Schönbrunnin palatsi

Wienin Schönbrunnin palatsi on kaupungin kuuluisin ja suosituin nähtävyys. Alueella voi siis olla toisinaan todella paljon väkeä, mutta laajasta puutarhasta löytää varmasti myös rauhallisen sopen.

Moni asia Wienissä kytkeytyy turkkilaisten hyökkäykseen vuonna 1683. Sen jälkeen aloitettiin myös Schönbrunnin nykyisen linnan suunnittelu, kun keisari Leopold I halusi rakentaa kesämajan pojalleen. Tuosta pojasta tuli myöhemmin keisari Joosef I. Jo aiemmin tienoilla oli ollut keisariperheen rakennuksia ja metsästysmaat. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1696, ja kuten arvata saattaa ne kestivät vuosia. Joosef I kuoli vuonna 1711 rokkoon 33-vuotiaana, joten hän ei juurikaan ehtinyt nauttia palatsistaan.

Sukupolvien ajan Habsburgit muuttivat Schönbrunniin aina kesäisin. Erityisesti kesäpalatsista piti vuonna 1740 valtaan noussut keisarinna Maria Teresia. Ehkä siksi, että palatsia oli tilaa laajentaa. Maria Teresia synnytti nimittäin kaikkiaan 16 lasta. Hän rakennutti linnan siipiin toiset kerrokset, ja muokkasi linnaa ja sen puutarhaa paljon myös muuten. Maria Teresia mainitaankin toisinaan Schönbrunnin rakentajana. Toinen Schönbrunniin mieltynyt oli keisari Frans Joosef, joka syntyi ja kuoli siellä.

Kierrä kuninkaalliset huoneet…

Palatsin sisällä voi kiertää 40 koristeellista huonetta. Sisäkierroksille joutuu usein jonottamaan mutta asia on ratkaistu kätevästi niin, että lipussa on jokaiselle sisäänpääsyaika. Kannattaa siis hakea lippu ensin ja kiertää mahdollisella odotusajalla ulkona. Ole lähtöajallasi takaisin sisällä! Jos menet sisälle, niin kierrä koko kierros Grand tour. Vasta loppupäässä ovat huoneista mielenkiintoisimmat. Varsinkin, jos olet jo käynyt keisarillisissa huoneissa Sissi-museon yhteydessä tai Albertinassa, kierrä Schönbrunnissa koko linna.

Pienellä kierroksella näkee 22 lähinnä Frans Joosefin ja Sissin aikaista huonetta, iso kierros jatkuu Maria Teresian huoneilla. Frans Joosefin ja Sissin huoneet ovat paljon koruttomampia kuin käsinmaalatuilla tapeteilla, kullatuilla paneeleilla ja kiinalaisilla vaaseilla koristellut Maria Teresian huoneet. Kierrokselle saa mukaan audioselostuksen, joka kertoo kattavasti eri huoneiden käyttötarkoituksista ja yksityiskohdista. Linna ja sen puisto ovat Unescon maailmanperintölistalla.

Liput voit ostaa myös ennakkoon täältä.

Ainakin huhtikuussa 2017 lippuja sai ennakkoon ostamalla edullisemmin. Sivustolla voit valita erilaisia lippuvaihtoehtoja.

Jos aiot matkustaa paljon julkisilla kulkuvälineillä ja vierailla museoissa, tutki myös Wien-korttia. Sillä saa alennusta useista museoista. Välttämättä kortti ei tule edullisemmaksi, joten mieti sen ostoa omien matkasuunnitelmiesi kannalta.

Wien-kortin voit ostaa ennakkoon täältä.

…tai pyöri vain puutarhassa

Suuri Schönbrunnin puisto on ulkoilijoiden suosiossa. Käytännölliset wieniläiset juoksevat täällä iltalenkkinsä ja venyttävät jalkojaan linnan seiniä vasten. Alueen ympäri voi ajaa myös maksullisella puistojunalla. Puistossa on useita erilaisia rakennuksia, suihkulähteitä ja totta kai patsaita. Palatsissa ulkopuolelta ja puutarhassa on niin paljon nähtävää, että välttämättä sisälle meneminen ei edes houkuta.

Linnan edustan 44 marmoripatsasta on suunnitellut Wilhelm Beyer ja ne esittävät jumalia, sankareita ja tapahtumia Troijan sodasta.

Palatsista katsoen vasemmalla on 1700-luvulla rakennetut roomalaiset rauniot. Ylhäällä kukkulan päällä näkyvä rakennus on Gloriette, jossa on kahvila. Palatsista katsoen oikealla puolella puistoa ovat palmu- ja aavikkotalot, joihin pääsee erillisillä pääsymaksuilla ihmettelemään kasveja tai aavikon elämää. Keskelle puistoaluetta jää myös Schönbrunnin eläintarha. Keskellä on myös pensaslabyrintti, jossa voi pienellä sisäänpääsymaksulla testata kenellä on porukan parhaat hoksottimet.

Yhdessä palatsin lukuisista rakennuksista, linnan pihan lähettyvillä, on Wagenburg, jonka kokoelmassa on satakunta keisarillista vaunua ja hovin pukuja. Toisella puolella linnan vieressä on kruununprinssipuutarha, joka on osa linnan vanhinta puutarhaa. Sinne on erillinen pääsymaksu.

13. Schönbrunner Schlossstrasse; U4 Schönbrunn

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *