Wienin vanhat kahvilat

Hengähdä syvään ja astu sisään! Wienin vanhat kahvilat tunnetaan kaikkialla, joten matkaan kannattaa mahduttaa ainakin yksi kahvilaelämys. Unohda kuitenkin kiire ja kireys, kun astut perinteiseen kahvilaan. Niissä on mahdoton käväistä nopeasti jo pöytiintarjoilunkin vuoksi.

Alkuun saattaa kestää ikuisuuden ennen kuin tarjoilija tulee ottamaan tilauksen. Vielä kauemmin saa odottaa laskua. Tai sitten kaikki sujuu sukkelasti ja nopeasti. Vanhasta kahvilasta ei oikein koskaan tiedä, mitä siellä tapahtuu.

Palvelukulttuuri ei ole Wienissä erityisen ystävällinen, ja tylyintä palvelu on monesti perinteisissä kahviloissa. Tarjoilijoiden ylimielistä asennetta on selitetty kaupungin kahvilakulttuurin pitkillä ja ylevillä juurilla. Aikoinaan tarjoilijat olivat statukseltaan parempaa väkeä, eli tavallisen kansan yläpuolella. Nyrpeitä tarjoilijoita ei kannata pelästyä, vaan suhtautua asiaan elämyksenä! Toisinaan palvelu voi olla kuitenkin hyvin ystävällistä. Saat vanhasta kahvilasta parhaat vinkit kaupunkiin ja virnistävän silmäniskun päälle!

Edelleen wieniläiset viihtyvät kahvikupillisella tuntikaupalla ja lukevat samalla päivän lehdet. Aina kulttuuriväki on myös työskennellyt kahviloissa ja pöydissä näkee nykyäänkin kannettavia tietokoneita. Vanhoja kahviloita on paljon, joten jokaisella on oma suosikkinsa.

Vanhoissa kahviloissa syödään paljon Wienin tunnetuinta leivosta, eli sacherkakkua. Tunnetuimpia sacherkahviloita ovat itse Sacher sekä Demel, jotka aikoinaan myös taistelivat oikeudessa asti siitä, kumman kakku on se aito ja oikea. Sacher, Demel ja Cafe Central ovat usein kovin täynnä matkailijoita. Jos et halua sacheria juuri Sacherissa, niin valitse jokin muu kahvila.

Jokaisella kahvilalla on yleensä myös oma bravuurikakkunsa, eli talon erikoinen. Jos haluat laajempaa herkkutarjontaa, valitse kahvila-konditoria. Vanhat kahvilat tarjoilevat myös usein aamiaispaketteja ja ensiluokkaista perinteistä ruokaa. Iltaisin tai iltapäivisin kahviloissa saattaa soida livemusiikki.

 

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *