Wienin puistot

Sään salliessa elä niin kuin wieniläiset: pakkaa pikniklaukku ja lähde puistoon. Wienin puistot ovat kaupunkilaisten olohuoneita, ruokailusaleja ja liikuntahalleja. Puistoissa sekä torkutaan että kirmataan leijan tai pallon perässä, luetaan lehtiä ja istutaan tarkkailemassa turistien touhuja.

Vaikka kiireinen aikataulu tai sää ei suosisikaan huoletonta lojumista, puistoihin kannattaa tutustua kävelemällä niiden kautta. Linnavierailuilla esimerkiksi Schönbrunnissa ja Belvederessä kierrä myös pihamailla. Tai älä mene edes sisälle vaan fiilistele ulkona!

Puistoissa olisi ihana vain olla ja pötkötellä. Rauhoittuminen on toisinaan kuitenkin vaikeaa, kun kaikki muut ympärillä juoksevat trikoissaan. Jos harrastat juoksua, niin pakkaa ehdottomasti lenkkarit myös Wienin matkalle!

Wienissä ollaan aktiivisia ja lähellä luontoa. Lenkkeilijät juoksevat jopa Schönbrunnin linnan rappusia ja viikonloppuisin metrot täyttyvät patikoimaan matkaajista vaelluskengissä ja kävelysauvoissa. Tonava täyttyy hyvällä säällä monenmoisista veneistä.

Kaupunkialueelta löytyy paljon lenkkeilymaastoja ja oikeaan korpeen pääsee heti kaupungin rajalla, josta alkavat Wienerwaldin metsät.

Juoksulenkkivinkkejä ja tietoa Wienin juoksutapahtumista, kuten maratonista, löytyy lisää netistä.

Puistojen portit suljetaan usein hämärän laskeutuessa. Porteilla on usein ilmoitustaulut, joissa kerrotaan päivittäinen sulkeutumisaika. Tarkista se ennen kuin menet sisään, jottet jää lukkojen taakse. Vartijat kyllä myös huolehtivat, että haahuilijat eivät jää linnanpuistoihin.

Volksgarten

Volksgarten on täydellinen keidas kaupungin keskellä. Puistossa on tuhansia ruusuja, jotka kukkiessaan saavat stressaantuneimmankin kaupunkilaisen hengähtämään syvään. Volksgarten osuu näppärästi reitille, jos kulkee 1. kaupunginosan nähtävyyksien välillä.

Puiston keskellä kohoava, 1820-luvulla rakennettu Theseus-temppeli on jäljennös Ateenan Theseionista, joka on parhaiten säilynyt antiikin Kreikan temppeli. Puiston keskellä on suihkulähteitä.

Burgtheaterin puoleiselta laidalta löytyy keisarinna Elisabetin eli Sissin muistomerkki, jonka keisari Frans Joosef rakennutti vaimonsa kuoleman jälkeen.

1. Dr-Karl-Renner-ring, U2, U3 Volkstheater

Stadtpark

Vuonna 1862 avautunut puisto oli ensimmäinen, jonne pääsivät myös tavalliset pulliaiset. Puiston kohokohtia ovat säveltäjien patsaat, joista kirkkaimpana poseeraa kullattu Johann Strauss nuorempi viulunsa kanssa. Kerrotaan, että hän harjoitteli esiintymisasentoaan peilin edessä mutta tanssia valssikuningas ei osannut lainkaan.

Johannesgassen puoleisella sisäänkäynnillä on hienot paviljongit ja portaat, jotka suunnitteli arkkitehti Friedrich Ohmann 1900-luvun alussa.

1. Parkring, U4 Stadtpark

Grüner Prater

Praterin huvipuistoalue jatkuu laajana viheralueena, jossa on tilaa pelata ja leikkiä. Puistoa piisaa Tonavan rannassa jopa 15 kilometriä. Puisto on ollut wieniläisten käytössä vuodesta 1766, jolloin Joosef II lopetti siellä metsästämisen. Puistossa on useita leikkipuistoja, skeittiramppi, bmx-pyöräilyalue sekä tenniskenttiä. Vuokraa ”poljettava kärry” tai aja ympäriinsä liliput-junan kyydissä.

2. Hauptallee, U2 Praterstern

Augarten

Keisari Matias rakensi vuonna 1614 jahtimajansa kaupungin vanhimpaan barokkipuistoon. Loistoaikaansa puisto eli kun Mozart, Beethoven ja Schubert konsertoivat säännöllisesti puiston laidalla sijaitsevassa palatsissa. Ruohikolla loikoillessa voi pohtia vaikka sitä, mitä herrat pitäisivät puiston laidalla nykyisin kohoavista betonirakennuksista. Rumat mutta kumman kiehtovat pömpelit ovat toisen maailmansodan ilmatorjuntatorneja. Alueella toimii edelleen posliinitehdas, ja poikakuoro Wiener Sängerknaben harjoittelee puiston laidalla sijaitsevassa palatsissa.

2. Obere Augartenstrasse, U2 Taborstrasse

Belvederen puisto

Belvederen ylemmän ja alemman palatsirakennuksen väliin rakennettu puisto on säntillisyydessään lumoava. Rinteessä olevan puiston käytävät ovat viivasuoria eikä pensaissa ole ainoatakaan väärään suuntaan sojottavaa lehteä. Puistoa hallitsevat suihkulähteet, joissa taruhahmot mittelevät voimiaan. Ylhäällä on maksullinen alppipuisto, jossa on 4000 alppikasvilajia. Vieressä on kasvitieteellinen puutarha, josta ei pääse takaisin Belvederen puistoon kuin alueen ylä- tai alapäästä.

3. Prinz-Eugen-Strasse

Raatihuoneen puisto

Raatihuoneen puisto levittäytyy sekä rakennuksen oikealle että vasemmalle puolelle. Puisto on puufanien suosikki – puut ovat nimittäin vanhoja ja valtavia ja puulajit on nimetty kyltein. Puistossa on useiden wieniläisten merkkihenkilöiden patsaita, suomalaiselle kaupunginisät ovat tosin tuiki tuntemattomia. Raatihuoneen edustalla järjestettävät tapahtumat levittäytyvät usein myös puistoon – joulumarkkinoiden aikaan puut roikottavat oksillaan korniuteen asti valaistuja tonttuja, sydämiä ja nalleja.

1. Dr. Karl-Lueger-ring, raitiovaunut D ja 1 Rathausplatz

Burggarten

Burggartenin nurmikot ovat erityisesti nuorten aikuisten suosiossa. Aurinkoisella säällä Palmenhaus-ravintolan terassi täyttyy kaupunkilaisista, jotka juomia hörppiessään ihailevat vehreää maisemaa. Puiston patsaat ovat ylevät – Mozart ja keisari Frans Joosef. Wienin vanhin ratsastajapatsas esittää keisarinna Maria Teresian miestä Frans Stefan von Lothringeria. Kerrotaan, että puiston alla on salainen käytävä Hofburgiin. Siinä onkin hyvä syy painaa korva maata vasten!

1. Opernring, raitiovaunut 1, 2 ja D Burgring

Lainzer Tiergarten

Jos haluaa nähdä kaupunkilomalla myös hieman itävaltalaista luontoa, kannattaa ottaa bussi Lainzer Tiergarteniin, joka on keisariperheen vanhaa metsästysmaata. Kaupungin rajalla sijaitsevalla suurella metsäalueella voi nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta – tai lenkkeillä. Puistoon pääsee useista porteista, joista suositeltavin on Lainzer tor, sillä heti sen luona on peuroja ja mufloneita aitauksissa. Portilla on myös puiston infokeskus. Keisarinna Sissin kesähuvila Hermesvilla on lyhyen kävelymatkan päässä.

Puiston aukioloaika vaihtuu vuodenajan mukaan. Portit laitetaan kiinni hämärän tullessa. Tarkista sulkeutumisaika portilta, ellet halua jäädä yöksi villisikojen vieraaksi!

Lainzer Tor, 13. Hermesstrasse. U4 Hietzing-asemalta raitiovaunu 60, jolla Hermesstrasselle ja sieltä bussi 55A portille

Donaupark

Tonavanpuisto kilpailee tiukasti Wienin aktiivisimman puiston tittelistä. Se on nimensä mukaisesti hauskalla paikalla lähellä Tonavaa. Isolla alueella on monia huvituksia kuten leikkialueita ja oma pikkuinen juna. Täällä ei niinkään loikoilla vaan liikutaan. Hurjapäät voivat hypätä benjihypyn alueen keskellä olevasta Donau-tornista. Puiston patsaat poikkeavat Wienin tavallisesta pystivalikoimasta: täältä löytyvät sekä Che Guevara että azerbaidzhanilainen säveltäjä Üzeyir Hacıbəyov.

21. Donauturmstrasse, U1 Kaisermühlen VIC

© Elina Alanne

 

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *