Wien – Ravintolat ja kahvilat

Wieniläiset rakastavat ruokiaan, viinejään, oluitaan ja ravintoloitaan. Vanhoja kahviloita joku nuorempi saattaa inhota niiden jäykkyyden vuoksi. Mutta useimmat rakastavat niissäkin istumista.

Monet Wienin ravintoloista täyttyvät varsinkin iltaisin. Jos haluat juuri tiettyyn ravintolaan, varaa pöytä. Kaikkiaan Wienin ravintoloita on hieman hankala määritellä, sillä niiden tunnelmat tapaavat muuttua päivän aikana moneen kertaan. Ravintola, jossa nautit aamulla kiireetöntä aamiaista, on illalla täynnä dj:n tahdissa notkujia.

Wieniläinen keittiö on saanut vaikutteita kaikkialta entisen keisarikunnan alueilta. Ruokia on alun perin omaksuttu niin böömiläisiltä kuin turkkilaisiltakin, mutta ajan kuluessa niihin on tullut omia, wieniläisiä piirteitä.

Kuuluisin ruoka on tietysti wieninleike, Wiener Schnitzel. Oikea wieninleike tehdään vasikasta ja nautitaan kylmän, majoneesittoman perunasalaatin kanssa. Lisukkeena on yksi sitruunasiivu. Leikkeitä tehdään myös possusta ja kalkkunasta. Tuolloin ruokalistalla pitää lukea, mitä lihaa leike on. Leikkeen reseptin kerrotaan kulkeutuneen kaupunkiin Italiasta sotapäällikkö Radetzkyn mukana. Tarina on osoitettu perättömäksi aika päiviä sitten, mutta legenda elää.

Perinteinen ruoka on lihapainotteista, mutta kasvissyöjäkään ei ole pulassa. Wieniläinen ruoka on aina sesonginmukaista, joten syksyllä voi herkutella samettisilla kurpitsakeitoilla ja keväällä parsalla. Aina on myös tarjolla pinaattiruokia. Jo ruokalistoista voi nähdä, etteivät wieniläiset perinteisesti ole suuria salaatin ystäviä. Mutta salaattiakin saa useimmissa paikoissa, kun vain erikseen pyytää. Totta kai uudemmissa ja trendikkäimmissä paikoissa sitä on listallakin.

Wienin monikulttuurisuus näkyy ja maistuu myös sen ravintoloissa. Etnisiä ravintoloita on useista maista ja kaikissa hintaluokissa, eli luksusravintoloista pikkukioskeihin.

Useimmilla ravintoloilla on arkisin lounastarjous. Tuolloin alle kymmenellä eurolla voi saada alkukeiton, pääruuan ja jälkiruuan. Lounasaika on yleensä noin kello 12–14, mutta erot ravintoloiden välillä ovat suuria. Ravintoloiden hintataso on Wienissä kohtuullinen, pääruuan saa yleensä 10–15 eurolla tai jopa sen alle. Hintatasossa Michelin-tähtien ravintolat ja muut luksuspaikat ovat toki siellä toisessa päässä. Kahvikin on kallista, eniten juotu kahvi Melange maksaa monesti jo yli kolme euroa.

 

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *