Wien lasten kanssa

Wieniläiset ovat lapsiystävällisiä, ja kaupungissa voikin huoletta laskea taaperot ja naperot juoksentelemaan puistoon samalla kun itse istahtaa puunvarjoon kahvikupposen kanssa. Nokkiinsa ei tosin sovi ottaa, jos wieniläismummo intaantuu torumaan kiukuttelevaa lasta.

Wieniläinen palvelukulttuuri ei ole ystävällisin, mutta lapsia kohdellaan samaan tapaan kuin aikuisiakin. Ravintoloissa ja kahviloissa siis myös lapset saavat palvelua – toisinaan vain yhtä yrmyä palvelua kuin kaikki muutkin. Useissa paikoissa saa pyytämällä lapselle puolikkaan annoksen, vaikka varsinaisia lastenlistoja ei olekaan yleensä tarjolla. Myös omia eväitä lämmitetään auliisti.

Rattaiden kanssa kulkemista ei kannata arastella, vaikka kaduilla ja kulkuvälineissä on ahdasta ja lukuisia portaita: avustajia pölähtää aina avuksi kuin tyhjästä.

Koko perhe kiertää nähtävyydet helposti yhdessä. Suunnitelkaa kävelyreitit puistojen läpi ja varatkaa aikaa hevosten ja näyteikkunoiden ihmettelylle. Lomallahan kuuluu herkutella, joten välissä voi istahtaa kakkupalalle.

Nämä vinkit on koottu sillä mielellä, että myös vanhemmat viihtyvät ja voivat ottaa rennosti tai sivistyä itsekin. Wienissä on toki myös sisäleikkipuistoja ja muita lasten toimintapaikkoja, mutta niiden hälyssä voi viettää aikaansa kotimaassakin.

Wienin museot viihdyttävät myös lapsia

Monissa museoissa järjestetään varsinkin viikonloppuisin lapsille omaa ohjelmaa. Ohjelmat ovat usein vain saksaksi, mutta jos vanhemmilla on vähänkään kielitaitoa, kannattaa osallistua. Isoista museoista lasten suosikki taitaa olla Luonnonhistoriallinen museo, jossa viihtyy helposti ilman erityisohjelmaakin.

Myös Tekniikan museo innostaa monia. Roomalaismuseossa pääsee koskemaan erilaisiin ruukkupalapeleihin ja tietokonemallinnuksiin, joten historiaa on hauska pohtia yhdessä. Museovierailut eivät myöskään tule kalliiksi, koska usein lapset pääsevät ilmaiseksi tai ainakin hyvin halvalla.

Schönbrunnissa paljon perheen pienemmille

Schönbrunnin eläintarhassa ja palatsin ympäristössä muutenkin on paljon tekemistä lapsille. Schönbrunnin puiston laitamilla on perinteinen leikkipaikka Marillenalm. Leikkipuiston lisäksi tällä puistoalueella on paljon vanhoja puita loivalla rinteellä – nimikin tarkoittaa aprikoosiniittyä. Luonnonrauhaa koko perheelle lähellä kaupunkia. Puisto on 12. kaupunginosassa Tivoligassen ja Grünbergstrassen lähellä.

Wienissä on muutenkin hyviä leikkipuistoja vähän joka kulmalla. Kesällä myös uimalat ovat suosittuja. Jos kuraleikit eivät haittaa, virkistystä voi hakea ilmaiseksi vesi- ja hiekkaleikkipuistosta, joka sijaitsee Donauinselissa. Kaikenikäisistä lapsista siellä on ihanaa! Ota metro U1 pysäkillä Donauinsel ja mene ulos samannimisestä uloskäynnistä. Puistoon on pieni kävelymatka.

Lapsikohteita keskustassa

Lastenmuseo Zoom

Museokorttelissa sijaitsevassa toiminnan talossa vauvojen ja pikkulasten puolella leikitellään aisteilla ja peuhataan. Isompien kanssa perehdytään tekemällä erilaisiin teemoihin maan ja taivaan väliltä. 8–14-vuotiaat tekevät Zoomissa myös animaatioita. Museoon suositellaan ennakkovarausta, koska Zoomissa toimitaan aina ohjatusti ja tuokiot alkavat tiettyyn aikaan. Tuurilla mukaan voi päästä myös ilmestymällä suoraan ovelle.

Dschungel

Zoom-museota vastapäätä museokortteerissa sijaitseva lasten kulttuuritalo järjestää teatteriesityksiä ja muita tapahtumia. Tapahtumia toteutetaan monesti yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa.

Lastenmuseo ja -teatteri sijaitsevat Museokorttelissa shoppailukatu Mariahilferstrassen puoleisissa rakennuksissa. Siellä on myös erityisen lapsiystävällinen Dschungel-kahvila, joka tarjoilee esimerkiksi aamiaisia kello 16 saakka. Sisäpihalla pientä luomupurtavaa ja juomia myy kioski. Täällä on helppo pitää taukoa lasten kanssa.

7. Museumsquartier, U2 Museumsquartier

Musiikkitalo – Haus der Musik

Musiikkitalo on sekä lasten että aikuisten suosiossa. Täällä voi kokeilla sinfoniaorkesterin johtamista ja terävöittää sävelkorvaansa monenlaisilla tehtävillä. Talossa järjestetään myös konsertteja. Jos menet vierailulle ilman lapsia, ajoita käyntisi iltaan, jolloin talossa on vähemmän hälinää.

1. Seilerstätte 30

Lasten ooppera

Oopperan yläkerrassa on oma lastennäyttämö, jossa esitetään lastenversioita tutuista tarinoista kuten Taikahuilusta. Ohjelmistossa on myös uusia esityksiä.

1. Opernring 2, U1, 2, 4 Karlsplatz

Wienin Schönbrunnin ympäristössä

Schönbrunnin lastenmuseo

Lastenmuseo kertoo keisareiden, keisarinnojen, prinssien ja prinsessojen elämästä – ja tapahtumapäivinä seikkaillaan jopa linnan kummitusten parissa. Museota suositellaan 4–12-vuotiaille. Avoinna viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina. Schönbrunnin alueelle on saatavissa erilaisia yhdistelmälippuja.

13. Schloss Schönbrunn, U4 Schönbrunn

Schönbrunnin eläintarha

Keisarillinen eläintarha on suuri puistomainen alue, jossa voi eläinten ihmettelyn lisäksi peuhata hyvässä leikkipuistossa. Keväisin puisto on täynnä suloisia eläinvauvoja.

13. Schönbrunnin linnan puisto; U4 Schönbrunn ja Hietzing (Zoo)

Pensaslabyrintti

Eläintarhan linnanpuiston puoleisen sisäänkäynnin vieressä on hauska pensaslabyrintti ja leikkipuistoalue. Pensaslabyrintissa innostuvat aikuisetkin juoksemaan viimeistään siinä vaiheessa, kun reitti puussa olevalle näköalatasanteelle on yhtäkkiä selvä ja muut vielä mutisevat puskien takana.

Schönbrunnin marionettiteatteri

Marionettiteatterin esitykset ovat kovin wieniläisiä eli klassisia. Ohjelmistossa ovat esimerkiksi Taikahuilu sekä Hannu ja Kerttu.

Tekniikan museo – Technisches Museum

Tekniikan museo sijaitsee 14. kaupunginosassa lähellä Schönbrunnia. Älä kuitenkin haali liikaa ohjelmaa! Tekniikan museo, Schönbrunnin linnan katselu ja eläintarhavierailu alkaa jo olla aika kova suoritus yhden päivän aikana.

Museon lastenosasto Mini on suunnattu 2–6-vuotiaille. Täällä tulevat leikin varjolla tutuksi luonnonlait. Aikaa kannattaa varata myös muun museon tutkimiseen. Tekniikan museo on varsinkin monien miesten, sekä nuorten että vanhojen, mielestä Wienin paras museo.

Museon edessä sijaitsevassa puistossa on myös hyvä leikkipuisto.

14. Mariahilfer Strasse 212; U4 Schönbrunn

Lapsikohteita Muualla Wienissä

Praterin huvipuisto

Huvipuistoalueelta löytyvät kaikki perinteiset kieputtimet ja pelikoneet. Lisäksi hurjapäät voivat testata vatsansa kestävyyden ”katapultissa”, joka sinkoaa pallossa taivaalle. Alue on aina auki eikä sinne ole pääsymaksua; laitteet ovat toiminnassa maaliskuusta lokakuuhun aamupäivästä alkaen säiden salliessa. Kieputuksen hinta riippuu aina laitteen hurjuudesta. Osaan laitteista myydään myös yhteislippua.

2. Prater, U1, 2 Praterstern

Meren talo – Haus des Meeres

Toisen maailmansodan aikainen ilmatorjuntatorni on muutettu sisäeläintarhaksi nimeltään Haus des Meeres. Siellä asustaa kaloja, lintuja ja kilpikonnia. Hait uiskentelevat jättimäisessä akvaariossa ja kesyt apinat tulevat lähelle. Älä ruoki niitä kuitenkaan! Vierailijat pääsevät myös korkealle tornin kattotasanteelle, jossa on fiinimpi ravintola. Keskivälissä on myös kahvila. Suosittuina aikoina hissi on kovin käytetty, joten paikka on kivempi hieman isompien lasten kanssa, jotka jaksavat kulkea portaita.

Ulkopuolella on hyvä leikkipuisto.

6. Fritz-Grünbaumplatz 1

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *