Festivaalit Helsingissä: Tuska 1.-3.7.2022 – parhaat vinkit pahimpaan Tuskaan!

Tripsteri Tuskailee tänä vuonna olan takaa ja lähtee mukaan metalliseen tunnelmaan Helsingin Suvilahteen heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Parin pandemiavuoden tauon jälkeen niskat jo vaativat ankarasti päästä moshaamaan – joten ilmakitarasta kiinni ja menoksi! Festarointia voi seurata Tripsterin instastooreista, ja tässä keräämme parhaat vinkit yhteen antoisan Tuska-elämyksen saavuttamiseksi. Paras kärkeen: mukaan tyhjä vesipullo ja lippis, it's hot as hell!

Käytännön info ja parhaat bändit

Tai ihan kaikkea emme kerääkään, sillä Tuskan sivuilta löytyy paras infopaketti: kurkkaa siis rannekkeenvaihdot, esteettömyysasiat, saapumisohjeet ja kielletyt esineet osoitteesta tuska.fi/info.

Ja bändeistä parhaat ovat tietenkin makuasia. Mukana on iso setti legendaarista melankoliaa, deathia, doomia, poweria, blackistä, rockia ja kaikkia välimuotoja. Blind Channelista Mercyful Fateen. Carcassista Oranssi Pazuzuun. Devin Townsendistä Joe Lynn Turneriin (Rainbow, Deep Purple). Kreatorista Korniin. Stam1nasta Lost Societyyn. Katso omat parhaasi: tuska.fi/esiintyjat.

Tuska ja Korn
Korn esiintyy Tuskassa perjantaina. Kuva: Tuska.

Uutuutena häirintäyhteyshenkilö

Viime vuosien #metoo-liikkeen aikaansaamaan keskusteluun on reagoitu Tuskan suunnalla siten, että tänä vuonna ensimmäistä kertaa Tuskaan on palkattu häirintäyhteyshenkilö. Tellervo Kraft on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen, jonka tehtävänä on tarpeen vaatiessa tarjota keskusteluapua ja ohjata sopivan lisäavun piiriin – luottamuksella. Häirintäilmoituksen voi tehdä Tuskan sovelluksella, meilitse ([email protected]) tai puhelimitse (046 898 9321).

Kraftille musiikkimaailma ja muusikoiden parissa pyöriminen on tuttua, ja hän on työskennellyt myös psykiatrisessa sairaalassa ja seksuaalineuvojana.

“Tavoitteena on luoda Tuska-festivaalille pysyvä toimintamalli, jonka avulla saavutetaan kaikille festivaalivieraille, esiintyjille ja työntekijöille entistäkin turvallisempi, ilmapiiriltään avoin, yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta tukeva musiikkialan tapahtuma”, Kraft kuvailee.

Yhteydessä voi olla festarin jälkeenkin, jos jokin asia jäi vaivaamaan.

“Lähtökohtaisesti kaikki sellainen toiminta ja epäasiallinen käytös, joka aiheuttaa turvattomuutta tai on loukkaavaa, on häirintää. Toisen oman tilan kunnioittaminen on tärkeää, ja oikeus fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen on jokaisella”, avaa Kraft tärkeää näkökulmaa.

Tuska – nainen
Tuska on tunnettu rennosta heveilystä. Kuva: Tuska.

Lataa Tuska-sovellus

Tripsteri jo latasi! Sovellus vaikuttaa kätevältä, ja sen paras puoli on, että jokaiselle päivälle voi laatia oman aikataulunsa merkitsemällä sydämin bändit, jotka aikoo nähdä.

Lisäksi sovelluksesta näkee esiintyjäkuvaukset, uutiset, ruokapisteet ja infoasiat, ja sen kautta voi tehdä äsken mainitun häirintäilmoituksen.

Tuskainen nälkä!

Joko syödään? Kuten festivaaleilla tätä nykyä myös Tuskassa ruoka on puoli festaria, ainakin melkein. Nälkäisiä hevareita kestitään tänä vuonna esimerkiksi näiden ravintoloiden toimesta: Pobre (modernia filippiiniläistä ja katuruokaa), Satamabar (kasvispainotteista idästä ja Pohjois-Afrikasta), MO7 (marokkolaista), Papa’s Smokery BBQ (savustettua tiesmitä), Bum & Yi Premium Asian Food (Asian food), Haapasalon Hatsapuri (juustopiirasöverit), Thai Papaya (thaiöverit), Just Vege (just vegeä) ja Vanhan Porvoon Jäätelötehdas (kylmää ja jäistä).

Kahvi on mitä maukkainta, sillä se saapuu lappeenrantalaiselta Lehmus Roastery Coffeelta, joka on pitkäaikainen Tripsterin suosikki. Erikoisuutena Tuska Musta -kahvia ja Early Grave -teetä.

Tuskan oma tummanpuhuva spesiaaliateria Black Dining toimii tänäkin vuonna, ja pöytävarauksia tai niiden peruutuksia voi klikkailla tästä Table Onlinen linkistä.

Vielä tuskaisampi jano!

Juomaosastolla luotetaan vodkaan, giniin ja viskiin. Absolut Vodkan cocktailbaari löytyy alueelta, samoin Helsinki Distilling Companyn lähiginit – sijaitseehan tislaamo vain noin 500 metrin päässä Teurastamolla. Kattilahallissa annistellaan Kentuckyn parasta Jim Beamia, kaljaa saa Koffilta ja viiniä ja erityisesti samppista Viinitieltä.

Ehkä näillä selvitään!

Keskusteluareenalla Yrjänä, Attila, Joutsen ja Pride

Keskustelusessiot ovat jääneet mukavaksi osaksi ohjelmaa Tuskassa, jossa tänä vuonna puhetuokioita juontavat Helsingin Sanomien Jussi Ahlroth ja Radio Rockin Laura VähähyyppäTuska Forum by HS -puheohjelman kuvaus kertoo, että joka päivälle on luvassa mielenkiintoisia keskusteluvieraita. Teemat ovat hienoja: sananvapaus, totuus ja tasa-arvo.

Suvilahden Solmusaliin on kutsuttu muun muassa perjantaina Mayhem-yhtyeen Attila Csihar puhumaan taiteentekemisen sananvapauden rajamaista. Lauantaina Amorphiksen Tomi Joutsen on mukana keskustelemassa lyriikoista, jotka ammentavat kansanperinteestä, ja CMX:n A. W. Yrjänä pohtii totuuden monimuotoisuutta. Pride x Tuska -keskustelussa mietitään, kuuluuko vähemmistöjen ääni kylliksi taiteessa ja kulttuurissa. Sunnuntaina jutustelu kulttuurisesta tasa-arvosta ja sananvapaudesta jatkuu Seksikkään Suklaan eli Luyeye Konssin, Johanna Vehkoon ja iranilaislähtöisen, maanpakoon joutuneen yhtye Confessin kanssa.

Tilaisuudet striimataan suorana Hesarin digitilaajille, ja niitä kuullaan jälkeenpäin Supla-podcastissa.

Lapset mukaan sunnuntaikitarointiin

Sunnuntaina pikkuväki pääsee (kuulosuojaimissa!) mukaan räimeeseen! Klo 14–17 saavat 0-9-vuotiaat luvan rokata lipullisen vanhemman kera.

Ohjelmaa on erikseen jo klo 13 Redin Tuska Check In -pisteellä, jossa ilmakitaristit vetävät kunnon ilottelushow’n. Paikalla on arvostettuja oululaisia ilmakitaristeja, eli muidenkin kuin lapsellisten kannattaa kurkata klo 13 ja 13.30 nämä huimat esitykset!

Tuskan lapsia. Kuva: Tuska.
Tuskan lapsia. Kuva: Tuska.

Vastuullinen Tuska

Tuska kuvailee sosiaalista vastuullisuuttaan siten, että yhteisöllinen toiminta festivaalin ympärillä luo uutta oppimista. Tuska on heimo, johon on turvallista kuulua. Poliisin silmissä Tuska on tylsä tapahtuma! Tuska haluaa ylistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Ympäristövastuullisuudesta pidetään huolta muun muassa Ekokompassi-sertifikaatin hankkimisen myötä. Tuskan noin 200–250 tonnin hiilidioksidipäästöt kompensoidaan Puuni Oy:n kautta. Lisäksi Tuska velvoittaa kumppaninsa käyttämään biohajoavia astioita ja ruokailuvälineitä sekä kierrättämään asianmukaisesti. Hanaveden ja joukkoliikenteen käyttämiseen kannustetaan. Ota mukaan oma tyhjä ja läpinäkyvä vesipullo.

Kävijäennätystään odottavaam, vastuulliseen ja keskustelevaan Tuskaan mars siis – näyttäähän säätiedotuskin HELLteistä keliä! Aurinkorasvaa ja hattu matkaan! Ja jos lippu vielä uupuu, hanki omasi lipunmyynnistä.

Lisää Tripsterin festivaaliartikkeleja:

Sideways – Vuosikymmenen riemukkaimmat festarit

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *