Seksiä, naisia ja Suomea – lue R&A-turistin Helsingin menovinkit!

Syyskuun 15.-25. päivä järjestettävä Rakkautta & anarkiaa -festivaali levittää jälleen lonkeronsa Helsingin elokuvateattereihin, kaduille, klubeille ja leffafanien aivokurkiaiseen asti. Kiirettä pitää, jos aikoo nähdä edes murto-osan paristasadasta elokuvasta ja kymmenistä lyhytfilmeistä.

Festivaalin teemoja ovat tänä vuonna Animoituja unelmia, Asian Cuts, Avainelokuvat, Eläimiä vai ihmisiä?, Gaalaelokuvat, Hämärän rajamailla, Kotimaisen elokuvan viikko, Kotimaiset ensi-illat, Kovanaamat, Let’s Talk About Sex, Lyhytelokuvat, Mahdottomat tytöt, Pohjoismaisen neuvoston elokuvapalkinto, Pohjolan huiput, Strike a Pose, Suurella sydämellä, Taiteilijasielut, Tervetuloa Eurooppaan! ja The Mamas and the Papas.

Tarjolla on siis valtava määrä huippumielenkiintoisia elokuvia. 29. kerran järjestettävä festivaali keskittyy nyt erityisesti naistekijöihin ja naisnäkökulmiin. Päävieraita on ranskalainen Lucile Hadžihalilović, jonka elokuva Evolution lumosi ja järkytti myös Espoo Cinéssä. Mitä tapahtuu pikkupojille kalamaisten äitien kansoittamalla karulla saarella?

Valkokankaalla erityisen keskeinen hahmo on Isabelle Huppert, joka nähdään sekä avajaiselokuva Ellen päätähtenä että päätöselokuvassa Tämän jälkeen. Kotimaista kastia edustaa Selma Vihusen ensimmäinen pitkä draama Tyttö nimeltä Varpu, jossa näyttelevät Paula Vesala ja Linnea Skog.

Antonio Naharron ja Álvaro Pastorin elokuva Me Too.
Antonio Naharron ja Álvaro Pastorin elokuva Me Too.

Väestöliitto osallistuu R&A-festivaaleille kokoamalla seksuaalisuuteen liittyviä elokuvia sarjaksi. Esillä on erityisesti nuorten, vammaisten ja transihmisten näkökulmia. Elokuviin liittyvissä keskustelutilaisuuksissa kysytään: Kenelle seksi kuuluu? Savoy-teatterissa järjestetään maksuton seminaari Kuuluuko seksi kaikille?, jossa mukana keskustelemassa on muun muassa kansanedustaja Jani Toivola.

Luvassa kansainvälistä mediahuomiota

R&A:n yhteydessä järjestetään Finnish Film Affair, johon osallistuu noin 70 ulkomaalaista vierasta Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Mukana on myyntiyhtiöitä, levittäjiä, festivaalivalitsijoita ja kansainvalista lehdistöä (muun muassa The Hollywood Reporter).

Tapahtuma ja koko festivaali on merkittävä suomalaisen elokuvan esittelijä maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Film Affairin ohjelmassa mukana on 24 uutta suomalaista elokuvaa, ja avajaisfilminä nähdään Antti J. Jokisen uutuus Pahan kukat. Lisäksi esitellään 21 vielä työstössä olevaa kotimaista elokuvaa. Kansainvälisestä markkinointipakettipalkinnosta kisaavat muun muassa Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas, Dome Karukosken Tom of Finland ja Jussi Hiltusen Armoton maa.

Ammattilaispaneelikeskustelussa puhutaan siitä, millainen tarina ja konsepti avaa tien maailman elokuvateattereihin.

  • Lue lisää, read more about The Finnish Film Affair, a showcase of Finnish films and a networking platform for attending industry professionals.

Pääteatterit ja puuhaa ja ruokaa lähiseudulla

Tänä vuonna R&A näkyy Helsingissä uusilla kulmilla. Koska remontin alla ovat niin Bio Rex, Kino Engel kuin Maximkin, toimivat päänäyttämöinä Kinopalatsi ja uutena tulokkaana Savoy-teatteri Kasarminkadulla. Lisäksi mukana ovat Andorra/Dubrovnik, Orion, Töölössä Korjaamo Kino & Korjaamo Kulmasali, Kruununhaassa WSH Teatteri Union sekä Arabianrannassa Kino Sheryl.

  • Lue lisää reittiohjeista ja teatterikohtaisesta lipunmyynnistä täältä.

Festivaali kattaa siis Kaisaniemen, Töölön, Kaartinkaupungin, Kruununhaan, Punavuoren ja Arabianrannan. Mikä oiva mahdollisuus retkeillä leffatunnelmissa ympäri Helsinkiä!

“Kaupunkiin saapuvan R&A-turistin kannattaa ottaa kaikki hyöty ja ilo irti ja tutustua lähiseutujen tarjontaan.”

Muista esimerkiksi Kaisaniemessä Café Caisa Mesopotamyan herkullinen kurdilainen buffet ja Yliopistonkadun Momotokon ramenkeitot ja pulahda Kauppatorilla uuden merikylpylän Altaisiin. Savoy-teatterilta ei ole pitkä matka maistelemaan Bier-Bierin pienpanimo-oluita (myös kätevä leffainvälinen 2 dl koko!) tai Kruununhaasta Torikortteleiden kahviloihin ja designpuoteihin. Orionin kulmilla kutsuvat vaikkapa kepeän kuppilan Why Join the Navy When You Can Be a Piraten tuoresmoothiet ja rokkitähtien nimiset sandwichit. Korjaamon Kinolta on kivenheitto Töölön uudistuneeseen kirjastoon ja tietenkin Korjaamon omaan kahvila-baariin ja Sushibar + Wine -ravintolaan. Arabianrannassa jo pelkkä syyskävely rannan tuntumassa on antoisa kokemus, mutta kannattaa poiketa myös Dylanin lounaalla tai brunssilla ja Arabiakeskuksen design-myymälöissä.

Älä unohda Helsingin parhaita vegaanijäätelöitä, tunnelmallisimpia terasseja ja kahviloiden paljoutta!

Värikästä ja repäisevää oheisohjelmaa

Tripsteri suosittelee erityisesti näitä R&A:n oheisklubeja:

1. League of Exotique Dancers -klubi

Sunnuntaina 18.9. Dubrovnik Bar herää burleskiin herkullisuuteen. Kello 22.30 alkava liveburleskiklubi toimii jälkiruokana Andorrassa nähtävälle League of Exotic Dancers -elokuvalle. Drag-mausteilla höystetty show esittelee lavalla muun muassa nämä yltiökuumat nimet: Blue ‘n’ Bizarre, Dixie Feathers, Pepper Sparkles ja Sandy Jungle. Leffanäytöksen lipunhaltijoilla ensisijainen sisäänpääsy ilmaiselle klubille. Lisätiedot täällä.

League of Exotique Dancers / Rama Rau.
League of Exotique Dancers / Rama Rau.

2. Rakkautta, anarkiaa ja runoutta

Maanantaina 19.9. Dubrovnikissa klo 18-21 runous pläjähtää katsojien ja kuulijoiden tajuntaan. Elokuvaa ja runosäkeitä sulatetaan yhdeksi ja toiseksi Helsinki Poetry Connectionin voimin. Filmiaiheinen open mic kutsuu kertomaan omat leffojen suosikkirepliikit. Mukana ovat oululainen runoilija Jonne Piltonen teatraalisella tyylillään, kirjailija ja toimittaja Tuukka Hämäläinen, elokuvantekijä Hanna Kaihlainen ja runoilija, muusikko Roope Hattu sekä DJ Waldos. Klubin jälkeen Andorrassa nähdään runoilija Emily Dickinsonin elämästä kertova A Quiet Passion -elokuva. Lisätiedot täällä.

3. We Jazz X R&A 2016

Perjantaina 23.9. Miles Ahead -elokuvan jälkeen Dubrovnik Barissa samassa kerroksessa muistellaan Miles Davisia. Verneri Pohjola Quintet esittää harvinaista, vain tätä esitystä varten treenattua Miles Davisin musiikkia. Lisäksi mukana on We Jazz -dj:t. Ohjelma alkaa klo 22.30. Miles Ahead -elokuvan (klo 21) alustavat Verneri Pohjola ja Matti Nives. Klubilippu 21 euroa, elokuva erikseen. Lisätiedot täällä.

Kannattaa muistaa myös sympaattinen Viro-klubi, jolla esiintyy indierockbändi Frankie Animal! Lisätiedot täällä.

Ja mitä itse elokuviin tulee, R&A:ssa on aina parasta valita rohkeasti outoa ja ennen näkemätöntä, vaikkei teema alkuun kiinnostaisikaan. Elokuvia näytetään noin klo 12-23 joka päivä. Ihanaa, syksyinen Helsinki ja leffaähky!

Ohjelmakartta täällä (pdf).

Festivaalihitti Swiss Army Man -elokuvassa Paul Danon esittämä Hank kohtaa piereskelevän ruumiin (Daniel Radcliffe). Ohj. Daniel Scheinert ja Daniel Kwan.
Festivaalihitti Swiss Army Man -elokuvassa Paul Danon esittämä Hank kohtaa piereskelevän ruumiin (Daniel Radcliffe). Ohj. Daniel Scheinert ja Daniel Kwan.

© Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *