Wien sateenkaaren väreissä

Wien mainostaa usein pitkää historiaansa ja perinteitään. Jotenkin sympaattista on, että markkinoinnissa siitä aloitetaan myös seksuaalivähemmistöjen kohdalla. Ehkä Itävallalla on hieman konservatiivinen maine, joten Wien haluaa vakuutella, että seksuaalivähemmistöt ovat olleet osa yhteisöämme jo vuosisatoja.

Kuuluisin Wienin historiaan jäänyt homo saattaa olla Savoijin prinssi Eugen, joka on rakennuttanut muun muassa Belvederen palatsin. Hänen kerrotaan jääneen lapsettomaksi, joten Belvederekin päätyi myöhemmin keisarinna Maria Teresian haltuun.

Wien ei kuitenkaan ole jämähtänyt vain menneeseen. Kahdesti vuodessa kaupunki täyttyy sateenkaaren väreistä. Suuri hyväntekeväisyystapahtuma Life Ball kerää vuosittain toukokuussa rahaa HIV:n vastaiseen työhön. Raatihuoneella järjestettävä spektaakkeli televisioidaan, ja vieraana ja esiintymässä on aina superjulkkiksia. Liput myydään loppuun nopeasti, mutta oheistapahtumat näkyvät muuallakin kaupungissa.

Avajaistapahtuma on aina avoin kaikelle yleisölle. Vuonna 2015 se on Jean Paul Gaultierin muotinäytös, jossa ovat mukana muun muassa Charlize Theron, Mary J. Blige, Dita von Teese ja Kelly Osbourne. Mistään pienestä showsta ei siis todellakaan ole kyse, vaan 20 vuotta jatkuneesta maailman suurimmasta aidsiin liittyvästä hyväntekeväisyystapahtumasta. Rahaa kerätään joka vuosi yli miljoona.

Vuosittain kesä- tai heinäkuussa järjestetään myös monipäiväinen Pride-tapahtuma ja jonain niistä päivistä Regenbogen Parade. Silloin noin 100 000 ihmistä valtaa Ringin musiikilla ja iloisella tunnelmalla. Yleensä samaan aikaan Queer Film Festival esittää valtavirran jalkoihin jääviä elokuvia.

Tietoa erilaisista tapahtumista ja ravintoloista saa esimerkiksi tapahtumatalo Rosa Lila Villasta. Myös kaupungin turistitoimisto on julkaissut oman Gay & Lesbian Vienna -esitteen, jota saa turisti-infoista ja netistä.

Erilaisia clubeja järjestetään paljon, joten etsi reissullesi osuvat netistä. Euroviisujen yhteydessä Conchita on kehunut erityisesti burleski-iltoja Volkstheaterin yhteydessä olevassa Rote Barissa.

Monet homojen ja lesbojen suosimista paikoista ovat neljännessä ja kuudennessa kaupunginosassa Naschmarktin markkina-alueen ympäristössä. Myös museokorttelin ravintolat ovat suosittuja kohtauspaikkoja.

Cafe Willendorf

Pinkiksi ja lilaksi maalatun Rosa Lila Villan kahvila-ravintola on hyvä paikka istua iltaa ja kysellä, mitä kaupungissa on meneillään.

6. Linke Wienzeile 102, U4 Pilgramgasse
www.villa.at

Cafe Berg

Berg on kaikkien suosiossa – aamusta iltaan. Hyvää ja edullista ruokaa, sekä aamiaisia että lounasta. Ravintolan vieressä on myös seksuaalivähemmistöihin erikoistunut kirjakauppa Löwenherz.

9. Berggasse 8, U2 Schottentor
www.cafe-berg.at

Motto ja Motto am Fluss

Nuorten aikuisten in-paikat ovat myös erittäin suosittuja. Marjapuuronpunaisilla ja turkooseilla nahkasohvilla siemaillaan drinkkejä ja syödään risottoa sekä pihvejä. Tahdin määrää dj. Motto am Fluss sijaitsee kanaalin rannassa. Sitä on kehunut usein myös Conchita Wurst.

Motto

5. Schönbrunner Strasse 30, sisäänkäynti Rüdigergasse, U4 Pilgramgasse

Motto am Fluss

1. Franz Josefs Kai 2
www.motto.at

Felixx

Felixxissä syödään viikonloppuisin aamiaista koko päivä. Muulloin istutaan iltaa kullanhohtoisten tapettien ja kattokruunujen loisteessa.

6. Gumpendorfer Strasse 5, U2 Museumsquartier
www.why-not.at

Why not?

Homoyökerho on myös heteroiden suosima. Avoinna perjantaisin ja lauantaisin. Illan voi aloittaa saman omistajan Mango Barissa, joka on myös usein ääriään myöten täynnä.

1. Tiefer Graben 22, U3 Herrengasse
www.why-not.at

Alte Lampe

Wienin vanhin homoravintola kokoaa kaikenikäiset miehet. Pianobaari on toiminut jo yli 50 vuotta, mutta piano soi baarissa nykyään harvemmin.

4. Heumühlgasse 13, U4 Kettenbrückengasse

Frauen Cafe

Vain naisille tarkoitettu ravintola on pieni, kotoisa ja ystävällinen.

8. Lange Gasse 11, U2 Rathaus
www.frauencafe.at

© Elina Raittila

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *