Kukkuloilta Tonavan rannoille

10–14, Favoritenista Penzingiin

Kymmenes kaupunginosa, eli Favoriten, olisi kaupunkina Itävallan neljänneksi suurin. Kaupunginosan suuren asukasmäärän selittää siellä sijainnut tiilitehdas ja muu teollisuus. Wienerbergin ulkoilualueella on toimintaa monenlaisilla liikkujille ja fiilistelijöille.

Wienin yhdestoista kaupunginosa kätkee sisäänsä Euroopan toiseksi suurimman keskushautausmaan sekä Gasometerin tornit. Vanhoista kaasusäiliöistä on rakennettu oma pieni kylänsä, jossa on muun muassa asuntoja, kauppoja ja ravintoloita. Gasometer Hallessa järjestetään isoja konsertteja.

Meidling, eli kaupunginosa 12, on teollisuus- ja asuinaluetta, jossa vuonna 1934 käytiin rajuja taisteluja. Wienin vanhimmassa kaupunginosamuseossa voi nähdä turkkilaisen tykinkuulan.

Hietzingin, eli 13. kaupunginosan tähti on Schönbrunnin linna, sen puistoalueet ja eläintarha. Lähes jokainen Wienissä vieraileva turisti piipahtaa Schönbrunnin vuoksi alueella. Kaupunki päättyy suureen metsäalueeseen, Lainzer Tiergarteniin.

14. alue, Penzing, on vihreää omakotitaloaluetta. Alueella on useita tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia huviloita. Penzing kuohuu, kun SK Rapid pelaa jalkapalloa St. Hanappi -stadionilla.

Nähtävyyksiä alueella

Schönbrunnin linnan alue ja eläintarha

15–23, Rudolfsheim-Fünfhausista Liesingiin

Wienin uloimpiin kaupunginosiin matkailija päätyy nauttimaan luonnosta tai tutustumaan esimerkiksi YK:n toimintaan.

15. kaupunginosa alkaa shoppailukatu Mariahilferstrassen toisesta päästä. Alue liikuttelee massoja, koska siellä on läntinen rautatieasema ja suurtapahtumien Stadthalle. Punaisten lyhtyjen alue on nykyään täällä.

Ottakring, eli 16. alue, on tuttu paikallisesta Ottakringer-oluesta. Sitä valmistetaan alueella edelleen.

Herkuttelijoille siellä on myös Brunnenmarkt-tori.

Hernals, eli alue 17, liitettiin Wieniin 1890-luvulla ja tuolta ajalta on myös kaupungin vanhin uimahalli Jörgerbad. Mannerin vohvelitehdas tahkoaa alueella edelleen wieniläisten rakastamia herkkuja.

18. alue Währing on diplomaattien ja muun luksusväen asuinaluetta. Siellä näkee kalliita autoja ja korkeiden aitojen rajaamia kauniita puutarhoja.

19. kaupunginosan luonto ja kukkulat ovat aina houkutelleet wieniläisiä rentoutumaan. Kuuluisin ja eniten mainostettu heuriger-kylä Grinzing tuo turistit Döblingin alueelle.

Brigittenau, eli 20. alue, syntyi Tonavan säätelyn ansiosta kuivuneelle maalle. Wienin korkein rakennus, eli 202-metrinen Millennium-torni ostoskeskuksineen sijaitsee Tonavan rannalla.

21. kaupunginosa on Tonavan rannalta alkava Floridsdorfin asuinalue. Siellä sijaitsee Wienin islamilainen keskus, jonka 32 metriä korkea moskeijan minareetti näkyy kauas.

22. alue, Donaustadt, on Wienin nuorin kaupunginosa, jonka pilvenpiirtäjät tervehtivät pohjoisesta kaupunkiin tulevaa. UNO-Centerissä, eli YK:n päämajassa voi vierailla ohjatuilla kierroksilla.

Kaupungin viimeiseksi asuinalueeksi numeroitu Liesing on etelälaidalla sijaitseva lähiö, jossa on paljon viheralueita.

 

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *