Helsingin kesän rockfestivaalit ja klubikeikat

Suomi on festivaalien luvattu maa. Pääkaupunkiseutu ei jää toiseksi, tapahtumia riittää pitkin kesää. Tarjontaa löytyy konemusiikista raskasmetalliin, ja kaikkea siltä väliltä.

Sideways Helsinki

Helsingin ehkä tärkeimmäksi uudeksi tapahtumakeskiöksi nousseella Teurastamon alueella Sörnäisissä juhlitaan kaksipäiväinen Sideways Helsinki kesäkuun 16.-17.pvnä. Tapahtuma on vakinnuuttanut itsensä muutamassa kesässä koko maan yhdeksi keskeisimmistä festareista. Tänä vuonna kuumimmat esiintyjänimet ovat ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä PJ Harvey, Teksasin postrokkarit Explosions In The Sky, Brooklynin hip hop-komeetta Flatbush Zombies ja amerikkalaisen vaihtoehtoskenen kulttinimi Ty Segall bändeineen. Sekä tietysti kymmeniä ja kymmeniä kotimaisia nimiä, joista poimintana vaikkapa paluun tehnyt Echo Is Your Love. Lauantaina on luvassa myös ulkomainen yllätysesiintyjä, jota ei aiemmin ole Suomessa nähty. Jäämme jännittämään. Sidewaysin ruokatarjonta noudattelee Teurastamon alueen laadukkaita perinteitä, ja tänne kannattaakin tulla mahdollisimman tyhjin vatsoin. Saatavana on vaikkapa EntoCuben hyönteisruokaa, luomu-ja vegaaniviinejä, B-Smokeryn seitanburgeria, ja Käpylän Majakan sushia. Festarin nettisivu

Juhannus Lonnan saarella

Juhannusta voi viettää myös pääkaupungin ytimessä, tai melkein ainakin. Lonnan saarella, Helsingin merellisellä sisääntulolla, juhlitaan Jussia kaksi päivää, 23.-24.6 siis. Kattaus on täysin kotimainen: Lopunajan Mies, kovasta hehkutuksesta nauttiva folkprogeryhmä Tanssiva Karhu, Reino Nordin, Kauriinmetsästäjät, Cats of Transnistria, Mikko Joensuu ja monet muut. Koko ohjelma näyttää tältä.

Visio Festival

Teurastamon alueella tapahtuu, heinäkuu käynnistyy siellä elektroniseen musiikkiin keskittyvällä Visio Festivalilla 1.-2.7. Ohjelmiston kärkenä nähdään norjalainen DJ Todd Terje, hollantilaisduo Detroit Swindle, maanmiehensä Hunee, saksalainen Max Graef bändeineen ja moni muu. Tanssikansa Teurastamolle siis. Liput löydät täältä.

Tuska Open Air Metal Festival

Raskaamman tavaran ystävät kokoontuvat juhlistamaan Tuska Open Air Metal Festivalia jo 18. kertaa. Viimeisimmät vuodet tämä kansainväliset mitat vaivatta täyttävä festivaali on sijainnut Suvilahden kaasukellojen kainalossa. Aivan erinomaisesti järjestetyllä, kolmella lavalla operoivalla Tuskalla on joka vuosi persoonallinen ohjelmisto, ja väkeä saapuu ulkomaita myöden. Tämän vuoden kolmipäiväisen heavyjuhlan kuumimmat tärpit ovat: Avantasia, Testament, Behemoth, Myrkur, Katatonia Ruotsista, paluun tehnyt kotimainen Thunderstone ja ääriharvoin keikkaileva kotoperäinen kollegansa Cain’s Offering. Festarin kesän uutuutena on Solmusalin ohjelmisto, jossa on luvassa artistihaastatteluja ja mielenkiintoisia keskusteluja, pimeyden olemuksesta mielen häiriöihin. Tänä vuonna myös Helsinki Stage eli Tuskan kakkoslava on pitkästä aikaa katettu. Jos alkukesä tekee nimittäin niin sanotun tepposen. Tietoa Tuskasta täällä.

Tikkurila Festivaali

Vantaan Tikkurilan nimikkofestivaalia vietetään 22.-23. heinäkuuta Hiekkaharjun urheilupuiston alueella. Tikkurila Festivaalilla nähdään kaikki kovat kotimaiset stä Michael Monroen kautta Atomirottaan, Popedasta Chisuun. Festariperjantaina CMX soittaa koko kesän ainoan keikkansa. Festivaalin ravintolamaailmaa koristaa Nilfiskin kierrätyskampanjan tulos, vanhoista pölynimureista innovoidut taidevalaisimet. Festarin nettisivu.

Vallilan klubifestivaali

Nimellä Hori Smoku Summer Bungaloo 2016 kulkee Helsingin Vallilan klubifestivaali 22.-23.7. Ohjelmisto on vielä nimeäkin komeampi, lauteilla mm. grungen kultakauden avainbändi Mudhoney Seattlesta, garagen kulttinimi Oblivians Memphisista australialainen punklegenda Cosmic Psychos, Mean Jeans, Radioactivity, Ausmuteants jne. Kotimaisesta tarjonnasta mainittakoot vankkaa suosiota nauttiva Teksti-TV 666 ja Pertti Kurikan sivupersoona Kalevi Helvetti. Liput löydät täältä.

Weekend Festival

Elokuu starttaa Weekend Festivalilla, Helsingin Kyläsaaressa 5.-6.8. Elektronisesta musiikista monissa muodoissaan on täälläkin kyse, ja Weekendillä on tiettävästi käytössään koko kesän festivaaleista suurin artistibudjetti. Lavalle nousevat isoja stadioneita täyttävä huippu-DJ Armin Van Buuren, samassa sarjassa tai jopa isommassa painiva Tiesto, sekä Hardwell, Martin Garrix ja monet muut. Katso koko ohjelmisto täältä.

Flow Festival

Pääkaupunkiseudun puhutuin festivaali on taatusti elokuun puolivälin Flow Festival. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään sekin Suvilahden historiallisessa teollisuusmiljöössä. Flow yllättää joka vuosi, ja tänä kesänä yllätyksen nimi on Iggy Pop, ja ehkä hiukan myös Massive Attack. Jälkimmäinen esiintyy ydinduollaan, vahvistettuna Young Fatherseilla. Lisäksi Suvilahden kuumia nimiä ovat mm. Jamie XX, The Last Shadow Puppets, M83, New Yorkin punk-ikoni Descendents, sekä tietenkin sunnuntain kovista kovin pääesiintyjä New Order. Flow’n lipunmyyntiin kannattaa suhtautua hyvissä ajoin, useimmat lipputyypit myydään ennakolta loppuun. Festarin nettisivu

Modern Sky Festival

Helsingin festivaalikesä päätetään erittäin tyylikkäästi Vallilan Ääniwallin tiloissa 26.-28.8., kun paikan valtaa Modern Sky Festival. Vasta toista kertaa järjestettävän tapahtuman ideana on esitellä vaihtoehtorockin, electron ja indiepopin nousevia nimiä, mutta rakentaa myös kulttuurillista siltaa Suomesta Aasiaan, ellei peräti toisinkin päin. Modern Sky-organisaatio järjestää yli 20 kaupunkifestivaalia Kiinassa, on levinnyt Seattleen ja NYCiin ja nyt myös Helsinkiin. Ääniwallilla nähdään tänä vuonna ehkä kansainvälisesti kuumin japanilaisbändi, jatkuvalla syötöllä kiertävä huikea instrumentaalitrio MONO. Japanista tulevat myös noise rockin kulttinimi Bo Ningen ja kyotolainen dreampoppari Cuushe. Lisäksi kuullaan ja nähdään artisteja Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Taiwanilta. Eikä tässä kaikki, Ääniwallin lavalle kipuavat myös huikeaääninen laulajatar Zola Jesus ja draamapopparit Britanniasta, Wild Beasts. Mainitulla, ja maininnan ulkopuolelle jäävällä kattauksellaan Modern Sky on yksi koko Suomen kesän ansiokkaimmista rockjuhlista. Lisätiedot täältä.

We Love The 90’s

Ysärin ystäville ja nostalgiselle tanssikansalle tarjotaan kesän päättäjäisiksi We Love The 90’s-festivaali Helsingin Suvilahdessa. Mukana Captain Jack, Solid Base, italialainen europoppari Alexia, Scooter, DJ Sash, Culture Beat, Rednex, laulava hammaslääkäri Dr.Alban ja suomidancen legenda Waldo’s People. Kuullaan siis kaikki “Cotton Eye Joesta” U Drive Me Crazyyn”. Puntti tutisee ja kesä pannaan pakettiin perjantaina ja lauantaina 26.-27. elokuuta. Koko häkellyttävä We Love The 90’s -kattaus täältä.

Viapori Jazz

Elokuun viimeisellä viikolla vietetään myös jazzjuhlaa, kun Viapori Jazz levittäytyy Suomenlinnan historiallisiin puitteisiin 23.-27.8. Keskiviikkona 24.8. Color Dolor-yhtyeestään tuttu, upeaääninen Stina Koistinen tulkitsee Edith Piafia ja Michel Legrandia Ranskalaisessa illassa. Launataina 27.8. koetaan kahden armoitetun saksofonistin kohtaaminen, kun Tapani Rinne ja Jukka Perko esiintyvät ensi kertaa yhdessä. Konsertin näyttämönä on Suomenlinnan kirkko. Lauantaina kuullaan toinenkin erittäin ainutlaatuinen konsertti, kun maailmanluokan trumpetisti Verneri Pohjola tulkitsee isänsä Pekka Pohjolan musiikkia. Koko Viapori Jazzin laatuohjelmisto täältä.

Black Sabbath

Varsinaisesta festivaalista ei ole kyse, mutta merkkitapahtumasta kuitenkin Helsingin Kaisaniemen puistossa torstaina 7. heinäkuuta. Nimittäin Black Sabbath nähdään viimeistä kertaa elävänä Suomessa, kiertueen nimikin on “The End Tour”, ja tähän päättyy siis vuonna 1969 alkanut heavysaaga. Sabbath esiintyy ydintriollaan Osbourne/Iommi/Butler, vain rumpalilegenda Bill Ward on joukoista poissa. Lauteiden lämmittelykunnian ovat saaneet ruotsalainen Opeth ja Rival Sons Yhdysvalloista, sekä kotimainen Amorphis. Liput täältä.

Muita isoja keikkoja

Kesän muita suurkonsertteja ovat Musen esiintyminen Hartwall Areenalla 14.6., ja samassa paikassa sunnuntaina 3.7. nähtävä Neil Young, joka tällä kertaa esintyy Promise of The Real-bändinsä kera.

Helsingin Juhlaviikot

Helsingin Juhlaviikot tarjoaa kesän päätteeksi monenlaista mielenkiintoista musiikin ystävälle, tarjonnan keskiönä toimii Tokoinrannan Huvila-telttaAmorphis soittaa kannesta kanteen “Under The Red Cloud”-albuminsa (27.8.), lavalla nähdään vieraina mm. Pekko Käppi ja Anneke van Giersbergen. Toisen polven sitarvirtuoosi Intiasta, Anoushka Shankar esiintyy 24.8. Hector juhlistaa 50-vuotista uraansa, Mexxrissey tributoi meksikolaiseen mariachityyliinsä The Smithseja ja Morriseyta, ja paljon muuta kokemisen arvoista siis Huvila-teltalla.

KESÄKAUDEN KLUBIKEIKKOJA HELSINGISSÄ

Moni pääkaupungin rokkiklubi sulkee ovensa lomakauden ajaksi, tai ainakin meininki hiljenee, mutta paljon hyvää nähtävää ja kuultavaa riittää silti. Muutama poiminta kesän klubitarjonnasta:

Tavastia-klubi

Tavastia-klubi on kaupungin lippulaiva, täällä kannattaa rockmatkailijan poiketa iltana kuin iltana, ellei paikka ole ennestään tuttu. Tavastia huokuu elävän musiikin historiaa ja palvelee taannottaisen remontin jälkeen entistä sutjakammin. Torstaina 16.6. legendaarisille lauteille astuu alkuvuodesta paluun tehnyt kanadalainen Wolf Parade. Tavastia järjestää kaupunkiin jääville oman pikku juhannussisäfestarinsa to-pe 23.-24.6. Myös pikkuveliklubi Semifinalin puolelle levittäytyvässä tapahtumassa nähdään mm. J.Karjalainen, Ismo Alanko, Alangon sivupersoona Kullervo Kivi tanssiorkestereineen ja Jonna Tervomaa. Keskiviikkona 20.7. saapuu harvinaisia vieraita Jamaikalta, nuori ja kovissa nousuissa oleva reggaetähti jo toisessa polvessa, Chronixx.Tahdit takaa maanmiesorkesterinsa Zincfence Redemption. Toisessa polvessa mennään Wainwrightienkin muusikkoperheessä, lauantaina 30.7. Rufus Wainwright harvinaisella klubikeikalla. Tähän kannattaa suhtautua riittävän ajoissa ennakkolipuin.     Perjantaina 19.8. maailmallakin isossa huudossa oleva von Hertzen Brothers soittaa Tavastialla, ja jää sitten pidemmälle keikkatauolle. Maanantaina 22.8 määritelmän postrock uuteen asentoon laittanut Deafhaven saapuu San Franciscosta ja saa lämmittelijäkseen suomalaisvastineensa Atomikylän. Tavastian kesä päättyy Sunn O))):n keikkaan lauantaina 27.8. Ankaraa jumitusta jo lähes 20 vuotta. Tavastian takapihan pikkuisen veljesklubi Semifinalin hieman undergroundimpi ohjelma täältä.

On The Rocks

Mikonkadun kellariklubi On The Rocksissa nähdään perjantaina 1. heinäkuuta AC/DC:n ensimmäinen levyttänyt solisti, bändin kanssa yhden singlen vuonna 1974 julkaissut Dave Evans Australiasta. Rockhistorian siipi havahtaa. Sunnuntaina 3.7. On The Rocksiin pääsee ilmaiseksi sisään näyttämällä minkä tahansa kesän festivaalin ranneketta, lippua tai passia. Lavalla livenä Moottorin Jyrinä, joka tributoi Motörheadia. Torstaina 14.7. Nicky Rothenin ja Andy McCoyn akustinen duo esittää kummankin omaa tuotantoa, ja tarkoin valittuja covereita. Andyn näkeminen livenä on nykyään suhteellisen harvinaista, joten tässäpä tilaisuus. Heinäkuun 29.pvnä virtuoosikitaristi ja blueslaulaja Chicagosta, Joanna Connor. Koko Rocksin ohjelmisto täältä.

Virgin Oil Co.

Virgin Oil Co. tarjoilee perjantaina 26.8. Michael Monroelta kesäkauden ainoan klubikeikan yhdessä Helsingin parhaista rokkiklubeista.

Nosturi

Hietalahden telakka-alueen Nosturissa Helsinki-päivän iltana 12.6. todellista rockhistoriaa, kun yhdysvaltalainen Vanilla Fudge soittaa ensimmäistä kertaansa Suomessa, ja lähes alkuperäisessä kokoonpanossaan. Heavy metallin jenkkilegenda Manilla Road lavalla 9.7. Kolme kierrettä raskaammaksi laittaa death metal-rykmentti Incantation vasta toisella Suomen-keikallaan, lämmittelijänään pirkkalalainen Depravity, Incantationin kotimainen, paluun tehnyt aikalainen vuodelta 1990. Nosturin koko ohjelma ja mainittujen lisätiedot, sekä liput löytyvät täältä.

The Circus

Kampin Narinkkatorin laidalta löytyy The Circus, Helsingin ehkä kansainvälisimmät mitat täyttävä rock-klubi, jonka kesä menee näin.

 

Päiväkohtaisesti Helsingin rock-ja popelämää kannattaa vielä kattavasti tarkastella vaikka Metelin mainiolta sivustolta.

Keikkaguru

Keikkaguru on elokuva-alan ammattilainen, joka ykkösharrastuksenaan käy ahkerasti rock-konserteissa ja keikoilla. Keikkaguru on rockhistoriafriikki, joka kirjoittaa keikkakokemuksista omista lähtökohdistaan ja päiväkirjanomaisesti, tuoden itse livetilanteen lisäksi esiin keikkakulttuurin ilmiöitä ja näkymiä. keikkaguru.wordpress.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *