapuville.

Muita, että useimmat Helsingin saunoista ovat vuokrattavissa yksityiseen käyttöön vaikkapa kesäillan rientoihin. Monet saunat avaavat yleisölle jälleen kesäkuussa.

Terassit

Mattolaituri © Tuulia Kolehmainen
Mattolaituri © Tuulia Kolehmainen

Kesällä on aikaa istua terassilla ja nauttia. Helsingin maisemia kelpaa ihailla kattoterasseilta.

Upeita maisemia voi kurkkia Ravintola Loisteen, Más Rooftop Barin, Stockmann Roofin, Klaus K:n Sky Terracen ja Savoyn terasseilta.

Ikoninen Tornin kattoterassi, Ateljee bar on suljettu koko hotellin ollessa remontissa, mutta se on avoinna jälleen 2021.

Maan tasalla juomia voi nautiskella ympäri keskustaa monissa erilaisissa paikoissa. Tripsterin suosikkiterasseja ovat kelluva Meripaviljongin terassi, boheemi Juttutupa, Mattolaituri sekä Lasipalatsin laituri, josta on näkymä futuristiselle sisäpihalle.

Ravintolalaivat ja -spora

Kesästä kelpaa myös nauttia Stadin ravintolalaivoilla, kuten Flying Dutchissa, Vernassa tai M/S Marialla.

Toisenlaista kesäkierrosta etsivälle hauska vaihtoehto on raitiovaunu SpåraKOFF, joka kiertää ympäri kaupunkia. Rautatientorilta alkava pubikierros kestää vajaan tunnin, ja tarjoaa erilaisen keinon istahtaa tuopin äärelle ja nauttia maisemista.

Puistot ja puistokirppikset

Esplanadin puisto © Tuulia Kolehmainen
Esplanadin puisto © Tuulia Kolehmainen

Suomalaiset ovat puistokansaa, ja Helsingissä on paljon upeita ja erilaisia puistoja. Puistoissa on ihanaa rentoutua ystävien kesken.

Vapun aikaan helsinkiläiset kerääntyvät Kaivopuistoon piknikille, ja Kaivopuisto eli Kaivari on kuin helsinkiläisten olohuone ulkona. Muita suosittuja piknik- ja hengailupuistoja ovat Kaisaniemen puisto, Vanha Kirkkopuisto alias Ruttopuisto, Esplanadin puisto, Sibeliuksen puisto ja Sinebrychoffin eli Koffin puisto.

Jos toiveissa on kasvien ihastelua, kannattaa suunnata Haagan alppiruusupuistoon eli rodopuistoon, Annalan puutarhaan, Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan tai Roihuvuoren kirsikkapuistoon, joka sai alkunsa, kun japanilaiset lahjoittivat Helsingille kirsikkapuita kiitokseksi kaupungin viihtyisyydestä. Monissa paikoissa kukat ovat kauneimmillaan alkukesästä.

Auringonpaistetta metsästäville hyviä mestoja ovat Kansalaistorin nurmialue tai Lenininpuisto Alppilassa, jossa ovat hyvät auringonlaskut taattuja. Urheilullisille mainiota puistoaluetta on Töölönlahti, jonka voi mukavasti kiertää kävellen. Alppipuistossa taas järjestetään kesäisin monia ilmaistapahtumia, kuten musiikki- ja kulttuuritapahtumia. Puistossa voi myös rentoutua samalla seuraten lammessa uivia sorsia.

Puistokirppiksiä järjestetään myös kesäisin, ja suosituin lienee Dallapénpuiston kirppari.

Herkuttele jäätelöllä

Jädelino © Tuulia Kolehmainen
Jädelino © Tuulia Kolehmainen

Suomessa syödään eniten jäätelöä koko Euroopassa. Joka kesä ilmestyy uutuusmakuja, vaikka perinteiset maut kuten vanhan ajan vanilja ja suklaa säilyvät ikisuosikkeina.

Helsinkiläisten lemppareita ovat Helsingin jäätelötehtaan kioskit, Jädelino Teurastamolla, Chjoko Kruununhaassa sekä kontulalainen Kolmen kaverin jäätelö, jonka jätskejä on mahdollista ostaa kiertävältä jäätelöautolta.

Tekemistä sadepäiville

Sadepäivien pelastus ovat museot ja elokuvateatterit. Kotoisia elokuvakokemuksia tarjoavat ainakin Cinema Orion, Kallion Riviera, Bio Rex, uusittu Maxim sekä Kino Engel. Rivierassa ja Maximissa onnistuu vaikkapa kuohuviinin siemailu elokuvan katselun ohessa. Kino Engelin tunnelmallinen Kesäkino järjestetään ulkosalla, sisäpihalla.

Museoiden ystäville hyviä kohteita ovat esim. Helsingin taidemuseo HAM, Ateneum, Valokuvataiteen museo Kaapelitehtaalla, Designmuseo, Amos REX, Sinebrychoffin taidemuseo ja Helsingin Observatorio.

Lisäksi Helsingin lukemattomat kahvilat ja ravintolat pelastavat sateisilta päiviltä.

Nyt vain peukut pystyyn, että pääsemme sankoin joukoin näihin unohtumattomiin pääkaupunkimme kohteisiin mahdollisimman pian!

Mira Maria Tikka

Espoolainen restonomiopiskelija, joka nauttii ruokamatkailusta ja ilahtuu löytäessään Helsingistä uusia paikkoja. Artikkeli kirjoitettu harjoittelussa Tripsterillä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *