Wien – julkinen liikenne

Wienin julkinen liikenne toimii erittäin hyvin. Metrot, ratikat ja bussit ovat siistejä ja turvallisia. Liikenne on myös kehittynyt viime vuosina kovasti. Ja uusia metrolinjoja rakennetaan koko ajan!

Moni on ajanut Wienin metrolla jo päiviä ennen kuin huomaa, että linjoja on vain viisi. Numeroina ne kuitenkin ovat U1, U2, U3, U4 ja U6. Linja U5 on myös rakenteilla ja sillä tulee aikoinaan ajamaan Wienin ensimmäinen automaattimetro.

Numeroiden lisäksi jokaisella metrolinjalla on perinteiseen tapaan oma värinsä. Kun linjoja on noin vähän, on metrokartan tulkinta helppoa! Jos liikkuu vain keskusta-alueella, ei metroon edes kannata astua vaan kaupunkia kannattaa katsella kävellen tai ratikasta. Monien Wienin matkaan kuuluva Schönbrunnin palatsi on keskustasta metromatkan päässä.

Sama matkalippu käy metrossa, ratikoissa, busseissa ja lähijunissa Wienin alueella. Liput on helpoin ostaa automaateista, joiden tekstit saa myös englanniksi. Toki lippuja saa edelleen myös palvelutiskeiltä. Yhden matkan lippuja saa hieman kalliimmalla myös ratikoiden ja bussien kuljettajilta. Lipussa on vaihto-oikeus.

Yhden matkan lipun lisäksi myynnissä on 24, 48 ja 72 tunnin lippuja. Lisäksi on esimerkiksi maanantaista maanantaihin voimassaoleva viikkolippu. Liput on leimattava ennen ensimmäistä matkaa joko asemalla tai liikennevälineessä. Tarkastuksia tehdään säännöllisesti kaikkiin välineisiin.

Peruskartassa, jota jakavat hotellit ja nähtävyydet, on metrokartta sekä kaupunkikartassa olennaisimmat ratikkalinjat. Jos tarvitset karttaa, jossa on kaikki kaupungin bussi- ja ratikkayhteydet, sen saa muutamalla eurolla Wienin linjojen palvelupisteistä.

Wienissä markkinoidaan myös ahkerasti niin sanottua Wien-korttia. Sillä voi matkustaa 24, 48 tai 72 tuntia julkisilla ja saa alennuksia useista museoista ja muista vierailupaikoista. Jos matkustat paljon julkisilla ja vierailet useissa paikoissa sisällä, kortti saattaa kannattaa. Mieti asiaa oman matkasuunnitelmasi kannalta!

Kortin voit ostaa ennakkoon täältä.

Ensimmäisen kaupunginosan alueella liikkuu myös Hop on Hop of -busseja.

Lipun busseihin voit ostaa ennakkoon täältä.

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (1):

Tiina 21.06.2016 13:41

Onkohan toi 4,40 € maksava S7-linjan (lentokenttä>Wien Mitte) lippu sellainen, että samalla lipulla pääsisi Wien Mittessä vaihtamaan metroon (U4) ja pääsisi vähän lähemmäs hotellia? :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *